Mérni kellett – de megvan

A németek szombati legyőzése után az első napot vereséggel kezdő Csehország volt a magyar válogatott ellenfele a St. Gallenben zajló curling Európa-bajnokságon. A Palancsa Dorottya, Miklai Henrietta, Sándor Nikolett, Kalocsai Vera, Micheller Dorottya összeállítású csapat remekül kezdett, a csehek ugyan megírták eggyel az első endet, utána azonban négy magyar pont jelezte az általunk várt erőviszonyokat a második játékrészben.

A harmadik endben egy magyar követ (hog line túllépése miatt) ki kellett venni a játékból, utána viszont jól védekeztünk, a cseh nem tudtak kettőt írni, sőt a végén az egyet már kénytelenek voltak megírni. A negyedik endben viszont meglehetősen komplex állás alakult ki a végére, az utolsó magyar kő előtt hét aktív kő volt még a házban, melyek közül egy piros, vagyis cseh kő ért pontot végül. Sajnos az ötödik end vége sem alakult jól, jó ideig a két magyar pont is benne volt a levegőben, de Palancsa Dóri két dobása most nem sikerült jól, az utolsó nem jutott el még a házig sem, így a csehek két pontot írtak és a meccs felénél 5-4-re vezettek.

2. forduló
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Végeredmény
Csehország (Kubešková) Hammer (Last Stone First End) 1 0 1 1 2 0 2 0 0 0 7
Magyarország (Palancsa) 0 4 0 0 0 2 0 1 0 1 8

A szünet jól jött és jót is tett a magyar csapatnak, a hatodik endben két pontot sikerült írni, ezzel visszajött a vezetés (6-5), ezt követően viszont jó ideig nem remegett meg a mezőny egyetlen balkezes skipjének keze, Anna Kubeskova magabiztosan hozott egy double take-outot, így megint fordult az a bizonyos kocka. Az egyenlítés sikerült a nyolcadik endben, utána viszont nem sikerült bonyolítani az állást, így az utolsó előtti játékrészben a csehek nem írták meg az egy pontot, a teljesen üres ház pedig azt jelentette, hogy 7-7-nél a tizedik endben a csehek a befejezők.

Az Európa-bajnokság előtt a prágai Kolibiris Cup során kétszer is legyőzte Anna Kubeskováékat a magyar csapat, és ez most is sikerült, mert a cseh skip nem tudta jól befejezni a záró endet, így Magyarország az ellopott utolsó enddel végül 8-7-re győzött. A mindent eldöntő utolsó dobást a cikk alján lehet megnézni.

A magyar női curling válogatott eddig mindhárom alkalommal megnyerte első meccsét az A-csoportban (2012-ben Szekeres Ildikóék Finnország, 2015-ben Palancsa Dorottyáék Norvégia ellen, majd idén ugyanők Németország ellen is), de most fordult elő először hogy egy magyar csapat két győzelmet szerez az A-csoportban. Ez pedig most már tökéletes kiinduló alap lehet a vágyott cél, vagyis a bennmaradás kiharcolásához. A továbbiakról pedig egyelőre ne is beszéljünk…

Az A-osztály 2. fordulójának eredményei – nők:

Svájc – Németország 8-5

Magyarország – Csehország 8-7

Olaszország – Törökország 9-6

Skócia – Oroszország 8-7 (extra end után)

Svédország – Dánia 8-1

Két forduló után már csak a svédek, a svájciak, az olaszok és a magyarok veretlenek az A-osztályban. A magyar csapat este hét órakor a házigazda svájciak ellen játszik majd az E-pályán az Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában. Az addig hátralévő időben a lányok visszamennek pihenni a szállásra. A férfi csapat déltől Lettország ellen folytatja, reményeink szerint megőrizve a továbbra is 100%-os (3/3) magyar mérleget az Eb-n.