2023. évi Kerekesszékes Vegyes-páros VB Kvalifikációs Torna

2023. január 20-22. között rendeztük meg a Kerekesszékes Vegyes-páros VB Kvalifikációs Tornát, ahol két páros csapott össze a kijutásért.

A 2023. évi Kerekesszékes Vegyes-páros Világbajnokságot március 4-12. között a kanadai Richmondban rendezik meg. A versenyen 23 ország párosa méri össze tudását, ahol Magyarország is képviselteti magát a kvalifikációs verseny győztesével.

A tornán a világbajnoki ezüstérmes vegyes-páros, Sárai Rita – Beke Viktor, valamint a kerekesszékes csapat vb résztvevő, Sasadi Anikó – Barkóczi Péter páros indult. A torna az egyik fél 3. győzelméig tartott, ahol 3:1 arányban zsebelte be a győzelmet, valamint a kvalifikációt a Sasadi-Barkóczi páros.

Gratulálunk mindkét párosnak az eredményhez és különösképp szurkolunk a vegyes-párosnak a Világbajnoksághoz!

A párosnak és edzőjüknek, Rozgonyi Gergelynek feltettünk néhány kérdést a tornán nyújtott teljesítményükkel kapcsolatban, valamint kérdeztük őket a felkészülésükről is:

Milyen érzéssel tölt el bennetek, hogy egy másik szakágban is sikerült Világbajnokságra kvalifikálnotok magatokat?
Barkóczi Péter: Én nagyon örülök, hogy sikerült kvalifikálnunk magunkat. Azért is nagy dolog ez számomra, mert egy vb ezüstérmes párost sikerült felülmúlni, ez ad még egy kis pluszt hozzá.
Sasadi Anikó: Nagyon örülök, hogy sikerült a kvalifikáció. Néhány évvel ezelőtt még elképzelni sem tudtam, hogy egyszer válogatott sportolóként képviselem majd az országot egy világversenyen.

Mit gondoltok, mivel sikerült felülkerekednetek a világbajnoki ezüstérmes pároson a kvalifikációs torna során?
Barkóczi Péter: Higgadtak tudtunk maradni az egész hétvégén. Az első, vesztes meccs után is pozitívak tudtunk maradni, és mindig csak a következő feladatra gondoltunk, amit meg kellett oldani. Ez sikerült is, jól játszottunk mindketten az összes mérkőzésen.
Sasadi Anikó: Talán azzal, hogy végig megőriztük a nyugalmunkat. Mind a 4 meccs alatt megmaradt a higgadtságunk, próbáltunk koncentrálni, és nem befeszülni a tét súlya alatt. Jó volt közöttünk az összhang is.

Milyen céllal utaztok ki a Világbajnokságra?
Barkóczi Péter: Szeretnénk minél jobban teljesíteni, és reménykedek benne, hogy sikerül megismételni az előző vegyes-páros vb-n elért magyar eredményt.
Sasadi Anikó: Jó lenne érmet szerezni, de a mostani világbajnokságon 23 csapat indul, nem lesz könnyű dolgunk. Ha mindent beleadunk, kiadjuk magunkból a maximumot, azt gondolom, nem lesz okunk szégyenkezni.

Mire elég ez a kis idő a Világbajnokságig az alap felkészüléseteken túl, mit tudtok pluszban hozzátenni még ebben a szűk másfél hónapban?
Rozgonyi Gergely: Egy sportpszichológus által vezetett mentális programmal egészítjük ki a jeges edzés munkát. Ennek főbb pontjai a csapatkohézió erősítése, nyomás alatti koncentráció megtartása.