Bajnoki köszöntő az EB ‘B’ liga győztes női válogatottunknak!

A napokban B csoportos Európa-bajnokságot nyert női curlingcsapatunk tagjait és edzőit a Vasas SC és a hazai sportági szakszövetség nevében köszöntötték Budapesten pénteken este. A családias hangulatú eseményen sportolóink érthető örömmel idézték fel a kontinensviadal legszebb pillanatait.

Újdonsült Európa-bajnokaink csillogó éremmel a nyakukban, arcukon széles mosollyal léptek be a budai Trombitás kertbe, ahol a köszöntésükre összegyűltek vártak rájuk. Természetesen mindenki arra volt kíváncsi, hogy a Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán által irányított Kalocsai-van Dorp Vera, Joó Linda, Nagy Laura Karolina, Tóth-Csősz Orsolya, Orbán Hanna Regina összeállítású együttes tagjai hogyan élték meg a skóciai Európa-bajnokságot és a győzelmet. Ők pedig nem először, és vélhetően nem is utoljára, végtelen türelemmel sorolták a meccseket, a sorsdöntő pillanatokat, a nagy dobásokat és az izgalmas állásokat. Elbeszélésükből egy összetartó és egymásért bármire képes közösség képe rajzolódott ki, s egy olyan sportcsapaté, amelynek igazi ereje éppen ebben rendíthetetlen együttműködésben rejlik. No és persze a curlingtudásában, és az utóbbi években elvégzett munkában.

A csapat köszöntői között ott volt Polgár-Veres Árpád, a Vasas SC sportszakmáért felelős elnökhelyettese, aki a fantasztikus siker kapcsán elsőként a curlingszakosztály 2015-ös indulását idézte fel, majd az első világversenyen sikereket elérő Szekeres Ildikó, Nagy György vegyes páros olimpiai pontszerzést, végül pedig Nagy Laura ifjúsági olimpiai bajnoki címét, klubunk első téli ifjúsági ötkarikás aranyérmét.

„Hasonlóan komoly teljesítmény előtt tisztelgünk most is, amely nem egyedi ambíciók, vagy a véletlen szerencsés összjátékának, hanem egy nagyon hosszú és komoly építkezés eredménye – jelentette ki PolgárVeres Árpád a női curlingcsapat B csoport Eb-győzelmét méltatva. – Ez az aranyérem a ti munkátok, a töretlen fejlődés és a klubunknál folyó magas színvonalú utánpótlás-nevelés visszaigazolása. A tehetséges fiatalok jelenléte pedig garancia arra, hogy ezek a sikerek holnap is megismétlődhetnek, sőt, újabb, még szélesebb távlatokat nyithatnak curlingeseink számára. A ti örömötök a Vasas család öröme is, köszönjük ezeket a szép pillanatokat!”

Dencső Blanka szakosztályigazgató az érthető büszkeségen túl a csapat sokszínűségét hangsúlyozta köszöntésében, amely az életkorra, az egyéniségre és a sportolói tulajdonságokra egyaránt vonatkozik Európa-bajnokaink esetében. És mégis, a jól láható a különbségek dacára is, éppen az egységet sugározzák magukból, ami a jégen, játék közben mindig döntőnek bizonyult. Skóciában éppúgy, mint korábban az országos bajnokság során.

„A szakosztály minden tagja számára inspiráló ez az eredmény, ráadásul Gyöngyi és Zoli olyan széles keret részére is szokott közös edzéseket tartani, hogy egy kicsit mindenki a sajátjának érezheti ezt az aranyérmet – értékelt honlapunk számára Dencső Blanka. – Épp úgy, mint egy nagy családban. Ugyanakkor azt a munkát is hangsúlyoznunk kell, amit a csapat és edzői az utóbbi években befektettek, az egyéni edzések, a hétvégi gyakorlások bizony meghozták eredményüket. A jövő évi A csoportos szereplés – amennyiben megnyerik a hazai válogatónak számító ob-t – természetesen egy óriási kihívás, ám én ebben a csapatban nagyon nagy jövőt és erőt látok. Ha valakik, akkor szerintem ők azok, akik ki tudják harcolni a bentmaradást. Ehhez persze nagyon tudatos, aprólékosan megtervezett felkészülésre és a lehető legjobb körülmények biztosítására van szükség. Utóbbi terén a Vasas és a szakosztály mindent megtesz azért, hogy nekik már csak a kemény munkára kelljen figyelniük.”

A csapat tagjai a közös fotóra már úgy álltak össze, hogy kezükben ott volt a Dencső Blankától és PolgárVeres Árpádtól kapott virágcsokor és a vasasos ajándékcsomag. Nyakukban pedig az aranyérem, amely nemcsak a sikerre, de az együtt töltött közös pillanatokra is örökre emlékeztetni fogja őket.

„Zseniális időszakon vagyunk túl, minden percét élveztem az Európa-bajnokságnak – ismerte el Orbán Hanna Regina, aki a csapat legkevésbé rutinosabb tagjaként utazott Perth-be. – Nekem ez még csak a második világversenyem volt, ezért amikor jégre léphettem, bizony izgultam is. Ugyanakkor teljes biztonságban éreztem magam, hiszen a többiek már a nemzetközi színtéren is kellő tapasztalattal rendelkeznek. S hogy mi volt a legemlékezetesebb pillanat? Számomra talán az osztrákok elleni meccs, amikor négy pontot írtak ránk. Egy pillanatra meg is ijedtünk, ám gyönyörűen visszajöttünk és két enddel később mi meg hatot írtunk rájuk. Nagyon magasszínvonalú volt a játék az Eb-n, fantasztikus dobásokat láttam, amiből azt a tanulságot vontam le, hogy még többet kell edzenem a jövőben. Ám előbb még következik a junior világbajnokság, amelyre a jövő héten indulunk. Azt hiszem nagy erőt ad nekünk, hogy hárman is ebből a csapatból, vagyis lendületből érkezünk, ezért bízunk a jó szereplésben.”

A tizenkilenc esztendős kora ellenére már tapasztalt játékosnak számító Nagy Laura Karolina számára a litvánok elleni döntő kifejezetten jó élmény volt, hiszen ekkor már szinte szárnyalt a csapat.

„Az egyetem miatt, nekem szükségem volt egy kis időre ahhoz, hogy lélekben is teljesen megérkezzek az Európa-bajnokságra – tudtuk meg Nagy Laura Karolinától. – Ez úgy a harmadik meccs táján történt meg, szerencsére nem lett következménye annak, hogy nehezebben lendültünk bele. Nagyon sokat javított a teljesítményemen, hogy nagyon jól éreztem magam a lányokkal, a pályán kívül is minőségi, értékes időt töltöttünk egymással. Ami pedig a győzelmet követő bankettet illeti, nagyon jó érzés volt a számomra, hogy a litvánok is jókedvűen érkeztek, láthatóan nagyon örültek az ezüstéremnek. A közös ünneplés felejthetetlen élményt jelentett.”

Az Európa-bajnok női csapat legnagyobb erejeként szinte mindenki az összhangot és az egységet jelölte meg. Tóth-Csősz Orsolya például Joó Linda bátorító szavaiból merítette a legtöbb erőt, de az együttes skpipje, Kalocsai-van Dorp Vera, is végig rendíthetetlenül irányította társait. Utóbbi ráadásul mindezt komoly hazai és nemzetközi tapasztalat birtokában tette.

Amikor nem jöttek össze a köveim, Lindus a lehető leglazábban szólt oda hozzám, hogy nem baj, a következő nagyon jó lesz, megyünk tovább – ismerte el Tóth-Csősz Orsolya. – S mindezt olyan meggyőzően, akkora hittel mondta, hogy nem tudtam a szavaiban kételkedi. Úgyhogy mentünk tovább, és tényleg mindig jobb lett. Szerencsére most már pontosan tudjuk kit, mi húz le, és mi emel fel. Tudjuk, a másik hogyan reagál a stresszes helyzetekre. Egy szóval megfogalmazva, tökéletesen rezonálunk egymásra.”

A B csoportos Európa-bajnok együttes számára a következő kihívás az országos bajnokság lesz. A hazai mezőnyben kell bebiztosítania helyét az A csoportos Eb-n való részvételre, amelynek indulási jogát éppen most vívta ki. Joó Linda, Nagy Laura Karolina és Orbán Hanna Regina azonban előbb Lauchsz Laurával és Dencső Dorinával kiegészülve Lohjába utazik, ahol december 8. és 19. között a B csoportos korosztályos világbajnokságon vesz részt a Vasas, szintén Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán által irányított junior leánycsapata. Amelynek a felnőtt sikeren felbuzdulva, most a tervezettnél is nagyobb elszántsággal és reményekkel vágnak neki.

Fotók: Boros Gergely
Forrás: VASAS SC, https://www.vasassc.hu/hirek/40231/europa-bajnokainkat-koszontottuk