A fiúk is a negyeddöntőben

A magyar lányok hétfői negyeddöntőbe jutása után a Kalocsay Ottó skip vezette magyar fiú csapat (Nagy Viktor, Tatár Lőrinc, Kovács Botond, Spiller Emilió, edző: Sárdi Péter) is bejutott a finnországi tornán a legjobb nyolc közé. A kedd reggeli programban a magyar csapat Új-Zélanddal játszott és remekül kezdett. A magyarok három endet követően már 4-0-ra vezettek és végül 5-3-ra győztek az eddig csupán egyetlen vereséget szenvedő új-zélandiak ellen. Kalocsay Ottóék mindössze egyetlen vereséget szenvedtek el a torna csoportkörében, így továbbjutottak a negyeddöntőbe az őket legyőző Japán csapat mögött.

A most legyőzött Új-Zéland 5/2-es mutatójának köszönhetően csoport harmadikként is várhatja az egyenes kieséses szakaszt, amelyben a magyar junior fiúk este hét órakor Kínával játszanak majd az elődöntőért – győzelem esetén további két meccset (elődöntő és döntő, vagy bronzmeccs) játszhat a csapat.  A B-osztályú világbajnokság első három helyezettje harcolja ki a szereplés lehetőségét a márciusi skóciai A-osztályú világbajnokságra. Erre még mindkét magyar csapatnak esélye van, a lányok ma délután Törökország ellen küzdenek a négy közé kerülésért.

“A kitűzött cél – a 8 közé jutás – nem tűnt egyszerűnek. Legalább négy, de inkább öt győzelemre volt szükség, emellett a kiváló LSD (button) is fontos volt. A felkészülés során a skipek felosztották egymás között a csoportbeli ellenfeleket, felmérve azok játékerejét. A rendelkezésre álló információk alapján a törökök, a japánok, a lengyelek és a dánok tűntek nehezebb kihívásnak. Közülük és a másik három csapatból (kazahok, hollandok és új-zélandiak) kellett legyőzni legalább kettő-kettőt a továbbjutáshoz. Az első meccsek során nyilvánvalóvá vált, hogy Új-Zéland erősebb a dánoknál. Az időrend szerencsés volt, a kazahok ellen kezdtünk, ahol könnyebb volt felmérni a jeget. Néhány erősnek tartott csapat meglepetés vereséget szenvedett. A dánok elleni – sorozatban elért negyedik – győzelem után már stabilabbnak tűnt a cél elérése. Az ötödik játéknapon a későbbi csoportgyőztes Japán ellen szenvedtünk vereséget. Tegnap aztán nagy elszántsággal és némi szerencsével legyőztük a törököket. A mai siker hab a tortán. A csapat nem elbizakodott. Kína komoly, nagy tudású ellenfél. Két éve legyőztek bennünket, most itt a lehetőség visszavágni.” – írta a helyszínről Sárdi Péter a csapat edzője.

received_1986718384679453