Bevettük Belgrádot – bronzérem született

Két magyar csapat is részt vett Belgrádban a World Curling Tour szezonzáró eseményén. Mindkét csapat jól szerepelt, egy bronzérmet és egy hatodik helyet megszerezve a 15 csapatos mezőnyben.

A 2. Szerb Bonspiel vegyes páros versenyen a Joó Linda-Kárász Raul, valamint a Szurmay Emma Erzsébet-Ferenci Baján Kán duó vett részt.  Versenyzőink két külön csoportba kerültek. Mindkét magyar páros nagyon jól kezdte a versenyt, háromból három győzelemmel.

A Szurmay-Ferenci páros a Héraklész Élsportolói Program keretében utazhatott a World Curling Tour belgrádi versenyére. Az öt fős csoportjukban az ellenfelek Németországból, Szlovákiából, Szlovéniából és Bosznia-Hercegovinából érkeztek. A pénteki játéknapon két győzelemmel nyitottunk, először a szlovák Valachová-Horacek párost vertük 8-4-re, majd a szlovén párost 7-3-ra. A szombati nap is két mérkőzést tartogatott. A harmadik meccset is sikerült megnyerni, ezzel a nyolc közé jutás már biztos volt. A szintén veretlen németek ellen azonban fájó vereséget szenvedtük, extra endben, egy ponttal kapott ki a magyar páros.

Ezzel párhuzamosan a Joó-Kárász duó is menetelt a B csoportban. Szintén három győzelemmel kezdtek: 10:2 Kazahsztán, 12-2 Anglia, 8-2 Bosznia-Hercegovina másik csapata ellen. A negyedik fordulójukban orosz ellenfelükkel nem bírtak, így szintén 3 győzelemmel és egy verséggel jutottak a nyolc közé.

Az egyenes kiesés szakaszban a két magyar páros összekerült, amit végül Linda és Raul nyert meg 7-6-ra, egy rendkívül izgalmas mérkőzésen, ahol gyakorlatilag az utolsó kő döntött. Ezzel Emmának és Bajánnak véget ért a verseny és végül a 6. helyen zártak.

Ez volt az első WCT versenyünk, amelyen a legjobb 6 között szerepeltünk – foglalta össze szereplésüket Ferenci Baján. – Ismét nagyon sokat tanulhattunk, mivel néhány országból válogatott versenyzők szerepeltek. Jobban megismertük egymást, és jól éreztük magunkat.

A páros másik tagja, Szurmay Emma szerint számára nagyon tanulságos volt ez a verseny. – nagyon jó volt a legjobb nyolc közé jutni, ott is kicsin múlott a legjobb 4-be jutás. Szerintem jó volt ez a verseny szezonzárónak, és nagyon várom, hogy mit hoz a jövő – tette hozzá.

A verseny tehát a Joó-Kárász párosnak folytatódhatott. Az elődöntőben a mieink ugyan azzal az orosz csapattal kerültek össze, amelyiktől a csoportkörben vereséget szenvedtek, és sajnos másodszor sem sikerül őket legyőzni. Végül a két orosz együttes játszott az aranyéremért, mi pedig a bronzért, amit meg is nyertünk. Ezzel Joó Linda és Kárász Raul bronzérmes lett!

Nagy Gyöngyi, a Héraklész Program nevelő edzője az alábbiak szerint értékelte támogatott párosunk szereplését: Emmának és Bajánnak ez volt a harmadik jelentősebb versenye, de még az út elején járnak.  A mezőny színvonala ideális volt az idény lezárására, nem volt túlzottan nehéz, így sikerélményt is tudott adni nekik. Az ő esetükben nagyon fontos volt, hogy ismeretlen ellenfelekkel szemben, új környezetben gyakorolhassanak. Az eredményükre pedig kifejezetten büszkék lehetnek, hiszen hajszálon múlt, hogy nem csoportelsőként jutottak a legjobb nyolc közé. A németek elleni utolsó csoportmérkőzés nagyon nagy tapasztalat volt számukra, ezt a helyzetet hosszasan fogjuk még elemezni, hiszen a győzelem a kezünkben volt. A negyeddöntőben sajnos a másik – Linda-Raul által alkotott – magyar párossal találkoztak, amelytől egy színvonalas mérkőzésen egy ponttal szenvedtek csak vereséget.