Csapatot épít a curling

“Szinte észrevétlenül lett egyre népszerűbb Magyarországon, és ma már nálunk is a legkedveltebb téli sportok egyike. Négy évente, amikor az olimpia kerül a sportközvetítések középpontjába, ott van a nézettségi listák elején. Idehaza sokáig a curling létezéséről sem tudtunk, pedig látványos, egyszerű szabályokkal játsszák, a mérkőzéseken pedig főszerepet kap az ügyesség, a precizitás, és a stratégia, a taktika is. A curling Győrben is otthonra talált.

A városban az ETO Hockey Club SE tette meg az első bátor lépéseket a curling népszerűsítése felé, beszerezték a felszereléseket, létrehozták a sportág saját szakosztályát, az egyetemisták pedig már rangos versenyeken indulnak zöld-fehér színekben. A városban a jeges létesítmény adott, hiszen a legmodernebb csarnokban, fedett pályákon edzhetnek, rendezhetnek meccseket a jégkorongozók, a műkorcsolyázók. Hozzájuk csatlakoztak a curlingesek is, számukra a jégfelület már biztosított, a mérkőzésekre alkalmas pálya kialakítása is tervben van.  

A győri klubnál Lendvai Zsolt a curling szakosztály vezetője, aki az egyetemistákból álló együttes néhány játékosával együtt a Győr+ Média csapatát is szívesen látta egy kis bemutatóra, gyakorlásra. A curlinggel való ismerkedésben, az elméleti és a gyakorlati tudnivalókban egy válogatott játékos, a FTC Jaguars tagja Farkas Dániel segítette az amatőröket. 

A curling szabályai, – ha a stratégiát, a több lépéssel előre gondolkodást nem számoljuk- nem túl bonyolultak, ám a kezdőknek eleinte biztos, hogy nem a taktikázáson jár majd az eszük, sokkal inkább azon, hogy megőrizzék az egyensúlyukat a kövek ellökése közben. Apropó, kövek: a játék legfontosabb kellékeihez különleges gránitot használnak, és a faragáshoz is speciális tudás kell. A kő alapanyaga két helyről az Ailsa Craig nevű lakatlan skót szigetről és egy észak-walesi bányából származhat. Fontos eszköz még a cipő, amit a bemutatókon egy csúszótalp helyettesít, valamint a söprű, amivel gyorsítani, lassítani, és irányítani lehet a csúszó követ. 

A kollégák a mentor segítségével a bemelegítéssel, a helyes mozdulatok elsajátításával együtt nagyjából három óra alatt jutottak el arra a szintre, hogy meccset is játszhattak. Természetesen ez a szint távol van még egy hobbista curlinges tudásától is, de a nagyszerű hír az, hogy a játék így is élvezhető, és akár csapatépítő tréningnek is kiváló. Az egyesület természetesen várja azoknak az érdeklődését, akik szívesen megismerkednének a curlinggel, hiszen a hosszútávú cél, hogy a versenyző csapatok mellett az utánpótlás bázis is kiépüljön az ETO-nál.”

Forrás: https://www.gyorplusz.hu/galeria/csapatot-epit-a-curling/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0wW33_33blmDdkf9JdIEsK6gHbtks1I6ZWGEP-POPSfo8bmKzPYyimvcc_aem_AaYTm_9DyPcf-VGonAYZAtId-wITzsbzyGcLHsY5kY5Oh6b7IRSzQuv59Q6B7a99F751_5Lhm1Eeq3-pbeJkuJKo