Újra nemzetközi jégen

Három év után, idén első alkalommal vett részt magyar kerekesszékes csapat nemzetközi tornán, a XIII. Praha Openen. Ennek az eseménynek a prágai, ROZTYLY Curling Club adott otthont, november 23 – 25. között. A tornán Csehország 2 csapattal, Magyarország, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, és Svájc pedig 1-1 csapattal vett részt. A nyolccsapatos tornát végül a norvégok nyerték meg az orosz és az olasz csapat előtt, a magyar curlingesek pedig a 7. helyen végeztek.

“Mivel a tavalyi, szlovákiai edzőtáboron kívül még nem volt semmilyen versenytapasztalata a társaságnak, így remek lehetőségnek bizonyult tudásuk megmutatására ez a torna. Végre a “saját közegükben”, kerekesszékesekkel tudtak mérkőzéseket vívni. A csapat magját most, is a Sárai Rita – Beke Viktor – Barkóczi Péter trió alkotta, akikhez idén csatlakozott “régi-újként” Mester Csiki László, és a legújabb játékosunk, Sasadi Anikó. Mint, minden új dologgal, most is voltak kisebb-nagyobb problémák, de sikeresen megoldották azokat. Ugyan a csapat minden tagja végez napi szinten kiegészítő tevékenységet a curling mellett, azonban ezzel a sporttal ennyi időt még egyikük sem töltött egyszerre. A legnagyobb kihívást számukra nem a meccsek jelentették, hanem a napi 12-14 órányi székben ülés, ami sérült emberek számára rendkívüli megterhelést jelent. Szerencsére, a tartalék játékosokkal kiegészült társaságnak mindig volt lehetősége valakit pihentetni, így egy kicsit elviselhetőbbé vált számukra ez a kihívás. Az eredmények többsége ugyan még nem túl kedvezően alakult számukra, de volt meccs, ahol fej-fej mellett haladtak, és csak egy kicsivel maradtak alul.

18'PRAHA OPEN Winners18'PRAHA OPEN 1st place 18'PRAHA OPEN 2nd place 18'PRAHA OPEN 3rd place 18'PRAHA OPEN Hun Team

Ezen hibák nagy része inkább a tapasztalatlanságnak, és a fáradékonyságnak volt köszönhető, de céljukat, a tisztességes szereplést sikerrel teljesítették. Mindvégig teljes összhangban dolgozott a csapat, lelkesedésüket a vereségek sem csorbították. Új “belépőként” hamar közkedvelt lett a társaságuk, és az összes résztvevővel nagyon barátságos meccseket játszott a csapat. Több alkalommal is megtapsolták külföldi edző kollégáim Péter és Viktor bravúros utolsó köveit, melyek gyönyörű technikával voltak kivitelezve. Szeretnénk köszönetet mondani a Magyar Curling Szövetség szakmai hátteréért, az EMMI és a Magyar Paralimpiai Bizottság anyagi támogatásának, és a kijutásunkban nyújtott segítségéért” – írta az eseményről szóló beszámolójában a csapatot edzőként elkísérő Kerekes Olivér.

A magyar kerekesszékes curling csapat mérkőzéseinek eredményei a XIII. Praha Open-en:

Magyarország – Olaszország: 1 – 12

Magyarország – Csehország1: 8 – 7

Magyarország – Csehország2: 2 – 9

Magyarország – Svájc: 2 – 14

Magyarország – Németország: 3 – 9

Magyarország – Norvégia: 2 – 7

Magyarország – Oroszország: 2 – 12