Az Eb után a vb-n is svéd-svájci döntőt rendeznek

Hat csapat maradt versenyben a női curling világbajnokságon szombatra, amikor a nap az elődöntőbe jutásért folyó két találkozóval, az úgynevezett kvalifikációs mérkőzésekkel kezdődött a csoportkört (round robin) a 3-6. helyen záró együttesek számára. Oroszország Japánnal, Svájc pedig Kínával csapott össze, amelyek során máris kaptunk meglepetést és nagy fordulatokat is.

A simábban az orosz-japán találkozó alakult, ami csak addig volt kiegyenlített, amíg a negyedik endben Alina Kovaleva rövidre nem mérte a draw dobást a japán kövekkel telített házba, aminek így négypontos lopás lett a hozadéka, onnantól pedig Seina Nakajimáék “lecurlingezték” a pályáról az oroszokat, 11:3-as végeredménnyel végül az egész torna egyik legsimább győzelmét aratva. A tavaly óta érvényben lévő lebonyolítási rendszer szerint Kovaleváék hiába zárták harmadikként az alapszakaszt, ezzel a vereséggel búcsúzni kényszerültek, így pedig véget ért Oroszország meggyőző, öt éven át tartó éremszerző sorozata a női világbajnokságokon.

A kínaiak ezzel párhuzamosan azon dolgoztak, hogy eddig példátlan módon három ázsiai csapat is bejusson a legjobb négy közé egy világtornán. Itt egy jóval szorosabb csata alakult ki, amelynek a hajrájában minden egyes kő újabb fordulatot jelentett, de Alina Pätz előbb egy takeouttal, majd egy kis híján túlcsúszó ház közepét célzó dobással megszerezte a győzelmet érő két pontot Svájcnak.

Nem volt sok idejük pihenni a svájciaknak, másfél óra múlva már kezdődött a gyakorlás az elődöntőre, amit a továbbjutók jobbik helyezettjeként Dél-Korea ellen kellett megvívniuk. Nem ez volt minden idők legizgalmasabb elődöntője, hiszen mindkét csapat rendkívül óvatos felfogásban játszott, és kilenc enden át alig fordult elő, hogy egyidejűleg háromnál több kő állt volna a házban. Így jutottak el 3:2-es svájci vezetésig, amikor a 10. endben a koreaiak el tudtak rejteni két követ az egyre halmozódó guardok mögé, először alakítva ki igazán feszült helyzetet, hiszen Silvana Tirinzoniéknak alaposan meg kellett izzadniuk, hogy a veszteséget minimalizálva végül kiharcolják az extra endet. Itt aztán már a svájciak voltak a befejezők, helyzetüket pedig tovább javította néhány túlcsúszó koreai kő, valamint a tény, hogy sikerült félretolniuk a centerguardokat. A végén Pätznek csak egy rutinszerű ütésre volt szüksége, amivel be is juttatta Svájcot a világbajnoki döntőbe – ami rajta kívül minden csapattársa számára az első lesz. „Az ázsiai csapatok általában a helyezett köveket részesítik előnyben, ezért meglepett, hogy ennyire védekezve játszottak, de egyáltalán nem bántam, mert ez jobban illett a mi stílusunkhoz” – értékelt utólag a svájciak skipje.

WWCC2019-6810

Tavaly Kanada ellen veszítettek a döntőben a svédek – ©WCF Céline Stucki

Az esti programban Svédország Japánnal csapott össze a fináléban kiadó másik helyért. A két csapatnak olyannyira friss ismeretei voltak egymásról, hogy pontosan egy nappal korábban, a Round Robin utolsó fordulójában mérkőztek meg, és ott a japánok igen komoly kihívás elé állították Hasselborgékat, akik csak a hajrában tudtak fordítani. Ezúttal viszont az újonc japán csapat nem tudta tartani az olimpiai bajnokok ritmusát, a svédek jól kihasználták, hogy kezdésnél náluk volt a kalapács, és végig tartották lépéselőnyüket, majd fokozatosan elhúztak, az utolsó endre már hárompontos fölénnyel érkezve, ahonnan nem volt visszaút az ellenfél számára.

Ezzel kialakult a világbajnokság utolsó napjának programja: a bronzérem már biztosan ázsiai csapathoz kerül a Dél-Korea és Japán közötti mérkőzésen, a Svédország-Svájc döntőt pedig az teszi igazán pikánssá, hogy az a novemberi Európa-bajnokság fináléjának ismétlése lesz Anna Hasselborg és Silvana Tirinzoni csapata között – akkor az szoros, 5:4-es svéd győzelemmel ért véget. A skandinávok számára most itt a lehetőség, hogy egyidejűleg birtokolják az Európa-, az olimpiai- és a világbajnoki címet, míg Tirinzoniék a csupán 2018 nyarán összeállt új felállással juthatnak fel rövid időn belül a csúcsra.

A vasárnap 10 órakor kezdődő bronzmérkőzést az Eurosport élőben közvetíti, a döntőt pedig 19 órakor felvételről, de 16-tól élőben is figyelemmel kísérhető a Curling Világszövetség csatornáján.