Sikeres magyar debütálás

A finnországi Lohjában rendezték meg november 27-e és december 2-a között az idei kerekesszékes világbajnokság B-osztályának küzdelmeit. A torna azért is volt érdekes számunkra, mert először indult el rajta a magyar kerekesszékes csapat is, amely tavaly novemberben hosszú idő után először mutatta meg magát ismét a nemzetközi mezőnyben, most pedig már a világbajnokságon is jégre léphetett.

A tornát végül a sportági nagyhatalomnak számító (két paralimpiai aranyérmessel, Mark Idesonnal és Ina Forrest-tel felálló) Kanada nyerte meg, mellettük pedig a svéd és a cseh csapat harcolta ki még a feljutást, így 2020. február 29. – március 7. között ők is szerepelhetnek a svájci Wetzikonban rendezendő A-csoportos világbajnokságon.

World Wheelchair-B Curling Championship 2019,Lohja,Finland

A 15 csapattal rendezett finnországi vb-n a magyar együttes a B-csoportban szerepelt, ahol sorrendben Németország, Dánia, Csehország, Litvánia, Anglia, Szlovénia és az Egyesült Államok volt az ellenfele.

A Sárai Rita, Sasadi Anikó, Beke Viktor (skip), Barkóczi Péter összeállításban szereplő magyar csapat egy mérkőzést tudott megnyerni a csoportban, a Litvánia elleni 9-5-ös siker viszont mindenképpen fontos mérföldkő a hazai curling életében – ez a találkozó az ALÁBBI LINK-en teljes egészében meg is nézhető. De tisztes helytállással teljesítette a csapat a többi mérkőzését is a vb-n és talán csak a végül feljutó csehek elleni találkozó (1-12) alakult a vártnál egyoldalúbban.

A kerekesszékes szakág első világbajnoki szereplést Sasadi Anikó az alábbiakban összegezte: “Amikor először felvetődött a vb-részvétel lehetősége, talán egyikünk sem hitte el igazán, hogy ott leszünk, de ahogy telt az idő, egyre jobban beleéltük magunkat. Az indulás előtti napok kicsit izgalmasra sikerültek, hiszen az általunk kiválasztott és megrendelt kabátok, mezek az utolsó pillanatban érkeztek csak meg, így a feliratozás is szinte „meleg” volt még, amikor azon a keddi reggelen elindultunk a reptérre. Mindannyiunknak hatalmas élményt jelentett ez az út. Részesének lenni egy olyan sporteseménynek, amit addig csak a TV-ben láthattunk, ellesni a nálunk profibbak bemelegítését, csapatösszetartását az öltözőben, koncentrációját a pályán, egymás bátorítását egy-egy félresikerült csúsztatás után – megható, emlékezetes pillanatok és egyben hatalmas muníció az előttünk álló feladatok megoldásához.

A megnyitón, amikor a csapattagokat és az edzőket név szerint mutatták be, sokunk torka összeszorult a megilletődöttségtől. Többször viccelődtünk azon, hogy olyanok vagyunk, mint a jamaicai bobcsapat abban a bizonyos filmben. Kicsit kezdők, kicsit esetlenek, de mindenképpen tele elszántsággal, küzdeni vágyással. És – ha csak egyszer is, de – sikerült: a litván csapat elleni meccs végén végre nekünk szólt a gratuláció. Nagyon jó hangulat, remek szervezés, segítőkészség, bőséges ételválaszték jellemezte a vb-t. A banketten közös képek, „ismerősnek jelölések” születtek és többször is elhangzott: jövőre ismét találkozunk. októberében szintén Kisakallio lesz a B-liga vb helyszíne. Mi pedig azon leszünk, hogy a jövő évi szereplésünk még eredményesebb legyen.” 

World Wheelchair-B Curling Championship 2019,Lohja,Finland World Wheelchair-B Curling Championship 2019,Lohja,Finland World Wheelchair-B Curling Championship 2019,Lohja,Finland World Wheelchair-B Curling Championship 2019,Lohja,Finland World Wheelchair-B Curling Championship 2019,Lohja,FinlandWorld Wheelchair-B Curling Championship 2019,Lohja,Finland

A kerekesszékes curling B-világbajnokság honlapja az ALÁBBI LINK-en érhető el.

A magyar válogatott eredményei a finnországi B-osztályos világbajnokságon:

Magyarország – Németország 6-12

Magyarország – Dánia 5-7

Magyarország – Csehország 1-12

Magyarország – Litvánia 9-5

Magyarország – Anglia 3-10

Magyarország – Szlovénia 2-9

Magyarország – Egyesült Államok 4-10