Palancsa Dorottya – Kiss Zsolt: “A világbajnokságig még fejlődnünk kell”

A Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt vegyes-páros az olimpiai kvalifikációs tornára való felkészülés jegyében a Szocsiban megrendezett világkupán vett részt, a duó a nyolc között búcsúzott. A kétszeres világbajnok kettős ezzel az ötödik helyen zárta a tornát.

A torna előtt mi volt az előzetes elvárásotok/célotok?
Kiss Zsolt:
Nem volt semmilyen elvárás azzal kapcsolatban, hogy milyen helyezést érjünk el, igazából szerettünk volna minél több mérkőzést játszani, majdnem sikerült is a maximumot kihozni ebből.  Saját hibánkból kicsit késve érkeztünk a versenyre, így sűrűbb lett a program, de legalább nagyobb terhelést kaptunk. A járvány alatt nem sok külföldi versenyre tudunk utazni, így leginkább szokni szerettük volna a nemzetközi meccshelyzetet.

Palancsa Dorottya:
Minden WCT ( World Curling Tour – a szerk.) versenyre úgy utazunk ki, hogy meg szeretnénk ismerkedni új típusú jéggel, amely más, mint a hazai . Ezeken az eseményeken minél több meccset szeretnénk játszani és minél többet fejlődni, ez pedig szerencsére maximális mértékben teljesült.

A negyeddöntő utolsó endjét hogy éltétek meg belülről?
Palancsa Dorottya:
Nagyon sajnáltam, mert a dobásnál, amelyet meg kellett dobnom a végén, dobtam már ezerszer nehezebb köveket is, és belül kicsit azért furdalt a lelkiismeret, hogy ez most nem sikerült. De hát azért vagyunk sportolók és emberek, hogy hibázhassunk, és természetesen szoktunk is. Úgy fogom fel, hogy ez egy jó tanulság volt, és remélem, hogy legközelebb, amikor élesebb a tét, akkor nem fordul majd elő.

Kiss Zsolt:
Igen, egyetértek – és emellett ami igazán bánt, az az, hogy még két plusz meccset játszhattunk volna. De hát ilyen a sport világa.

 Milyennek értékelitek az oroszországi tornát a felkészülés jegyében, és hogy érzitek, milyen esélyekkel vághattok majd neki a VB-nek?
Kiss Zsolt:
Ezt nehéz megmondani, ahogy már beszéltünk róla, nem nagyon vannak külföldi tornák. Ha jól emlékszem, ősszel volt talán 3-4 versenyünk, de október óta ez az első, amely nem Magyarországon van. A járvány a curlingeseknek is keresztbe tett. A kérdés második felére válaszolva, nem nagyon tudjuk, hogy más milyen formában van, aki hazai jégen többet tud edzeni, mint mi, van, aki országon belül versenyezhet már, ilyenek például a kanadaiak. Ennek ellenére bízunk benne, hogy sikerül megcsípnünk az első hét hely valamelyikét a világbajnokságon, ehhez azonban még fejlődnünk kell a következő másfél hónapban.

Palancsa Dorottya:
Én úgy gondolom, hogy az eddigi évek közül a mostani talán az, amikor a legtöbb esélyünk van arra, hogy sikerüljön a kvótaszerzés. Egyre komolyabb és speciálisabb stáb segíti a felkészülésünket. Szerintem most igazán komoly rá az esélyünk, hogy meglegyen a kvóta. Ahogy Zsolti is mondta, ebben az előttünk álló másfél-két hónapban rengeteget kell edzenünk, fejlődnünk. Mi mindent beleadunk, és meglátjuk, ez mire lesz elég Skóciában. Ez az orosz verseny is kellőképpen hozzájárult a felkészüléshez, és remélem, hogy lesz még lehetőségünk a jövő heti, magyarországi versenyeken kívül is megmérettetni magunkat.

Az interjút készítette: Kreisz Bálint