Kezdődhet a számolgatás

A női curling világbajnokság alapszakaszának utolsó napja előtt még tíz csapatnak is van esélye arra, hogy elcsípje a továbbjutást érő első hat hely valamelyikét. Bár többen is létfontosságú mérkőzéseket játszottak csütörtökön, az összkép mégsem tisztult, sőt, talán csak tovább bonyolódott, így néhány csapatkapitánynak biztosan a lehetséges forgatókönyvek kalkulálásával fog telni a péntek, amely során véget ér a Round Robin Silkeborgban.

A legnagyobb lehetőséget a skótok szalasztották el arra, hogy kényelmessé tegyék helyzetüket a végjátékra: két nehéz ellenfél, Svédország és Oroszország ellen kellett jégre lépniük csütörtökön, és szoros mérkőzéseken mindkettőjükkel szemben a végjátékban maradtak alul. A fájdalmas nap tapasztalatairól a skót kapitányt, a kétszeres világbajnok David Murdochot kérdeztük.

“Nehéz napunk volt, még utána kell számolnom, hogy milyen esélyünk van a továbbjutásra. Két nagyszerű csapat, a svédek és az oroszok ellen is megvoltak az esélyeink, és szerintem ha újraélhetnénk ezt a napot, ezzel a teljesítménnyel akár be is húzhatnánk a két győzelmet” – nyilatkozta.

A skótok így már hat vereséggel állnak, és ha pénteken nyernének az Egyesült Államok és Dél-Korea ellen, akkor még lehet esélyük elérni a rájátszást, sorsuk viszont ekkor is függne a többi csapat eredményeitől. Eddig megszerzett négy győzelmükből azonban hármat is akkor értek el, amikor a sérült Sophie Jackson helyére skipként beugrott a tartalékjátékos, Lauren Gray, így hát adja magát a kérdés, Murdochék az eredmények fényében fontolóra vették-e, hogy a csodacserét visszategyék a csapatba: “Ez valóban így van, szép győzelmi sorozatunk volt vele. Viszont a jelenlegi az alapcsapat, akik egész évben együtt játszanak, és érzésem szerint ez a lehető legjobb felállás. Hajszál híján legyőztük Anna Hasselborgékat, a világ legjobbjait is, szóval megvan bennük a kellő potenciál ahhoz, hogy sikeresek legyenek.”

Curling World Cup 2018 Omaha, USA

Murdoch játékosként ugyan már befejezte, de edzőként mindenhova elkíséri a skót csapatokat – © WCF / Céline Stucki

A skótok mellett izgulhatnak a kanadaiak is, akiket Chelsea Carey egy újabb lépéssel közelebb juttatott a szakadék széléhez akkor, amikor a svájciak ellen egy takeout-kísérlete keresztülszáguldott a házon, így Silvana Tirinzoniék abban az endben négy pontot írva meg is nyerték a mérkőzést. A juharlevelesek így ötödik vereségüket szenvedték el, ráadásul pénteken vár még rájuk egy svédek elleni meccs, ahol az eddigi forma alapján aligha ők lesznek az esélyesek, azaz a nap végére jó eséllyel ők is a továbbjutás határán fognak billegni. Biztos playoff-résztvevőnek még csak a svédek és az oroszok mondhatják magukat, de a koreaiak és a svájciak is viszonylagos biztonságban vághatnak neki a csoportkör utolsó napjának – a többi pedig péntek estére kiderül!

De a női mellett a férfi curlingről is esett szó David Murdochkal annak apropóján, hogy egykori nagy riválisa, Thomas Ulsrud legendás norvég csapata a napokban bejelentette feloszlását, ráadásul búcsúüzenetükben más nagy ellenfelek mellett viccesen a Team Murdochnak is köszönetet mondtak, amiért “a lehetséges aranyérmeiket gyönyörű ezüstökké változtatták”. A 40 éves skótot megkérdeztük, van-e kedvenc emléke az Ulsrudék elleni rivalizálásból: “Olyan sok jut eszembe, hogy nem is tudok egyet kiemelni” – mondta. “Nagyszerű srácok, akik kiválóan képviselik a curling szellemiségét. Végig magas szintet nyújtottak, miközben láthatóan jól szórakoztak, ezért remélem, hogy valamilyen formában még folytatják. Elképesztő csatáink voltak az évek során, de a jégen és azon kívül is barátok maradtunk.”

És azt vajon el tudja képzelni, hogy hozzá hasonlóan hamarosan Ulsrud is feltűnik majd az edzői pulpituson? “Thomas rengeteg tapasztalatot adhatna tovább. De sosem lehet tudni, hogy mire készül, elvégre legutóbb még vegyes párosban is feltűnt!”

Az Eurosport közvetítési menetrendje a női curling világbajnokságról:

Március 22. péntek 19.00: Kanada-Dánia Eurosport2, ÉLŐ

Március 23. szombat 19.00: Elődöntő Eurosport2, ÉLŐ

Március 24. vasárnap 10.00: Bronzmérkőzés – Eurosport2, ÉLŐ

Március 24. vasárnap, 19.00: Döntő – Eurosport1, felvételről