Magyar curlingesek a Pekingi Téli Olimpiai Játékokon

Nagy örömünkre szolgál, hogy két magyar vonatkozású szakember is részt vesz a 2022. évi Pekingben megrendezett Téli Olimpiai Játékokon. Bardocz-Bencsik Mariann, a Magyar Curling Szövetség korábbi sajtófőnöke, a Világszövetség kommunikációs munkáját fogja segíteni, míg Belleli Lajos, aki a Világszövetség Technikai Bizottságának is a tagja, most az Omega csapatát fogja erősíteni az Olimpia alatt.

Mindketten részletesen beszámoltak nekünk a feladataikról, feladatkörükről, melyek az alábbiakban olvashatóak.

Bardocz-Bencsik Mariann beszámolója:

„2021 szeptembere óta vagyok a WCF teljes állású munkatársa media officer pozícióban. Az olimpiára és a paralimpiára is ebben a minőségemen utazom, és fogom segíteni a WCF kommunikációs csapatának munkáját. Feladataim között szerepel a curlingtornával kapcsolatos írásos híranyagok készítése, a közösségi média csatornáink tartalommal való megtöltése, illetve a média és a WCF európai tagszervezetei munkájának támogatása az olimpiával kapcsolatos kommunikációs feladataik ellátásában.

A curlingversenyeknek otthont adó Jeges Kocka – vagyis az Ice Cube – mellett a Médiaközpontban fogom a legtöbb időt tölteni. Utóbbiban a hírek szerint egy robot fogja keverni a koktélokat, amire nagyon kíváncsi vagyok. Szerencsére mind a két létesítmény közel van a szállásunkhoz, így a hosszúnak ígérkező munkanapokon nem fog sok időt elvenni az utazás. A létesítmények között egyébként szigorú szabályok szerint csak az olimpiai közlekedési eszközökkel lehet mozogni, tehát információim szerint nem lesz lehetőség gyalogolni a munkahelyek és a szállás között. Mindemellett örömhír, hogy a 2021. októberi tesztversennyel ellentétben lesz lehetőségünk levegőzni az arra kijelölt, a pekingi lakosoktól szigorúan elzárt területeken.”

Belleli Lajos beszámolója:

„Az Omega csapatában leszek Senior Technical Operations Staff, pozícióm szerint pedig Curling Stats Supervisor.

Fő feladataim a statisztikai adat és adatbevitel ellenőrzése, esetleges korrekciója lesz, a jégen történő játékmenet és egyéb aktivitások követése emellett folyamatosan felügyelni az önkéntesek munkáját, illetve a Results Room utasítások és esetleges beavatkozások végrehajtása.

A felelősségeim körébe tartozik majd emellett még az adatbázis kapcsolódások és eszközök ellenőrzése, a mérkőzés lapok kezelése, esetlegesen felmerülő kisebb technikai nehézségek elhárítása, közreműködés az önkéntesek képzésénél és próbáinál és esetlegesen felmerülő helyettesítések.

Tavaly Szeptemberben kerestek meg és kaptam a nagyon megtisztelő felkérést a teljes Olimpiára és a Paralimpiára is.

Mivel a Curling az Olimpia leghosszabb programja így mi már 2 nappal a megnyitó előtt a jégnél leszünk amikor a vegyespárosok megkezdik az Olimpiai mérkőzéseket. Az érkezés és a helyszíni munka pedig még ehhez képest is 2 nappal korábban kezdődik. Reméljük én és mindenki odaér épen, egészégesen.

Mi, több más Technical Operations csapattal egy a pályához pekingi viszonylatban közeli hotelban fogunk lakni és innen is csak dedikált transzporttal közlekedhetünk a buborék sértetlenségét megőrzendő.

Az Olimpiai egyik sajátossága nyilván a Covid lesz. A mi hónapok óta tartó online felkészítésünknek is ez a fő témája. Érdekes lesz megélni a „closed loop”, maszk, szigorú szabályok, napi tesztelés, ellenőrzések, távolságtartás, appok és egyéb kínai sajátosságok között az Olimpia sajátos varázsát és hogy a világ legjobb csapatai hogyan alkalmazkodnak ehhez, ki hogyan teljesít majd ebben a körülménytengerben. Nagy megtiszteltetés lesz a nemzetközi csapatban magyarként közreműködni és hozzátenni a munkám a játékok sikereres lebonyolításához. Külön öröm, hogy a WCF kommunikációs csapatában Bardócz Bencsik Mariann is ott lesz, mint media officer. Remélhetőleg a szabályok és logisztika azt is engedi majd, hogy néhány most is versenyző és edzőként jelenlévő régi versenytárssal és baráttal is találkozzam és beszélgessünk.”

 

A curling mérkőzések már az Olimpia hivatalos megnyitója előtt kezdődnek, ahol először vegyes-páros szakágban fognak érmeket osztani (sajnos magyar vonatkozás nélkül), február 2-8 között.

Ezt követően a női és férfi csapatverseny veszi kezdetét, mely február 9-20. között zajlik.

 

Az Olimpia curlingprogramjáról bővebb információk itt érhetőek el:

olympics.com

worldcurling.org

 

Forrás: Olympic Winter Games