“Nem érzem, hogy nagyobb lenne a teher.” – Interjú a világbajnoki címvédő vegyes-párossal

Szombaton kezdődik az idei vegyes-páros világbajnokság a svédországi Karlstadban, ahol hazánkat a címvédő Palancsa Dorottya-Kiss Zsolt duó fogja képviselni. A csapat tagjait közvetlenül utazás előtt kérdeztük a felkészülésről és a várakozásokról. 

MCSZ: Épp az olimpiai programba kerülés miatt számos országban nagyobb hangsúly került a vegyes-párosra, így rekordszámú, 42 induló csapat lesz, és talán rekord erősségű is. Mit gondoltok a mezőnyről, mind mennyiségi, mind minőségi szempontból?

PD: Egyelőre ugyanazok a gondolatok járnak a fejemben, mint az elmúlt három évben eddig mindig. Nem igazán szoktam izgulni. Biztos vagyok benne, hogy a lehető legtöbbet fogjuk megtenni azért, hogy minél jobb helyezést érjünk el. Az éremszerzéssel ez esetben jár egy kicsi plusz, egy lépés az olimpiai kvalifikáció felé.

A mezőny nagyságával nem értek egyet. Szerintem szinte lehetetlen így besűríteni ennyi országnak tíz napba ennyi meccset, talán ketté lehetne szedni a mezőnyt és szervezni egy ‘B” csoportos világbajnokságot is, ahogy azt teszi a WCF a női és férfi Európa-bajnokság esetén. Abban biztos vagyok, hogy idén már minden országból a lehető legjobb párosok jönnek a vébére, de remélem, hogy nem lesz sokkal erősebb a mezőny. Próbáltunk informálódni a kiutazó csapatokról, sok ismerős arc lesz, többek között a svéd és a norvég csapat is. Viszont több helyről számunkra ismeretlen csapatok jönnek, például Kanadából vagy Svájcból. Utóbbi csapattal egy csoportban is vagyunk.

KZS: Nem gondolom, hogy másként kéne kezelnünk ezt a vébét, mint a korábbiakat. Igaz, hogy most a kvalifikációs pontokért is versenyzünk, de nem ezzel kell foglalkozni, hanem hogy az épp soron következő meccsen a legjobb formában játsszunk. Azok a csapatok, akik korábban is jók voltak, nagyrészt ugyanazzal a párossal jönnek vagy hasonló erősségűvel, így nagy meglepetés nem érhet minket. Az új nemzetek meg javarészt nem komolyabb curlingnemzetek, de azért odafigyelünk rájuk, hogy ne legyen meglepetés.

MCSZ: Hogyan készültetek a világbajnokságra?

KZS: December óta készülünk a vébére, a csapatedzés mellett heti egy-két páros edzésünk is volt, valamint a Szerencsejáték Zrt.-től kapott támogatásnak köszönhetően négy nemzetközi tornán tudtunk elindulni, ebből kettőt meg is nyertünk.​

MCSZ: Dóri, neked ez lesz a harmadik világversenyed csak ebben az évben. Ez előny vagy hátrány a vegyes-páros szempontjából? Sokat játszottál, de főként nem vegyes-párost.

PD: Az, hogy ilyen sok világversenyre járok, szerintem legnagyobb részben előny, annak ellenére is, hogy nem vegyes-párost játszom. Rengeteg tapasztalatot tudok szerezni a versenyek alatt, a jégismeretem is gyarapszik, illetve az eldobott kövek száma is sokat segít abban, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki magamból a vegyes-páros vébén is. Szerencsére volt lehetőségünk ennek ellenére is egész sok felkészülési versenyen indulni, ahol teljes mértékben a párosunkon volt a hangsúly.

MCSZ: Kiket tekintetek a legnagyobb ellenfeleknek? Kikre számítotok a négy között?

PD: Legnagyobb ellenfeleinknek a svédeket, a svájciakat, a kanadaiakat, az oroszokat, a skótokat, illetve a norvégokat tartom. Szerintem e párosok közül fog kikerülni a legjobb négy is, viszont ott remélhetőleg mi is ott leszünk.

KZS: A tavalyi négyes (norvég-svéd-kanadai-magyar) megismétlődhet, de az oroszok és a skótok is jók lesznek, szerintem ebből a hat nemzetből kerül ki a végső győztes.

MCSZ: Milyen eredménnyel lennétek elégedettek?

PD: Mindenképp szeretnénk egy érmet hazahozni, annál jobban örülünk, minél csillogósabb.

KZS: Elsődleges cél a legjobb négy közé kerülés, hogy minél több pontot kapjunk az olimpiai kvalifikációért folyó versenyben, de természetesen az aranyéremnek örülnénk a legjobban.

MCSZ: Nagyon sok sikert kívánunk nektek!

World Mixed Doubles Curling Championship 2015