2023. évi Vegyes-páros Kvalifikációs Verseny

2023. december 2-7. között rendezik meg Skóciában a 2024. évi Vegyes-páros Világbajnokságra kvalifikáló versenyt, ahol Halász Csilla és Ézsöl Gábor képviseli hazánkat, egyúttal harcol az ’A’ ligába való feljutásért. A mezőny kimondottan erős és mindenkinek egy célja van: legjobb négy közé jutni!

26 ország, 4 csoportba osztva játszik az alapszakaszban:
A csoport: Németország, India, Írország, Kirgizisztán, Lettország, Tajvan, Ukrajna
B csoport: Ausztria, Kína, Franciaország, Jamaika, Lengyelország, Porugália, Wales
C csoport: Anglia, Guyana, Hongkong, Magyarország, Mexikó, Szlovénia
D csoport: Belgium, Brazília, Finnország, Litvánia, Új-Zéland, Szlovákia     

A páros nyilatkozott a kiutazásuk előtt a versennyel kapcsolatos kérdéseinkre:
Hosszú ideje játszunk már együtt és évről évre megmérettetjük magunkat az országos bajnokságokon. Számos szép helyezésünk van, többször voltunk már ezüstérmesek, de megnyerni még sosem sikerült a hazai bajnokságot, beleértve az idei évet is. Különösen nagy megtiszteltetés ezért, hogy idén mi képviselhetjük hazánkat a vegyes páros világbajnokságon. Őszintén szólva nem számítottunk erre.

Hogyan állt össze a felkészüléseteket a versenyre?

Az idei szezonban szerencsére több versenyzési lehetőséget is magunk mögött tudhatunk már, amelyek a formába lendüléshez jó alapot adtak. Szeptemberben a vegyes csapatunkkal végeztük a jeges edzéseket, aztán egy rövid skóciai edzőtábor után a Vegyes Világbajnokságon vettünk részt Aberdeenben. Októberben már itthon versenyeztünk a vegyes páros országos bajnokság B ligájában. Innen jutottunk fel szintén ezüstérmesként az A ligába, ahol a legjobb 8 magyar párossal küzdöttünk meg.

Mivel az A liga október végére fejeződött be, így egy hónapunk maradt a kiutazással kapcsolatos teendők megszervezésére, valamint a további felkészülésre. Idén nagyszerű jég körülmények vannak a kamaraerdei pályán, és az említett hazai bajnokságokat a sportággal szemben támasztott legmagasabb szakmai elvárások mentén szervezte meg az MCSZ. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a pálya kínálta előnyöket kihasználva novemberben itthon folytatjuk az edzésmunkát, valamint edzőmeccseket játszunk. A hazai párosok is magas szinten űzik ezt a szakágat, ezért könnyen találtunk jó ellenfeleket, akikkel még egy jó hangulatú mini tornát is sikerült megszerveznünk a kiutazásunk előtti utolsó hétvégére.

Általában edző nélkül játszunk, azonban a VB-re mindenképpen szerettünk volna külső segítséget igénybe venni. Szerencsések vagyunk, hogy ezen a téren sikerült megnyernünk a katari szövetséget, hogy Belleli Lajost adják kölcsön nekünk erre az időszakra. Mellette Fóti Balázs is elkísér minket, így mindkettőjük szakmai tudására támaszkodhatunk a versenyen.

Milyen célokkal és tervekkel utaztok ki a kvalifikációra?

Ma már a vegyes páros világbajnokság B csoportjában is 26 ország vesz részt, köztük nagyon erős ellenfelekkel, ezért tudjuk ez egy kemény megmérettetés lesz. Célunk a feljutás az A csoportba, ami a legjobb négybe kerülést jelenti és bár ezen a versenyen nem osztanak érmet, nagyon boldogok lennénk egy képzeletbeli ezüstéremmel.

A magyar páros mérkőzéseit az alábbiak szerint rendezik meg magyar idő szerint:
2023. december 2. 18:00 Magyarország – Szlovénia
2023. december 3. 17:00 Magyarország – Anglia
2023. december 4. 13:30 Magyarország – Hongkong
2023. december 4. 20:30 Magyarország – Guyana
2023. december 5. 20:30 Magyarország – Mexikó

Élő eredménykövetés ITT.

Hajrá Csilla-Gábor!

#WMDQE2023