Kanada történelmi mélyponttal búcsúzott a vb-től

Több szempontból is drámai végkifejletet hozott a Round Robin utolsó napja a női curling világbajnokságon, aminek legnagyobb meglepetése, hogy Kanada csak a mezőny második felében, a 8. helyen zárta a tabellát, így azzal együtt is befejeződött számukra a torna, hogy tavaly a létszám bővítésével már hatra növelték a továbbjutó helyeket.

Chelsea Carey-ék a hét folyamán több elkerülhető botlásba is beleszaladtak, így már öt vereséget számláltak, amikor péntek reggel az első számú favorittá előlépett Svédországgal találkoztak. Anna Hasselborgéknak hiába volt már biztos az első hely, nem kegyelmeztek, és egy mindkét fél részéről óvatos játékot hozó mérkőzésen végül be is húzták a győzelmet, így Kanadának már nem a saját kezében volt a sorsa a továbbjutást illetően.

A skótoknak viszont már nem kellett sokáig számolgatniuk, hiszen miután reggel veszítettek az Egyesült Államok ellen – nagyban köszönhetően egy hibákkal tarkított endnek, amelyben hat pontot engedtek az ellenfelüknek –, biztossá vált a búcsújuk. Az USA-nak ezzel még megmaradt az esélye, viszont a talán sorsdöntő csapás a legváratlanabb pillanatban érte őket, a csapat ugyanis elveszítette skipjét az utolsó meccsre. Éppen véget ért a skótok elleni összecsapás, és a játékosok kezet fogni igyekeztek egymással, amikor Jamie Sinclair megbotlott egy kőben és elesett, ezzel kisebb lábsérülést szerezve, de ez éppen elég volt ahhoz, hogy a két óra múlva kezdődő utolsó találkozójukon, a svájciak ellen már ne tudjon jégre lépni. Helyére Vicky Persinger ugrott be, viszont a mérkőzést 5:4-re elveszítették, és mivel ezzel egy időben Japán legyőzte Kínát, az is biztossá vált, hogy sem nekik, sem Kanadának nem lesz elég a hat vesztett mérkőzés, vagyis az 50%-os mutató a továbbjutáshoz.

World Women's Curling Championship 2019, Silkeborg, Denmark

Az amerikai skip a legártalmatlanabb pillanatban, a kézfogásoknál sérült meg – ©WCF Céline Stucki

Bármennyire is bonyolultnak tűnt még a tabella egy nappal korábban, végül a péntek esti mérkőzések előtt már minden eldőlt: Svédország, Oroszország, Svájc, valamint a régió erősödését újfent igazolva mindhárom ázsiai csapat, Dél-Korea, Kína és Japán biztosították helyüket a szombati folytatásra.

Kanada az utolsó, Dánia elleni találkozójának már tét nélkül vághatott neki, és hiába nyert, ez is csupán a 8. helyre volt számára elegendő az összesített tabellán, ami egyértelműen az ország valaha volt leggyengébb produkciója a női világbajnokságok történetében. A korábbi 40 torna közül csak ötször maradtak le az éremről, és sohasem végeztek még az 5. helynél hátrébb.

A legfőbb kérdés így az utolsó körre az maradt, hogy a svédek mellett melyik csapat jut egyenes ágon az elődöntőbe. A döntés a koreaiak kezében volt: ha nyernek a skótok ellen, akkor ők, ha viszont veszítenek, akkor az oroszok kerülnek a kedvezményezett helyzetbe. Szoros végjátékban győztek, ezzel karnyújtásnyira vannak attól, hogy megszerezzék Dél-Korea első női világbajnoki érmét. Az esti mérkőzések azért tartogattak még néhány különleges csapatfelállást: a kanadaiak a dánok elleni végjátékra a jégre hívták Jill Officert, aki Jennifer Jones csapatának legendás alakjaként tartott most velük cserejátékosként, a svájciaknak pedig már az is belefért, hogy pihentessék az utóbbi napokban már elég lila hangon kiabáló Silvana Tirinzonit, és kikapjanak a németektől. Japán pedig a végére még jól megszorongatta a svédeket, de Hasselborgék ezúttal is felülkerekedtek, és a kínaiakkal szemben elbukott legelső meccsük óta már 11-es győzelmi sorozatnál tartanak.

Ezzel elérkezett a végjáték, és a tempó is jelentősen mérséklődik a silkeborgi sportközpontban, hiszen az eddigi napi 12 mérkőzés után már csak összesen hat maradt hátra az utolsó két napra. Szombaton először a kvalifikációs találkozók zajlanak az alapszakasz 3. és 6., valamint 4. és 5. helyezettje között, így az Oroszország-Japán és a Svájc-Kína összecsapásokon dől el, hogy kik lesznek Svédország és Dél-Korea ellenfelei a délutáni és az esti elődöntőben.

A csoportkör (round robin) végeredménye:

Mérkőzés Győzelem  Vereség
1 Svédország 12 11 1 Q
2 Dél-Korea 12 9 3 Q
3 Oroszország 12 9 3 Q
4 Svájc 12 8 4 Q
5 Kína 12 7 5 Q
6 Japán 12 6 6 Q
7 USA 12 6 6
8 Kanada 12 6 6
9 Németország 12 5 7
10 Skócia 12 4 8
11 Dánia 12 3 9
12 Finnország 12 3 9
13 Lettország 12 1 11

Az Eurosport közvetítési menetrendje a női curling világbajnokságról:

Március 23. szombat 19.00: Elődöntő Eurosport2, ÉLŐ

Március 24. vasárnap 10.00: Bronzmérkőzés – Eurosport2, ÉLŐ

Március 24. vasárnap, 19.00: Döntő – Eurosport1, felvételről