Juhász Eszter a magyarok legyőzéséről és az időn túli dobásról

A magyar női curlingválogatott ugyan a sorsdöntő mérkőzésen lecsúszott a világbajnokságra való kijutásról januárban az új-zélandi kvalifikációs tornán, viszont így is van egy magyar játékosa a most Silkeborgban zajló vb-nek – méghozzá éppen ennek következtében. A Palancsa Dorottyáékat akkor legyőző finn válogatott harmadik dobójaként játszik ugyanis Juhász Eszter, aki korábban már mesélt magáról, most pedig az elmúlt hónapok eseményeiről és első világbajnoki meccseiről kérdeztük.

A vb első két napja után már csak két csapat rendelkezik százszázalékos mérleggel, Kína és Dél-Korea egyaránt megnyerték eddigi mindhárom mérkőzésüket. A tabella másik végén pedig hárman állnak még győzelem nélkül: a házigazda dánok, a lettek és a finnek. Juhász Eszterék a svájciak és a kínaiak ellen elszenvedett vereség után vasárnap este az a skót csapat ellen próbáltak javítani, amely váratlan átszervezésen, skipcserén esett át a nap folyamán, hiszen a térdsérüléssel bajlódó Sophie Jackson helyét a cserejátékos, az egyébként Eve Muirhead csapatában leadként játszó Lauren Gray vette át. Szoros kezdés után viszont a finnek szétestek, és végül 9:3-as vereséget kellett elkönyvelniük. Erről is kérdeztük Juhász Esztert.

World Women's Curling Championship 2019, Silkeborg, Denmark

Juhász Eszter és Oona Kauste figyelik a svájciak dobását – ©WCF Céline Stucki

Félidőben még 2:2-ra álltatok, de utána nagyon elhúztak a skótok. Hogyan értékeled a történteket?

Az elején tényleg egész jól ment, de később nem tudom, mi történt. Egyre több hibát kezdtünk véteni, nekem a hatodik endben volt egy elég nagy rontásom, ők pedig ezzel párhuzamosan látszólag egyre jobban belejöttek a játékba.

Szombaton egy másik furcsa vereséget is elszenvedtetek, amikor a svájciak ellen az utolsó pillanatban járt le az időtök, miután a mérkőzés nagy részében vezettetek. Az mennyire volt fájdalmas?

Az extra end kiharcolásáért dobtunk, de sajnos ha nem jár le az időnk, akkor sem írtunk volna vele pontot. Eldobtuk a követ, és csak utólag szóltak, hogy már időn túli volt, szóval végülis nem az időn múlott.

Ki lehet ilyenkor utólag elemezni, hogy a mérkőzés melyik pontján lehetett volna jobban spórolni az idővel?

Igen, beszélgettünk róla, és valószínűleg az utolsó endek alatt gondolkodtunk túl sokat, ott gyorsabban kellett volna hozni a döntéseket. Egyszerűbb játékokra lett volna szükségünk, hogy több időt hagyjunk magunknak a végére.

A kvalifikációs tornán jutottatok ki a vb-re, ahol Palancsa Dorottyáék ellen játszottátok a mindent eldöntő mérkőzést. Mennyire volt furcsa legyőzni a magyarokat, hogy így te lehess az első magyar a női világbajnokságok történetében?

Nagyon fontos meccs volt, és persze nyerni akartam, attól függetlenül, hogy ők is magyarok. Végül sikerült, ami azért is volt nagy élmény, mert így az első világbajnokságomra jutottam ki. De egyébként nagyon jóban vagyunk egymással, az egész torna alatt is végig beszélgettünk, és még a repülőn is együtt ültünk.

Számodra mennyire volt kimerítő az a torna a sok utazás és az időeltolódás miatt?

Nekem nem volt nehéz átállni az új-zélandi időre. Legjobban a repüléstől féltem, aztán az első nap után már minden rendben ment. De nem csodálom, hogy több csapat is lemondta a részvételt, mert az biztos, hogy nem a legolcsóbb dolog eljutni Új-Zélandra…

A női curling világbajnokságról idén is az Eurosporton lehet majd élő közvetítéseket látni, az alábbiak szerint. Emellett pedig a Curling Világszövetség (WCF) Youtube csatornáján is lehet követni a mérkőzéseket illetve rövid összefoglalókat is lehet nézni a fontosabb párosításokról.


Az Eurosport közvetítési menetrendje a női curling világbajnokságról:

Március 18. hétfő 14.00: Svédország-Dél Korea Eurosport2, ÉLŐ

Március 18. hétfő 19.00: Kanada-Finnország Eurosport1, ÉLŐ

Március 19. kedd 19.00: Kína-Németország Eurosport2, ÉLŐ

Március 20. szerda 09.00 Svédország-Oroszország Eurosport1, ÉLŐ

Március 20. szerda 19.00 USA-Svédország Eurosport2, ÉLŐ

Március 21. csütörtök 14.00: Kanada-Oroszország Eurosport2, ÉLŐ

Március 21. csütörtök 20.30: Japán-Svájc Eurosport1, ÉLŐ

Március 22. péntek 19.00: Kanada-Dánia Eurosport2, ÉLŐ

Március 23. szombat 19.00: Elődöntő Eurosport2, ÉLŐ

Március 24. vasárnap 10.00: Bronzmérkőzés – Eurosport2, ÉLŐ

Március 24. vasárnap, 19.00: Döntő – Eurosport1, felvételről