Peking 2022: Szenzáció curling vegyes-párosban!

Véget ért a 2022. évi Téli Olimpia első curling vonatkozású versenyszáma, a vegyes-páros. A győztes kiléténél, már csak mérlegük jelent nagyobb meglepetést, ugyanis az Stefania Constantini – Amos Mosaner összetételű olasz páros, makulátlan mérleggel 11/11 mérkőzést megnyerve bizonyult a legjobbnak.

Az alapszakasz úgynevezett Round Robin rendszerben zajlott a 10 vegyes-páros között, tehát mindenki játszott mindenkivel és a 9 mérkőzést követően dőlt el melyik négy nemzet folytathatja a küzdelmeket a rájátszásban.

A bevezetőben említett Olaszország már idejekorán biztosította a helyét a rájátszásban, majd pedig a csoport első helye is biztossá vált számukra. Mögöttük viszont a végletekig kiélezett küzdelem és pikáns körbeverések alakult ki a csoportmérkőzések során.

Azonos győzelem-vereség mutatóval (6-3), de egymás elleni eredményüknek köszönhetően Norvégia végzett a csoport második helyén, míg a britek lettek a harmadikak. Hasonló elv mentén kelt el az utolsó továbbjutó hely is, ugyanis, mind Svédország, mind a szakág olimpiai címvédői, Kanada 5 győzelem mellett 4 vereséget könyvelhetett el. Az egymás elleni eredmény a svédeknek kedvezett, így ők készülhettek a veretlen olaszokkal való elődöntőre.

A csoport további sorrendje (GY-V): 6. Csehország (4-5), 7. Svájc (3-6), 8. Amerikai Egyesült Államok (3-6), 9. Kína (2-7), 10. Ausztrália (2-7)

Az elődöntők folyamán mindkét párosítás esetében megismétlődött az alapszakasz végeredménye és Norvégia 6-5-ös győzelmet, míg Olaszország impozáns 8-1-es győzelmet aratott.

A bronzéremért, tehát Svédország és Nagy-Britannia legjobbjai küzdhettek, a két nemzet még az Olimpia első mérkőzésén találkozott, akkor a sziget országiak nyertek 9-5-re, de ebben a sorsdöntő helyzetben a három koronások bizonyultak jobbnak és 9-3 arányban ők örülhettek az éremnek.

Az olimpiai bajnoki cím Olaszország és Norvégia között dőlt el. A két nemzet az alapszakaszban igen pontgazdag, fordulatos mérkőzést vívott, ahol végül előbbiek bizonyultak jobbnak 3 kővel (11-8). A döntő sem alakult máshogy és ugyanúgy 3 kővel 8-5-re nyerték meg az Olimpiai bajnoki címet. Ennél jobb beharangozó nem is kellett a 2026-os hazai rendezésű Téli Olimpiai Játékok előtt…

Dobogósok:

  1. Olaszország (Stefania Constantini, Amos Mosaner)
  2. Norvégia (Kristin Skaslien, Magnus Nedregotten)
  3. Svédország (Almida de Val, Oskar Eriksson)
OWG2022_CSP-6663-scaledOWG2022_CSP-6681-scaledOWG2022_CSP-6678-scaled
Egy kis érdekesség az olasz párosról, mire képes a tehetség és az elhivatottság kombinációja a csillagok együttállásával párosulva:
Stefania egy olaszországi kisváros ruhaboltjában értékesítő, míg Amos egy észak-olaszországi borpincészetben dolgozik, így a munkát és műszakokat összehangolva tudtak felkészülni általában kora reggel és/vagy késő esti közös tréningezéssel.
1-01SF7040-scaled
A Téli Olimpia programja minimális pihenőt követően a női és férfi csapatok versenyeivel folytatódik.

Forrás: Olympic Winter Games Beijing 2022