MOB-MCSZ YOG szakmai konzultáció

Öt érintett téli sportág hazai szövetségének vezetőivel kezdeményezett konzultációt és egyben tájékoztatót a Magyar Olimpiai Bizottság, a IV. Téli Ifjúsági Olimpia (Youth Olympic Games, YOG) jegyében. A megbeszéléseken a sportszakmai kérdések mellett a szervezési, logisztikai aktualitások kerültek még fókuszba. A találkozókon a curling, a snowboard, a sí-, a jégkorong- és a korcsolyasport került terítékre alig ötven nappal a játékok megnyitója előtt.

A résztvevőket dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy a MOB számára minden olimpiai jellegű multisportesemény egyformán fontos, így az ötkarikás szervezet minden tőle telhető segítséget igyekszik megadni a minél sikeresebb szereplés érdekében. „A távoli helyszín ugyan logisztikailag kihívást jelent, de a MOB igyekszik mindenben a szövetségek, a kiutazó delegáció segítségére lenni” – jelentette ki a sportvezető. Hozzátette: a fiatalok esetében még nem a csúcsteljesítmény elérése a legfontosabb cél, inkább az olimpiai eseménnyel való találkozás megélése, noha természetesen öröm minden jó eredmény.

Tor Tamás, a MOB nemzetközi munkatársa a szervezéssel, részvétellel, utazással, szállással, csapatirodai kiszolgálással kapcsolatos aktualitásokat részletezte.  Várhatóan a magyarok, a Team Hungary 30 sportolója 10 sportágban/szakágban fog rajthoz állni (3×3-as jégkorong, curling, műkorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya, gyorskorcsolya, snowboard cross, alpesi sí, sífutás, biatlon és freestyle sí, sí cross).

A kvalifikációt, a szakmai felkészülést, a válogatási elveket Pignitzky Dorottyával, a MOB Sportigazgatóságának munkatársával tekintették át.

Elsőként a Magyar Curling Szövetség képviseletében Kiss Bálint sportszakmai igazgató látogatott el a Magyar Olimpiai Bizottság székházába. Az egyeztetésen elhangzott, Magyarország a vegyes páros versenyszámban szerepelhet majd Gangwonban. A kvótát már megszerezték sportolóink és az induló páros kiválasztása is megtörtént, így ők már fókuszáltan készülhetnek a jövő januári ifjúsági olimpiára.

A Team Hungary fogadalomtételére a tervek szerint január 10-én, a megnyitóra január 19-én, a záróünnepségre február 1-jén kerül sor.

Forrás Magyar Olimpiai Bizottság
Kép: Szalmás Péter