Nyáron sem maradunk curling nélkül – beszámoló a lillehammeri curling táborról

Tatár Lőrinc, curling játékos elmesélte élményeit, tapasztalatait a norvég edzőtáborról, valamint újonnan megszerzett minősítéséről is beszámolt.

Milyen tapasztalatokkal és tudással gazdagodtál a lillehammeri edzőtáborban, ahol camp leader/youth coach pozíciót töltöttél be? Milyen kihívásokkal találkoztál a tábor ideje alatt? Mit gondolsz, hogyan épül be a megszerzett tapasztalat a saját curlinges életedbe?

Május elején bukkantam a WCF weboldalán a felhívásra, hogy a lillehammeri ifjúsági táborba 18 és 22 év közötti fiatalokat keresnek önkéntes camp leader pozícióba. A hosszú kiválasztási folyamat végén nagyon örültem, hogy végül én lehettem az öt camp leader egyike, és nagy örömmel láttam neki az online Technical Coach képzés elvégzésének és a tábori edzéstervek kidolgozásának.

A tábor a most következő szezonban megrendezésre kerülő 2024-es Ifjúsági Olimpián résztvevő korosztályt célozta meg, így 14-17 év közötti sportolók vehettek részt a táborban, vegyes csapatokban, tehát 2 lány – 2 fiú felállásban. A tábor hangulatát áthatották az olimpizmus alapértékei: a kiválóság, tisztelet és a barátság. A témában több előadást is meghallgattunk, illetve látogatást tettünk az olimpiai múzeumban, hiszen a város kétszer is otthont adott a Téli Olimpiának.

További fontos célja volt a tábornak, hogy az edzők is aktív szerepet vállaljanak a táborban, ők is tanuljanak, és a camp leaderek segítségével közösen tartsák/tartsuk a jeges edzéseket. A camp leaderek feleltek napi edzésmunka kidolgozásáért, a fiatalok irányításáért és az edzők segítéséért.

Mivel curlinges éveim során már kétszer is részt vettem hasonló táborban, emellett sokat versenyeztem, úgymond „curling szaktudást” (mint például technika vagy stratégia) már nem sokat szereztem a hét folyamán. Edzői tudást, tapasztalatot és élményt azonban annál többet.

Szerencsém volt megismerkedni Dan J. Rafael kanadai edzővel, aki több, mint 15 éve edz top válogatottakat Európában és Kínában is. Ő volt például az orosz páros edzője a 2018-as Olimpián, amikor a páros férfi tagját doppingvétségen érték. Nagyon sokat beszélgettem vele, és érdekesebbnél érdekesebb curlinges történetei mellett kicsit oktatási technikáit is el tudtam lesni, például, hogy hogyan magyaráz el nehezebb technikai elemeket is könnyen, érthető módon. Edzőként vett részt a táborban Scott Andrews, olimpiai ezüstérmes játékos is, aki jelenleg a Skót Curling Akadémia vezetője. Vele is volt alkalmam beszélgetni, a curlinges etikettről és a sportolói mentalitásról mondott nekem maradandó dolgokat.

Emellett azt a megtisztelő felkérést kaptam Bardocz-Bencsik Marianntól, hogy a WCF média csapatával együtt dolgozva, én készítsem a fotó és videó kontentet a táborban, így kicsit a tartalomgyártásba is bele tudtam kóstolni. 

A csapatok sokszínűsége jelentette számomra a legnagyobb kihívást és egyben a legnagyobb élvezetet is. Hat ország vegyes csapatai képviseltették magukat: Dánia, Észtország, Románia, Skócia Spanyolország és Új-Zéland. A hét minden napján másik országhoz voltam beosztva, így mindenkivel meg kellett találnom a közös hangot.

Egyfelől kihívás volt a csapatok nyelvtudása, hiszen az anyanyelvi angolt beszélők (skótok, új-zélandiak) is a legkülönbözőbb akcentusokkal beszéltek, a többi ország játékosainak angoltudása pedig nagyon vegyes volt, fontos volt tehát gyorsan ráéreznem, melyik csapattal hogyan tudok a legkönnyebben kommunikálni. Angoltudásukhoz hasonlóan a játékosok curlingtudása is meglehetősen változó volt, a román csapat például a táborban lépett először jégre, míg a skót csapatkapitány négy éves kora óta játszik, ezért mindegyik csapattal más és más drilleket/feladatokat kellett végrehajtanunk. Az edzők tudása, tapasztaltsága közötti különbség is hasonló volt, a 19 éves dán edzőtől (aki eredetileg játékosként akart volna részt venni a táborban) a világklasszis Scott Andrews-ig. Tehát az is nagy kihívást jelentett, hogy úgy tanítsuk az edzőkkel közösen a játékosokat, hogy esetenként az edzők tanulnak tőlem, máskor meg én tanulok az edzőktől.

Sikerült rengeteg új ismerőst és barátot szereznem, így külföldi versenyeimen egyre több és több ismerős arcot fogok látni. Instruktori munkámat is megkönnyíti majd az itt megszerzett tapasztalat, hiszen több új tanítási metódust ismertem meg. Emellett volt lehetőségem Dan J. Rafaelnek bemutatni csúszási és söprési technikámat, amivel meg volt elégedve, csupán egy kis javítást javasolt, így az is megvan, hogy mit kell javítanom a következő szezon elején.

Miért szeretted volna megszerezni a technical coach bizonyítványt? Mi a célod vele rövid, illetve hosszú távon?

A Kamaraerdei Curling Club céges rendezvényein már évek óta nagy örömmel instruktorkodom, azonban az ezeken a csapatépítő rendezvényeken átadott tudás nagyon felületes. Ezért kíváncsi voltam, hogy vajon magasabb szinten és idegen nyelven is ilyen jól menne-e az oktatás; leginkább ezért szerettem volna megszerezni a bizonyítványt. Továbbá szerettem volna a szeptemberben induló itthoni curling-sportedző képzésen is részt venni, mivel azonban ezt külföldi tanulmányaim miatt most nehéz lenne megoldani, kimondottan jól jött, hogy az edzőképzés technikai részét lehetőségem volt elsajátítani a táborban.

Jó volt látni a táborban, hogy meglehetősen egy hullámhosszon vagyok az edzőkkel és a táborvezetőkkel (Karri Willms és Scott Arnold) a curling technikai elemeinek oktatását illetően. Így a Technical Coach bizonyítvány megszerzése és a közös munka az edzőkkel megerősítést is nyújtott, hogy technikai tudásom megfelelő. Külön jó érzés volt az edzőktől és a játékosoktól a tábor után kapott sok-sok pozitív szó és üzenet.

Rövid távú tervem azon kívül, hogy az új tudást szeretném instruktori munkámba is beépíteni, nem sok van még, ugyanis elsősorban még játékosként szeretnék tapasztalatokat gyűjteni. Egyetemi Erasmus félévemet viszont szeretném mindenképp olyan országban tölteni, ahol tudok majd valamilyen csapathoz csatlakozni és curlingezni. A tábor pedig kitűnő lehetőség volt ilyen ismeretségek kiépítésére.

A curling nagyon sokrétű sport, amely korántsem merül ki a technikai elemek ismeretében. Jelenleg a World Curling Academyn csak a Technical Coach képzés érhető el, ám ha információim helyesek, akkor jelenleg épp egy Performance Coach képzésen dolgoznak, amely egy sokkal átfogóbb tudást átadó képzés lesz. Hosszú távon tehát azt tervezem, hogy amint ez az utóbbi képzés elérhető lesz, ezt is elvégzem és megszerzem róla a bizonyítványt. Ezen papírok birtokában pedig majd, aktív játékos-éveim végeztével mindenképp szeretnék egy saját csapatot edzeni.