Szeptemberben jön az ob

A nemzetközi járványhelyzet közepette a Curling Világszövetség (WCF) vezetésének a nemzetközi versenynaptár átalakítása okozza a legnagyobb fejtörést, hiszen a szezonzáró világbajnokságok törlésével a 2022-es pekingi téli olimpia kvalifikációs rendszere is átalakult. Megváltozott a vegyespáros szakág olimpiai kvalifikációs szisztémája, a járvány miatt a 2020. évi világbajnokságot törölték, s az itt szerezhető pontok nem kerültek kiosztásra. A pillanatnyi állás szerint a rendezőként automatikusan helyet kapó Kína mellett a 2021-es világbajnokság első hét helyezettje biztosítja első körben a részvételét, majd a pótkvalifikációs viadalon még két ország csatlakozhat hozzájuk.

Dencső Blanka a Vasas curling szakosztályának vezetője mégis optimistán várja az augusztus végi pályanyitást és a jeges edzéseket, hiszen az élet megy tovább, még ha alkalmazkodniuk is kell az új helyzethez: „A tavaszi szezonunk gyakorlatilag két hónappal korábban befejeződött, de tudomásul vettük, hiszen egy világméretű járvány semmiképpen sem játék. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a vb-ezüstérmes Szekeres-Nagy vegyes párosunk, és leány ificsapatunk tagjai nagyon komolyan és folyamatosan dolgoztak egész nyáron. Természetesen itt erőnléti edzésekre gondolok, hiszen az új szezonra augusztus végén lesz készen a jégfelület. Ha minden jól megy, akkor szeptemberben kezdődhetnek meg a jeges edzések.”

A koronavírus-járvány miatt szeptember végére került át az országos bajnokság, amely versenyzőink számára az első határozott cél lesz, ebben a bizonytalan és folyamatosan változó helyzetben. A konkrét felkészülés így igen rövid lesz, de az ob hossza sem lesz a szokásos, hiszen a leállás előtt már megtartott mérkőzéseket nem játsszák újra, eredményüket pedig beszámítják. A hazai viadalokkal kapcsolatban Dencső Blanka elmondta, hogy egyelőre semmi akadálya a versenyzésnek, hiszen nézők nélkül a játékosok, bírók és az edzők bőven beleférnek még egy ötven fős korlátozási keretbe is.

„A járvány berobbanása esetén természetesen minden körülményt mérlegelni fogunk, és nem támogatjuk az olyan helyzeteket, amelyben bárki esélyhátrányba kerülhet, mondjuk azért, mert óvatosabb a többieknél – jelenti ki a szakember, aki ebben az esetben már a Magyar Curling Szövetség elnökségi tagjaként, s ebben a pozíciójában hazai döntéshozójaként is figyelemmel kíséri a Covid-helyzetet. – A biztonságot és a sportág érdekeit maximálisan figyelembe vesszük majd. A nemzetközi szövetség hozzáállása a mi életünket is nagyban befolyásolja majd, ezért nagy érdeklődéssel várom az éves konferenciát, amelyet most először online rendezi a WCF.”

És aminek a magyar női delegáltjaként Dencső Blanka is résztvevője lesz, Nagy György férfi küldött társaságában. „Pillanatnyilag az olimpiai programban szereplő csapat- és vegyes páros szakág világversenyeinek megtartására koncentrál a sportág vezetése, a többi kategóriában kiírt vb-ket idén már törölték. Ez egy logikus döntés, hiszen másfél évvel az ötkarikás játékok előtt a kvalifikációs versenyek lebonyolítása egyszerűen létkérdés. Legjobbjaink számára éppen ezért a legközelebbi nagy kihívás a jövő áprilisi világbajnokság lesz, amelyen hét pekingi helyet szerezhet a huszonnégy résztvevő ország. Ha itt nem sikerül a magyar párosnak megváltania a jegyét, akkor az utolsó kvalifikációs tornán még javíthat, igaz ott már csak két hely talál gazdára” – vázolja az olimpiai lehetőségeket Dencső Blanka, aki hozzáteszi, hogy a megszerzett kvóta Magyarországnak jár, így az utazó személye a hazai válogató versenyen dől majd el.

Forrás: vasassc.hu