Csapat Eb: a nők két, a férfiak egy győzelemmel nyitottak

Lillehammerben elkezdődött a B csoportos csapat Európa-bajnokság, a női válogatott két győzelemmel és egy vereséggel, a férficsapat egy győzelemmel és egy vereséggel indított a hétvége két játéknapján.

Szerző: Dobos Sándor

A hölgyek mezőnyében tíz, a férfiaknál kétszer nyolc csapat küzd a minél jobb helyezésért Norvégiában, ahol a két döntős válogatott jut fel az A-csoportba. Továbbá a két B-csoportból feljutott válogatott és a két A-csoportból leeső válogatott részt vehet a 2022 januárjában Lohjaban megrendezendő Világbajnoki Kvalifikációs Tornán. (A Kvalifikációs Tornán összesen 8-8 női és férfi válogatott vehet részt.)

A májusi csapat országos bajnokság két győztese képviseli a magyar színeket az Eb-n, a hölgyeknél a Szekeres Ildikó (vice-skip), Joó Linda, Szentannai Ágnes (skip), Nagy Laura, Nagy Gyöngyi összetételű Vasas Nők szerepel az Európa-bajnokságon.

A lányok heti két csapat- és egy egyéni edzéssel készültek az Eb-re, majd elutaztak Tallinnba és Lettországba felkészülési tornára, hogy aztán a Magyar Kupában is induljanak.

Remekül kezdtek szombaton az Európa-bajnokságon, a finn csapatot 10-3-ra, az esélyesebbnek vélt letteket 10-2-re sikerült legyőzniük. Vasárnap a litvánok következtek, itt a rivális győzött 7-3-ra.

„A finneket nem ismertük ebben a felállásban, de gondoltuk, hogy erősek lesznek, ehhez képest nagyon formán kívül játszottak” – számolt be az eddigi történésekről Szentannai Ágnes. – Nem mondanám tehát, hogy nehéz dolgunk volt, de szerencsére nem húzott le minket az ő teljesítményük, dobáltuk a köveket úgy, ahogy szerettük volna. A lettektől hasonló játékot láttunk, mint a juniorok a vb-n, de ők sem tudták kihozni a maximumot magukból. Viszont mi annyira együtt voltunk, annyire éreztük egymást, hogy ha ők jobb napot fogtak volna ki, akkor is mi nyertünk volna.”

Ami a litvánok elleni vereséget illeti:

„Ők a mumusaink, játszottunk velük Lettországban is, ott is ők alulmaradtunk. Nem voltunk komfortosak a jéggel, nem tudtunk alkalmazkodni a helyzethez. Ők a saját stílusukban dobálták a köveket, most ez elég volt nekik, nem hoztuk azt, amit tudunk” – fogalmazott Szentannai Ágnes, aki szerint két kemény meccs vár a csapatra hétfőn.

„Tudnak jól játszani a spanyolok, ha jó napot fognak ki, de papíron ez egy könnyebb mérkőzés kell, hogy legyen. A norvégnél mindenképp, ők fantasztikusan játszanak, az egész Eb esélyesei, itt van náluk a vegyes páros olimpiai bronzérmes Kristin Skaslient, ő dobja a befejezőköveket is. Nagyon nehéz lesz, oda kell tenni magunkat. A körülményekkel elégedettek lehetünk, közel van az A csoportos Eb pályája is, át tudunk menni megnézni az ő mérkőzéseiket is. Amikor először beléptünk oda, mindannyian szinte egyszerre szólaltunk meg: „bárcsak mi is itt játszanánk”. Nyilván ez is a célunk, szeretnénk feljutni, motiváltak vagyunk” – tette hozzá a magyar csapat skipje.

IMG-5341

A férfiaknál a Fóti Balázs, Ézsöl Gábor (skip), Szabad Tamás (vice-skip), Varga Balázs, Vaspöri Tamás összetételű FTC Dream Team képviseli a magyar curlinget Lillehammerben. A nemrégiben Magyar Kupa-ezüstöt szerző férficsapat szeptemberben megnyerte a kitzbüheli Austrian Cupot, majd megtizedelt létszámban (három fővel) utazott el a tallinni WCT-versenyre (egy meccset nyert), hogy aztán Prágában is részt vegyen a sorozat újabb állomásán. Itt már jóval erősebb csapatokkal találkozott, s bár szintén csak egy meccset húzott be, végig egyenrangú partnere volt A-csoportos riválisoknak is.

Jól kezdett a Lillehammerbe csütörtökön megérkező csapat, a belgákat 7-3-ra verte az első játéknapon.

„Az elején nehezebben ment, az első két end elment arra, hogy felmérjük a jeget, megnézzük, hogyan kanyarodnak a kövek. Utána belelendültünk, felvettük a ritmust és mi irányítottunk. Rájuk kényszerítettük a nehezebb dobásokat, amik nem sikerültek nekik végül” – értékelte az első meccset Vaspöri Tamás, aki az észtek elleni 9-2-es vereségről így nyilatkozott:

„Az eredmény nem tükrözi feltétlenül a meccs képét, a hatodik end után csak 4-2-re vezettek az észtek. Utána viszont nagyon precízen oldották meg a feladatot, az egyik kövükkel meglökték a másik kövüket, ami kilökte a miénket, így írtak három pontot abban az endben. Nekünk az egész meccsen egy pici mindig hiányzott a jó megoldásokhoz, nüanszok miatt nem sikerültek a pontokat hozni. Nem találtuk a ritmust, ez egy ilyen mérkőzés volt.”

Hétfőn a spanyolok következnek.

„Jól ismerjük őket, nagyon régóta ugyanazzal a csapattal indulnak, de még egyszer sem jártak az A csoportban. Már a 2013-as stavangeri Eb-n találkoztunk velük, nehéz meccsre számítok. De nem verhetetlen ellenfélre” – fogalmazott Vaspöri Tamás.

IMG-5347

Eredmények – Le Gruyère AOP Európa-bajnokság, Lillehammer:

A férfimezőny tagjai:

A csoport: Anglia, Ausztria, Bulgária, Franciaország, Szlovénia, Szlovákia, Törökország, Wales

B csoport: Belgium, Belorusz Köztársaság, Észtország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Oroszország, Spanyolország

A női mezőny tagjai:
Anglia, Ausztria, Finnország, Lettország, Litvánia, Norvégia, Magyarország, Spanyolország, Szlovénia, Szlovákia

  1. nap:

Nők:
Magyarország–Finnország 10-3 (2-0, 2-0, 0-1, 1-0, 1-0, 3-0, 0-2, 1-0)
Magyarország–Lettország 10-2 (0-1, 3-0, 2-0, 4-0, 0-1, 1-0)

Férfiak:
Belgium–Magyarország 3-7 (0-2, 0-0, 0-1, 0-3, 0-0, 1-0, 0-1, 1-0, 1-0)

  1. nap:

Férfiak:
Észtország–Magyarország 9-2 (0-0, 3-0, 0-1, 1-0, 0-1, 0-0, 3-0, 2-0)

Nők:
Litvánia–Magyarország 7-3 (2-0, 0-0, 0-1, 2-0, 1-0, 0-1, 0-1, 1-0, 1-0)

A női válogatott tagjai:
Szekeres Ildikó (vice-skip), Joó Linda, Szentannai Ágnes (skip), Nagy Laura, Nagy Gyöngyi

A férfiválogatott tagjai:
Fóti Balázs, Ézsöl Gábor (skip), Szabad Tamás (vice-skip), Varga Balázs, Vaspöri Tamás

A november 22-i, hétfői program:

Spanyolország-Magyarország (nők) 8:00
Magyarország-Spanyolország (férfiak) 12:00
Norvégia-Magyarország (nők) 16:00