Közeledő álom

Ismét “duplázós” napra ébredt a magyar női curling-válogatott az új-zélandi Nasebyben rendezett világbajnoki kvalifikációs tornán. Helyi idő szerint reggel kilenctől az eddig 50%-os mérleggel álló Brazília volt az ellenfél. A Rókusfalvy Orsolya, Sándor Nikolett, Miklai Henrietta, Palancsa Dorottya (tartalék: Micheller Dorottya) összeállítású magyar női válogatott ezúttal is hozta a tornán megszokott koreográfiát, hiszen 0-2, 1-3, majd a hetedik end végén 3-5 is állt már az eredményjelzőn magyar szempontból, a végén azonban újfent sikerült fordítani. A végül 8-6-ra megnyert meccs nem volt egyszerű, erről árulkodik az edző, Palancsa Zoltán helyszíni beszámolója is:

“Nagyon nehéz meccsen vagyunk túl, ismét vesztett helyzetből fordítottunk. Ismét nehezen lendültünk játékba, ráadásul a brazilok precízen, olykor szerencsésen játszottak. Az utolsó endben volt egy kis közjáték is, a Brazil lányok hozzáérték egy kőhöz, amit nem ismertek el,de Dóri már megállította, így ők kaptak lehetőséget arra, hogy oda rakják, ahova szerették volna. Így tökéletes freezt dobtak. Ennek ellenére sikerült hoznunk az utolsó endet. Délután Hongkong, reméljük kevésbé izgalmas, de sikeres mérkőzés vár ránk.” – szólt a mester összegzése, aki kiválójósnak is bizonyult.

nzl4

Teljes joggal mosolyog a csapat a hétfői játéknap után – fotó: Palancsa Zoltán – Facebook

Az este hétkor kezdődő programot ugyanis nyugodtabban követhettük, hiszen Palancsa Dóriék sokkal egyértelműbben gyűjtötték be az újabb, immár ötödik győzelmet a tornán. Hong Kong ugyan (a kalapácsnak és ezáltal a befejezés jogának köszönhetően) 2-0-ra vezetett a meccs elején, utána viszont egyértelmű magyar fölény jellemezte a találkozót, amely végül 12-3-as magyar sikerrel zárult. A csoportkör keddi befejező napjának délutánján (magyar idő szerint kedden hajnali kettőkor) a magyar csapat az eddig 100%-os Finnország ellen játszik. Az 5/1-es győzelem/vereség mutatónk viszont már most azt jelenti, hogy a magyar csapat biztosan szerepelhet majd a rájátszásban, hiszen vereség esetén is ott marad a legjobb háromban.

A kiírás értelmében a csoportkör után az első három helyezett marad versenyben a vb-indulási jogért. Az 1-2 párosítás győztese egyből kijut a vb-re, ezen mérkőzés vesztese pedig kap még egy sanszot ugyanerre – a csoportkör harmadik helyezettje ellen. Magyarul szerdán mindenképpen lesz esély a sportág történetének legnagyobb bravúrjára, a világbajnoki kijutásra. Ehhez lehet jó felvezető a keddi finnek elleni csata, ahol az lesz a tét, hogy Palancsa Dóriék egy vagy két sanszot kapnak (pontosabban harcolnak ki maguknak) a vb-kvalifikációra. A finnek ellen nyerni kell, és nem dobnak 16 centivel jobb drawt, akkor 2. helyen megyünk tovább, minden más esetben pedig a 3. helyen” – összegezte a továbbjutási matematikát Palancsa Zoltán.

Csak a rend kedvéért, a 2019-es női curling világbajnokságot március 16-24. között a dániai Silkeborgban rendezik…

A hétfői játéknap további eredményei a női tornáról Észtország – Lengyelország 15-5, Finnország – Kína 8-6, Hong Kong – Új-Zéland 8-7, Kína – Lengyelország 9-3, Finnország – Észtország 8-5, Brazília – Új-Zéland 8-6

Mérkőzések Győzelem Vereség
1 Finnország 6 6 Q
2 Kína 6 5 1 Q
2 Magyarország 6 5 1 Q
4 Brazília 6 3 3
5 Észtország 6 2 4
5 Hong Kong 6 2 4
7 Lengyelország 6 1 5
8 Új-Zéland 6 6