Eljött a kis csapatok nagy napja

A világbajnokság alatt egyszer sem teltek még meg annyira a silkeborgi sportközpont lelátói, mint a szerdai nap reggelén, mintha csak sejtették volna a szurkolók, hogy Dánia első győzelmét lesz alkalmuk megünnepelni. Ez történt ugyanis, hiszen a hazaiak olyan váratlan magabiztossággal múlták felül 7:1-re Japánt, hogy azzal szinte az előző négy nap szenvedéseit is feledtették mindenkivel.

Ezzel pedig még nem volt vége, Dánia a következő mérkőzésen a skótokon is fogást talált, így mérföldkőhöz érkezett skip, Madeleine Dupont győzelmi mámor és tapsvihar közepette fotózkodhatott a 300-as számmal, ennyi mérkőzésen képviselte ugyanis már hazája színeit nemzetközi tornákon.

A délután egy másik csapat feltámadását is elhozta, hiszen véget vetettek nyeretlenségüknek a finnek is, ráadásul az egyik legerősebb kihívó, Dél-Korea ellen, akiket előzőleg csak a svédek tudtak legyőzni. A mérkőzésen alighanem a 6. end vitás helyzete hozta el a fordulópontot, ahol a koreaiak a finn skip, Oona Kauste első dobásának szabályosságát kifogásolták.

“A koreaiak azt mondták, hogy pirosan villant fel a lámpa, de sem én, sem a dobáskor Oonáék nem tapasztaltak ilyet” – mesélte a történteket a finnek harmadik embere, Juhász Eszter. “A bíró utólag megnézte, és megállapította, hogy szabályosan lett játékba hozva a kő. Állítólag időnként előfordulhat olyan meghibásodás, hogy egy pillanatra kigyullad a piros fény.”

Ha a koreaiaknak sikerült volna kivetetniük a követ, könnyen három pont is kinézett nekik, így viszont blank end lett belőle, a továbbiakban pedig már csak a finnek szereztek pontot, s végül 8:3-ra nyertek az egyik éremesélyes ellen. Az eredmény valószínűleg egyik csapat tornáját sem befolyásolja döntően, a finneknek mégis megkönnyebbülést jelentett az első győzelem behúzása, főleg hogy előző nap már az oroszok ellen is láthatóan sokat javult a pontosságuk.

World Women's Curling Championship 2019, Silkeborg, Denmark

Két nagy győzelem után a dánoknak is volt okuk az örömre – ©WCF Céline Stucki

Eltérő okai lehetnek annak, hogy egyes csapatoknak miért telik némi időbe, mire lendületbe jönnek. A dánok részéről Madeleine Dupont azt emelte ki, hogy a világbajnokságon egészen más jégviszonyokkal szembesültek, mint amin otthon a gyakorlást végzik, a finneknél viszont nincsenek ilyen problémák, mint arra Eszter rámutatott: “Nekünk elég jó pályánk van otthon, talán annyi a különbség, hogy az egy kicsit gyorsabb. De egy ilyen színvonalú pályát nem lehet okolni a vereségért. A mostani mérkőzésen ugyan kicsit nehéznek éreztük, mert különböző részein különböző sebességűek voltak a kövek, szóval nagyon oda kellett figyelni.”

Eközben persze az élmezőny is egyre inkább formálódik, s a tabella élén immár egyedüliként állnak a svédek, miután a nap rangadóján 9:4-re legyőzték Oroszországot. Az éllovasok közül a kínaiak lehettek a legbosszúsabbak, akik két szoros játékban maradtak alul, előbb az életükért küzdő kanadaiakkal, majd a nagy felzárkózás végén fordító svájciakkal szemben. A svédek már biztosan ott lesznek a folytatásban, de két nap, azaz 3-4 mérkőzés még mindenkinek hátravan az alapszakaszból, és csak péntek estére rajzolódik ki véglegesen, hogy melyik hat csapatnak lesz még feladata a hétvége során is.

A vb-tabella öt játéknap után:

Mérkőzés Győzelem  Vereség
1 Svédország 8 7 1
2 Oroszország 9 7 2
3 Dél-Korea 8 6 2
4 Kína 9 6 3
5 Svájc 8 5 3
6 Kanada 8 4 4
7 Japán 8 4 4
8 Skócia 8 4 4
9 USA 9 4 5
10 Németország 8 3 5
11 Dánia 8 2 6
12 Lettország 8 1 7
13 Finnország 9 1 8

Az Eurosport közvetítési menetrendje a női curling világbajnokságról:

Március 21. csütörtök 14.00: Kanada-Oroszország Eurosport2, ÉLŐ

Március 21. csütörtök 20.30: Japán-Svájc Eurosport1, ÉLŐ

Március 22. péntek 19.00: Kanada-Dánia Eurosport2, ÉLŐ

Március 23. szombat 19.00: Elődöntő Eurosport2, ÉLŐ

Március 24. vasárnap 10.00: Bronzmérkőzés – Eurosport2, ÉLŐ

Március 24. vasárnap, 19.00: Döntő – Eurosport1, felvételről