Nagy György: “Komoly ellenfelünk van Magyarországon”

A 2009-es vagyes-páros világbajnokság ezüstérmesei, Szekeres Ildikó és Nagy György az idei évben is versenyben vannak az olimpiai részvételért. Amennyiben lesz nemzeti kvóta a szakágban, a sportágat Magyarországon meghonosító kettős megmérkőzhet majd érte a Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt kettőssel. Nagy György ennek fényében értékelte a Szocsiban megrendezett világkupát, ahol a rivális hazai duóhoz hasonlóan ők is a legjobb nyolcig jutottak.

A torna előtt mi volt az előzetes elvárásotok/célotok?
Mindig minden versenyre úgy megyünk ki, hogy lehetőség szerint szeretnénk bejutni a rájátszásba (a legjobb 8 csapat közé – a szerk.). Ezen kívül a legtöbb, amit önmagunkkal szemben elvárunk, hogy minél jobb eredményt érjünk el, minél tovább jussunk el a versenyben. Ezúttal is ez volt a tervünk, a csoportból mindenképp tovább szerettünk volna jutni, amelyhez a hat fős csoport első két helyezésének valamelyikét kellett megszerezni. Ez szerencsére sikerült is.

A negyeddöntő utolsó endje előtt ti vezettetek, hol úszott el az extra end kiharcolása?
Erre nehéz bármit is mondani. Az utolsó kőnél még volt lehetőségünk arra, hogy ne tudjanak kettőt írni, ott egy dobás sajnos nem sikerült, de semmiképpen nem hibáztatnám a befejező csapattársamat ebben, mert a csoportküzdelmek során akadt olyan mérkőzés, ahol viszont az ő fantasztikus utolsó köve járult hozzá ahhoz, hogy a negyeddöntőbe bejussunk. Sajnos ez néha előfordul, nem lehet mindig minden tökéletes. Egy nehéz kő volt, picit ismeretlen helyen is a jégen, ezért többet fordult, mint amire számítottunk. Ez éppen nem sikerült, de az utolsó pillanatig küzdöttünk a győzelemért a negyeddöntőben is.  

Mennyit változtat a felkészüléseteken az, hogy amennyiben megvan a magyar kvóta, akkor csak év végén derül ki, hogy ki lesz a magyar induló?
Mi az elmúlt egy évben már gyakorlatilag folyamatosan ugyanúgy készültünk, mintha minden versenyre mi mennénk, tehát nem változik a felkészülésünk akkor sem, ha meglesz a kvóta. Ugyanúgy megtartjuk a fizikai kondicionáló edzéseinket, és amikor van lehetőségünk, akkor elmegyünk a világkupákra is. Sajnos ezekből egyre többet mondanak le a járványhelyzet miatt, így a versenyzési lehetőség egy picit csökken, de ugyanolyan lendülettel készülünk, és úgy tekintünk magunkra, hogy szeretnénk mi menni az olimpiára. Tudjuk viszont, hogy nagyon nehéz lesz ezt kiharcolni, mert egy nagyon komoly ellenfelünk van Magyarországon. Ennek ellenére természetesen mindent meg fogunk tenni azért, hogy ez sikerüljön.

Az interjút készítette: Kreisz Bálint