Mihályi Petra az új főtitkár

December elsejétől új főtitkára van a Magyar Curling Szövetségnek. Az anyai örömök elé néző korábbi főtitkár, Müller Anna munkáját – a sportág hagyományait folytatva – egy újabb hölgy, Mihályi Petra veszi/vette át. Vele készült az alábbi rövid bemutatkozó beszélgetés:

Szia Petra, események szervezése és a szövetségi munka sem idegen a számodra, de milyen kapcsolatod volt eddig a sporttal?

Bár versenyszerűen sosem sportoltam, a szabadidősport része az életemnek. Időhiány és a sportszervezéssel járó hektikus életforma miatt órákat ugyan már évek óta nem tartok, de csoportos aerobik oktatói végzettségem van, szeretek kirándulni és a karantén alatt újra rákaptam egy gyerekkori kedvencemre, a görkorcsolyázásra. Mindig nagyon tiszteltem az élsportolók elhivatottságát, kitartását, az élethez való példaértékű hozzáállását – ez motivált arra, hogy a sport világában dolgozzak. Szerencsésnek gondolom magamat, mert 16 évesen már tudtam, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, egy évvel később pedig lehetőségem is nyílt nemzetközi junior műkorcsolya Grand Prix-n angol nyelvű bemondóként kipróbálni magamat. Azóta több területen is tevékenykedtem, újságírás, kommunikációs menedzsment, sportdiplomácia és önkéntes koordináció területén is van szakmai tapasztalatom, főként téli (jeges) sportokban. Legjobb élményeim közé tartozik a 2014-es Szocsi Téli Olimpia, ahova önkéntesként utaztam ki, de blogoltam a Sport24-en és dolgoztam a P&G Köszi, Anyu! kampányában is; illetve a 2015-ös bakui Európai Játékok, ahol a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) fiatal riportereknek szóló szemináriumán vehettem részt.

Mik szerinted egy főtitkár legfontosabb feladatai és milyen tulajdonságok kellenek hozzá, hogy valaki helytálljon ebben a pozícióban?

Mivel a főtitkár a szövetség operatív működéséért felel, azt gondolom, minél több részfeladatban volt korábban szakmai tapasztalata, annál többet tud hozzátenni a szövetség működéséhez. Nem szabad azonban elmenni amellett, hogy jó adminisztratív alapok nélkül nincs mire építkezni. Ebben a tekintetben Müller Annának köszönhetően kiváltságos helyzetben van az MCSz, egy jól kidolgozott, precízen összerakott adminisztratív rendszert vehetek át tőle. Ezt kell megtanulnom, megfelelően átlátnom és tovább vinnem ahhoz, hogy az ideiglenes főtitkárváltás ne visszalépés, hanem fejlődési lehetőség legyen a szövetség számára. Azt gondolom, hogy a pontosságon túl elengedhetetlen, hogy a főtitkár képes legyen rendszerben látni a dolgokat, kellően rugalmas legyen, bírja a terhelést és proaktív legyen a hozzáállása

Frissen a sportágba érkezve melyek azok a területek, ahol fejleszteni lehetne az MCSz apparátusát, működését?

Az elmúlt másfél évben Anna nagy munkát végzett, hogy az adminisztrációt rendbe tegye és új alapokra helyezze. Segítette a szövetséget abban, hogy az EMMI-vel, a MOB-bal, az MPB-vel jó viszony és gördülékeny munkakapcsolat alakulhasson ki. Erre építkezve úgy látom, hogy a következő időszak kiemelt feladatai közé tartozik a tömegbázis növelése, nemzetközi sportágfejlesztési együttműködések fejlesztése, a szövetség külső és belső kommunikációjának felépítése, a sportág sportrajongókkal való megismertetése. Fontos az is, hogy a sportolóink minél több támogatást kapjanak a 2022-es pekingi olimpiára való felkészülés során, hiszen vegyes páros szakágban kvalifikáció esetén egészen kiemelkedő eredményre is esély van, amely jót tenne a sportág hazai népszerűségének. Nagy potenciál van a curlingben a hazai téli sportok között. Bízom benne, hogy széleskörű tapasztalataimat és kapcsolati tőkémet a sportág szolgálatába állítva segíteni tudom a hazai curlingtársadalmat az imént sorolt területek fejlesztésében, és úgy adhatom majd vissza a főtitkári pozíciót Annának, hogy a szövetség előrébb lépett a mostani helyzetéből.

Köszönjük és sok sikert a szövetségnél végzett munkádhoz !