Drámai döntő a Westbay Kupán

Fordulatos mérkőzésen dőlt el a Westbay Kupa trófeájának sorsa, amelyet végül a Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt páros nyert, 8-7-re legyőzve a Szekeres Ildikó, Nagy György kettőst. A bronzmérmet Joó Linda és Tatár Lőrinc szerezte meg.

 Az alapszakasz végeztével a legjobb 6 csapat küzdhetett meg egymással. A negyeddöntők végére eldőlt, hogy a dobogósok mind magyarok lesznek, hiszen a TOP 4 mezőnye ugyanaz lett, mint a pár héttel korábbi Országos Bajnokságon.

Vasárnap reggel egyidőben rendezték a két elődöntőt, amelyek az egy nappal korábbi csoportmeccsek megismétlései voltak. A Joó Linda, Tatár Lőrinc – Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt összecsapást láthattunk. Ezúttal a VB-re készülő Palancsa Dorottya és Kiss Zsolt jöttek ki jobban, de igen szoros mérkőzést láthattunk, sok apró pozitív megoldással vagy tévesztéssel, amelyek befolyásolták a meccset. A másik pályán eközben a Szekeres Ildikó, Nagy György – Bíró Bernadett, Szabó Gergely csata zajlott, amely az utolsó end végéig kiélezett volt, ám végül győzött az összeszokottság, és eldőlt, hogy megismétlődik az Országos Bajnokság fináléja, hiszen a Szekeres, Nagy – Palancsa, Kiss párosításból fog kikerülni a végső győztes.

A bronzmérkőzés kicsit egyoldalúvá vált, hiszen a Joó, Tatár duó elég hamar nagy előnyhöz jutott, többször is sikerült lopniuk, így végül Bíró Bernadett és Szabó Gergely hét end után 7-2-es állásnál feladta. Ettől kezdve mindenki a döntőre koncentrált, ahol egyre nagyobb harc volt kibontakozóban. Oda-vissza íródtak a pontok, a legjobb endekben három pontot lehetett szerezni, de több lopást is látni lehetett. A 7. end után 7-5-ös állás jelent meg a táblán, ami azonban még nem jelentett lefutott mérkőzést. Az utolsó endben egyre jobb taktikai helyzetbe kerültek Kiss Zsolték, ami az ellenfél időkéréséhez vezetett. Ezt követően azonban Nagy Györgyék a saját guardjukat szedték ki, ez pedig nyitott helyzetet jelentett a zárásra. A nyolcadik end záródobása előtt még megjósolhatatlan volt, hogy ki nyeri a World Curling Tour budapesti állomását. Palancsa Dorottya azonban egy szép dobással három pontot szerzett, ezzel Kiss Zsolttal győztesként zárták a mérkőzést. „Az első két endben jól játszottunk, de aztán elkezdtünk hibázni, és a jéggel sem voltunk teljesen kibékülve. A hatodik endnél jött egy olyan lezárás Dóritól, amely visszahozott minket a meccsbe, a végén pedig szerencsénk volt, hogy a hibának köszönhetően dobhattunk a mérkőzésért. Ennek ellenére örülünk, hogy az oroszországi verseny után jobban alakult ez a hét” – értékelt Zsolt és Dorottya, akik ezzel megnyerték a magyarországi világkupa állomást.

„Azt gondolom, hogy egy nagyon biztonságosan megszervezett torna volt, amelyet az is bizonyít, hogy minden külföldi résztvevő negatív koronavírus tesztet produkált a hazautazása előtt. Ez nagyon fontos szempont és megmutatta, hogy számított, hogy figyeltünk az előírásokra”- emelte ki Nagy György a versenyt lezáró ünnepélyes díjátadó előtt.

XIV. Westbay kupa döntő és bronzmeccs:

Palancsa/Kiss – Szekeres/Nagy :       8-7

Bíró/Szabó – Joó/Tatár:                        2-7

 Kreisz Bálint
Fotó: Palancsa Péter