Hollandián át vezet az út

Decemberben Hollandiában harcolható ki az olimpiai részvétel a pótkvalifikáción a pekingi olimpia curling versenyeire – erről döntött ma a Curling Világszövetség (WCF). A szervezet pénteki híre szerint Leeuwarden lesz a házigazdája annak a versenynek, ahol a férfi és női csapatoknál 3-3, a vegyes párosoknál pedig a két hely szerezhető még a 2022-es téli játékokra.

Utóbbira figyel a magyar curling is, amely korábban még sohasem képviseltette magát téli olimpián. Ez lesz a harmadik kiírása a WCF által szervezett olimpiai pótkvalifikációs versenyeknek, melyek közül az elsőt 2013-ban a németországi Füssenben, 2017-ben pedig Csehországban, Plzenben rendezték meg.

A decemberi versenyt a holland kisváros híres korcsolya csarnokában (Elfstedenhal) rendezik meg, amely 2015 óta a korcsolyázni vágyó nagyközönség számára is nyitott és amely egy jégkorong pálya mellett dedikált curling jéggel, illetve egy 400 méteres szabványos gyorskorcsolya pályával is rendelkezik.

“Boldogok vagyunk, hogy Hollandia lehet a rendezője az olimpia szempontjából fontos versenyeknek, ahol az utolsó helyek sorsa dől el a pekingi olimpiára. Abban bízunk, hogy ez a verseny a hollandiai curling élet számára is fontos mérföldkő lehet” – fogalmazott a szervezet közleményében Kate Caithness, a WCF elnöke.

peking2022

Az, hogy magyar részről kik indulhatnak majd harcba a sportág történetének első hazai olimpiai részvételéért, csak novemberben dől majd el. A korábbi kétszeres világbajnok Udvardi-Palancsa Dorottya és Kiss Zsolt, valamint nagy riválisuk, a 2009-ben világbajnoki ezüstérmet szerző Szekeres Ildikó – Nagy György kettős november elején egy négy győzelemig tartó hazai válogató dönt majd az indulásról.

A magyar szempontból fontos vegyes páros pótkvalifikációs versenyt december 5-9. között rendezik, ahol 14 vegyes páros küzd a két még fennmaradó olimpiai helyért. Az már korábban eldőlt, hogy a rendező Kína mellett az idei világbajnokság hét legjobb csapata (Nagy-Britannia, Norvégia, Svédország, Kanada, Olaszország, Svájc és Csehország) ott lehet a pekingi olimpia vegyes páros versenyén.