EYOF 2023 – összefoglaló

Hivatalosan is véget ért a XVI. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál. Nagy Gyöngyi, a magyar curling vegyes-csapat edzője beszámolt a versenyen szerzett tapasztalatokról és élményekről, valamint összegeztük az eredményeket.

Az elődöntőben Svájc-Svédország és Lettország-Németország csapatott össze a döntőbe jutásért. Előbbi esetében 9-2-vel Svájc, utóbbi esetében pedig 5-3-mal Németország jutott be a döntőbe. A bronzmérkőzés eredménye hatalmas fölénnyel 10-1 lett a lettek javára, a döntőben pedig kimagaslóan szoros eredménnyel, 9-8-as állással Svájc állhatott a dobogó legfelső fokára.

A dobogós helyezések tehát az alábbiak szerint alakultak:

  1. Svájc
  2. Németország
  3. Lettország

Magyarország a csoporton belül 5. helyen, míg összetettben a 9. helyen végzett. Gratulálunk a fiatal magyar csapatnak!

Nagy Gyöngyi értékelése a versenyről:

Mint edző, hogyan értékeled a csapat teljesítményt?
A csapat teljesítménye a csoporton belül 5. helyet, összesítésben pedig a 9. helyet jelentett. A csapattal mégis elégedettek lehetünk, mert a felkészülést tisztességgel végig csinálták, a csapat 4 hónap alatt mindent megtett, amit megtehetett a jó szereplés érdekében. Az elszántságuk töretlen volt, a végsőkig küzdöttek a jó eredmény eléréséért, mely önmagában is dicséretes. A játékosok ezen a versenyen játszott pozíciója eltér a megszokott csapatukhoz képest, így talán ezzel kellett a legtöbbet foglalkoznunk a felkészülés alatt, mivel Raul egy új, könnyűnek nem mondható szerepkörbe került skipként. A csapat többi tagja is tisztességgel állt a feladatához a felkészülés alatt.

Hogyan tudott együtt dolgozni a kiválasztott négy ifi játékos?
A csapattagok kiválasztásakor nagyon figyeltünk arra, hogy a csapat dinamika jól működjön. Ennek megfelelően a három, némileg rutinosabb játékos mellé egy kezdőbb fiú játékos került, mivel őt többen is jól ismerték a csapaton belül. Deli azonban magasan az elvárt felett teljesített, nagyon jól sikerült a csapatba illesztése szakmailag és csapattagként egyaránt. Lola, Lara a leány juniorban is játszik, Raul pedig Lolával régebb óta vegyes-páros csapatot alkot, így megvolt az alap ismeretség a játékosok között. A csapattagok közül Lola és Lara rendelkezett némi nemzetközi rutinnal, míg a fiúk első világeseménye volt ez az EYOF. A jövőre nézve fontosnak tartjuk a további edzésmunkát, ezzel a csapattal is szeretnénk tovább dolgozni, mivel számolhatunk egy esetleges YOG indulással is. 

Mi volt a számotokra a legmeghatározóbb pillanat, mérkőzés az EYOF alatt?
A kezdeti megilletődöttség után a csapat abszolút belejött a játékba, voltak kimagaslóan jó meccseink is. A Svájc elleni meccset emelném ki, ahol ugyan kikaptunk, de a technikai értékelés (statisztika) ezen a mérkőzésen volt a legmagasabb. Sajnos, ami még hiányzik, az a taktikai rutin, ezt kell fejlesztenünk még.

Amiért nagyon fontos az EYOF, mint verseny, az a megcélzott korosztály. Ez az a fiatal korosztály, akik még sokszor ennyi idősen nem is feltétlenül jutnak a keretbe, így számukra ez a fajta versenyhelyzet nehezen elérhető. Jó tapasztalatot ad és hihetetlenül motiváló a fiatalok számára, ezt az erősnek mondható mezőny is bizonyítja. Több országban már ez a korosztály is igen magas szinten játszik, jól megalapozva a junior utánpótlást.

Emellett óriási élmény volt az egész esemény is, nagyon jó volt más sportolókkal együtt szurkolni a magyarok eredményeiért. Mivel ez egy egyszeri alkalom a gyerekek életében, így biztosan meghatározó élmény lesz a mieinknek is. 

#curling #eyof2023