A fiatalokat is megszólítja a curling

Az idei tanévben a Testnevelési Egyetemnek köszönhetően a járványhelyzet ellenére is sok hallgató ismerhette meg a curlinget.

A 2020/2021-es tanév sok szempontból nehézséget okozott az egész oktatásban, kiváltképp a gyakorlatiasabb megközelítést igénylő felsőoktatási szakokon. Az online oktatási időszakban a Testnevelési Egyetem téli sportokkal foglalkozó kurzusa esetén a Magyar Curling Szövetség is igyekezett alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

A 84 hallgató az őszi félév során a Magyar Jégkorong Szövetség, a Magyar Curling Szövetség és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség sportágai, szakágai kapcsán hallgatott előadásokat, amelyek tartalmából a kurzus teljesítéséhez vizsgát teljesítettek. A tavaszi félév során a hallgatók maguk választhatták ki, hogy a téli sportágakat bemutató előadások után miről szeretnének házidolgozatot írni, és több mint a diákok fele, 44 fő választotta a curlinget – úgy tűnik tehát, hogy hogy van igény az új sportágak iránt, ennek pedig hosszútávon pozitív hatása lehet a curling számára.

Az előadásokat a kétszeres világbajnok vegyes-páros curlingező Kiss Zsolt tartotta a TE hallgatói számára, a curling nemzetközi és hazai történetét, a sportágban elért magyar sikereket, olimpiai történeteket, a söprés szerepét és a pontozás menetét helyezve fókuszba. A szemeszter végén a prezentációk anyaga alapján készült tesztek kitöltésével szerezhettek jegyet a diákok. „Az előadások mindegyike nagyjából egy órás volt, a vírus miatt online formában kellett őket megtartani. Olyan videókkal igyekeztem kiegészíteni a prezentációkat, amelyek jobban szemléltették a sportág jellegzetességeit. A helyzet hátránya az, hogy így jóval egyoldalúbb órák voltak, mint élőben. Sokkal jobb, amikor lehetőség is van a sport kipróbálására” – összegzett Kiss Zsolt. Az MCSZ edzői a tavaszi félév során a házidolgozatok témájának összeállításában, az osztályozási szempontok kialakításában és a házidolgozatok javításában vállalnak szerepet.

A curling iránti egyetemi érdeklődést látva a Magyar Curling Szövetség reméli, hogy a vírus a következő tanévben már nem fogja akadályozni a gyakorlati oktatást, és lehetőség nyílik arra is, hogy ismét egyetemi curling bajnokságot szervezzünk.

 

Kreisz Bálint