Sportolói benyomások a Westbay Kupáról

A 15 éves Julie Zelingrová és a 17 éves Vítek Chabičovský a cseh curling legnagyobb tehetségei között szerepelnek, idén sorozatban másodjára lettek junior országos bajnokok, Vítek már a 2020-as Ifjúsági Olimpiai Játékokon is részt vehetett. Ezúttal itt Magyarországon bizonyították, hogy fiatal koruk ellenére hazájukon kívül is helytállnak. A Round Robin után beszélgettünk a kettős férfi tagjával.

_MG_9706

Vítek Chabikovsky: Sok mindent megtudtunk a magyar csapatokról, látszik rajtuk, hogy nagyon tapasztaltak. Akadt néhány nagyon szoros párharcunk is, amelyek közül szerencsére volt, amit meg tudtunk nyerni, boldogok vagyunk, hogy bejutottunk a negyeddöntőbe. Érdekes volt nézni a különbségeket a pályák között, az itteni jég sokkal gyorsabb, ami egy pozitív dolog. Viszont kevésbé fordul rajta a kő, mint a hazai pályán, ez okozott is némi nehézséget nekünk, de ha sikerül kitapasztalni, akkor jó érzés rajta játszani.

Joó Linda és Tatár Lőrinc hazánk egyik legtehetségesebb fiatal párosa, akik cseh társaikhoz hasonlóan szintén ott voltak tavaly Lausanne-ban, ugyanebben az évben mindketten nyertek az Ifjúsági Csapat Országos Bajnokságokon, idén pedig közösen a vegyes-páros bajnokság bronzérmes csapata lettek. Emellett sikeresek egyéniben is, a legutóbbi OB-n egyaránt dobogósok lettek. Az alapszakasz után kaptuk el őket néhány mondatra.

_MG_9517

Joó Linda: Az elején akadt néhány apró mélypontunk, de azt hiszem túlléptünk rajtuk, legalábbis most próbáljuk minél jobban korrigálni a hibáinkat, hiszen eddig még beleférhettek, de most már nem hibázhatunk annyit. Jó olyanok ellen játszani, akiket nem annyira ismerünk, hiszen teljesen máshogy oldják meg a különböző helyzeteket.

Tatár Lőrinc: Ez a verseny azért is jó, mert ráébresztett minket, hogy többször is előfordult, hogy a meccs elején még összeszedetlenek voltunk, és bár szerencsére az egyiket sikerült megfordítani, ez egy komoly tanulsága az eddigi mérkőzéseknek. Remélhetőleg az elkövetkező meccseinken ez már nem így lesz. Nagyon jó érzés az, hogy nemzetközi mezőny van a versenyen, pont egy éve, ugyanígy a Westbay Kupán játszottunk utoljára bármilyen külföldi páros ellen. Teljesen más így szerintem a verseny hangulata, hogy nem csak a megszokott magyar párosok ellen küzdhetünk, és ez is hozzátesz ehhez az élményhez.

Bíró Bernadett és Szabó Gergely párosa még viszonylag frissnek mondható, azonban mindketten a magyar curling jóval rutinosabb részéhez tartoznak. Gergely 13 éve kezdte a sportot, tavaly, akkori társával, Dencső Blankával ezüstérmesek lettek a XIII. Westbay Kupán. Bernadett is már több mint hét éve aktív, több éves rutinnal rendelkezik vegyes-párosban. Szeptemberben úgy döntöttek, közös munkát kezdenek, ez a Westbay Kupán továbbjutást eredményezett.

_MG_9837

Szabó Gergely: „Alapból természetesen úgy készültünk, hogy megnyerjük az utolsó mérkőzésünket, és akkor nem kellett volna a negyeddöntőben játszanunk. Sajnos mivel az első két end nagyon kellemetlenül alakult a számunkra, úgyhogy úgy gondoltuk, a harmadik és a negyedik endben kockázatosabb ütéseket választunk, így megpróbálva visszajönni. Megbeszéltük, hogyha nem így alakul, akkor inkább hamarabb lemegyünk. A mi erősségünk a draw játék inkább, ha sikerül sebességben és irányban is eltalálni, akkor nehéz dolga lesz az ellenfeleknek, ahogy ez a csoportmeccsek alatt is látszott.”

Bíró Bernadett: Igen, abból a szempontból kicsit szerencsétlenül jött ki a sorsolás, hogy tegnap is késő estig játszottunk, mivel 3 meccsünk volt, meg ma is mi fejeztünk be, de legalább nem kellett korán kelnünk (nevet). Igen, jó lett volna, ha nyerünk, és legalább most tudtunk volna pihenni, de hát így 20:30-tól újra játszunk, ebből kell kihoznunk a legtöbbet.  A lengyelek játéka alapján azon a véleményen vagyok, ha a drawjaink pontosak lesznek, és jó helyre mennek, akkor a legjobbjukat kell majd nyújtaniuk ellenük. Viszont fontos kiemelni, hogy ők is ügyesek, láttam pár meccsüket és vannak nagyon jó dobásaik, úgyhogy a draw játékunk kulcsfontosságú lesz.

Szekeres Ildikó és Nagy György fektették le a magyar curling élet alapjait.  Világbajnoki ezüstéremmel büszkélkedhetnek, és az következő év egyik főszereplő párosaként ők is harcban lesznek az olimpiai kvótáért. Legújabb kimagasló eredményük a Westbay Kupán szerzett ezüstérem.

_MG_9684

Nagy György: „Azt gondolom, hogy egy nagyon biztonságosan megszervezett torna volt, amit az is bizonyít, hogy minden külföldi résztvevő negatív koronavírus tesztet produkált a hazautazása előtt. Ez nagyon fontos szempont és megmutatta, számított a törekvésünk arra, hogy figyeltünk az előírásokra. A versenyen azt gondolom, hogy végig jól játszottunk, a döntő endben sajnos kikaptunk, ez mindig rossz érzés és nehéz feldolgozni, de a második helynek is örülünk és boldogok vagyunk.”

2013 és 2015 vegyes-páros világbajnokai, Palancsa Dorottya és Kiss Zsolt szintén az olimpiai kvótáért küzdenek, májusban ők utazhatnak majd a az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, ahol nemzeti kvótaszerzésre van esély. Ha kvótát érő helyen végeznek, még hazai pályán is vár rájuk egy négy győzelemig tartó csata azért, hogy kiderüljön, ki képviseli Magyarországot Pekingben. A Westbay Kupa fontos felkészülési verseny volt számukra is.

_MG_9691 (1)

Kiss Zsolt: „Mondhatjuk, hogy az idézőjeles papírforma jött, hiszen Gyuriék meg mi játszottuk a döntőt, úgy gondolom, hogy mindkét páros jó formában van, voltak megingások mindkét oldalon, de azt gondolom, hogy a két legtöbbet edző csapat játszhatott. Annak is örülök, hogy az elődöntőben négy magyar csapat játszhatott, kvázi megismételtük az OB-t. A döntő az kicsit hektikus volt, az első két endben jól játszottunk, aztán elkezdtünk sokat hibázgatni, főleg én. A jéggel sem voltunk teljesen kibékülve, aztán Dóri egy nagyon szépet dobott a 6. endben a kettőért. A 7. endben érdekes volt a helyzet, mert ha mi írunk, akkor ők behívják a powerplayt, így, hogy ők írták meg, nem volt rá esélyük. Így viszont volt rajtunk nyomás, hogy legalább 2-t írnunk kell. Azt mondhatom, hogy szerencsénkre jött az a hiba, meg a végén Dóritól az egészen jól dobott kő, ami kellett ahhoz, hogy nyerjünk, de hát azt gondolom ez várható volt, hogy szoros lesz. Örülök annak, hogy egy ilyen dobás kellett ahhoz, hogy nyerjünk, mert erre azért jó lesz emlékezni.

Palancsa Dorottya: „Személy szerint én úgy gondolom, hogy az egész tornán összességében kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottunk, egy meccset kivéve, Lőrincék ellen a csoportelsőségért. Igazság szerint kicsit nehéz volt az elején az, hogy az orosz jégről visszatérve a magyar jégre, hozzá tudjunk szokni a körülményekhez, hiába edzünk mindig itt, mégis hétfőn értünk haza és rá 2 napra már itt versenyeztünk. Az idő ezen is segített. A döntővel kapcsolatban egyetértek Zsoltival, nagyságrendileg számítani lehetett arra, hogy Gyuriékkal játszunk majd, ha mi is bekerülünk a döntőbe és arra is, hogy szoros lesz. Szerencsére összejött az a két kritikus dobás, ami ahhoz kellett, hogy előbb visszajöjjünk, majd megnyerjük a mérkőzést. Ennek nagyon örülök, mert Szocsiban nem sikerült a négy közé juttatni magunkat, így most jó érzés, hogy az aranyérmet megszereztük.

Kreisz Bálint
Fotók: Palancsa Péter