2023. évi Női és Férfi Országos Csapatbajnokság

A Magyar Curling Szövetség a szokásoknak megfelelő időpontban, ugyanakkor némileg átalakított és rövidített formában bonyolította le a nők és férfiak hagyományos csapatbajnokságát. A Kamaraerdei Curling Club második mérkőzésére megtelt a csarnok, ahol a publikum mindkét nem esetében egyhangú győztesnek tapsolhatott, révén a női és férfi mezőnyben is a döntőt 2:0-ra nyerte meg a győztes fél. A nők között 2021 után ismét visszavette a bajnoki címet a Vasas Nők csapata, míg a férfiak mezőnyében az Újpest csapata megvédte bajnoki címét és zsinórban második, összesen pedig negyedik sikerüket zsebelték be a szakágban.

2023. év alapszakasza jóval izgalmasabbnak ígérkezett, mint a korábbi ciklusok csapatversenyei, ugyanis a dupla alapszakasz forduló helyett, csak szimpla került megrendezésre, tehát minden csapatnak 5-5 mérkőzése volt bizonyítania, illetve bejutnia a rájátszásba ( 6a fős rögzített keretszám miatt).

A női versenyben makulátlan mérleggel (5-0) első helyen jutott tovább a Vasas nők csapata, míg második helyen a Hackers biztosította helyét. Az izgalmak itt alakultak ki, hiszen a 2 továbbjutó helyre 3 csapat rendelkezett ugyanolyan mérleggel (2 győzelem / 3 vereséggel végzett: SSC Nők, FTC Girl Jam, UTE Nők). Körbeverés és DSC átlagnak köszönhetően végül az UTE Nők maradt le a rájátszásról. 

A férfiaknál egymás elleni mérkőzésüknek köszönhetően a tabella élén a Vasas G-Force végzett megelőzve a Team Czermann-t. Harmadik helyen jutott tovább az FTC Fatherock, míg az utolsó továbbjutó helyről itt az egymás elleni eredmény döntött, mely az UTE United Leads-nek kedvezett (FTC Jaguars ellenében).

A rájátszás küzdelmei ‘page system’ lebonyolításban zajlott, ahol azonnal begyűjtötte első vereségét a Vasas Nők csapata, de számukra ez nem volt végleges, mert a Ferencváros női csapata ellen javítottak, így megismétlődött a rájátszás első köre, vagyis Vasas Nők – Hackers döntőt rendeztek. A bronzéremért az FTC Girl Jam küzdött a Siketek ellen. 

Férfiak mezőnye hasonlóan alakult a nőkéhez, ugyanis az alapszakasz élen záró Vasas itt sem jutott közvetlenül döntőben, csak túlórát követően. Az alapszakasz eredményeket igazolva itt is az 1-2. helyezett készülhetett a döntőre (Vasas G-Force – Team Czermann), míg a bronzért itt jöhetett a Ferencváros – Újpest derbi.

A mérkőzések valamennyi kimenetele szorosan alakult, de a bronzérmet az FTC Girl Jam szerezte meg 7-4 arányban. A döntőt mindkétszer minimális különbséggel a Vasas Nők szerezte meg, előbb 7-6-ra, majd 8-7-re múlták felül ellenfelüket. 

A férfiaknál nagyot fordítva, az utolsó endet (is) ‘ellopva’ szintén a Ferencváros szerezte meg. (FTC Fatherock 8-7 UTE United Leads). A döntők itt is nagyon szorosan alakultak, a másodiknál csak extra end döntött, de mindkétszer az Újpest javára, így a Team Czermann 6-4,re majd 9-8-ra múlta felül a Vasas G-Force csapatát.

Női végeredmény:
I. helyezett: Vasas Nők – Joó Linda, Kalocsai-van Dorp Vera, Nagy Laura Karolina, Orbán Hanna Regina, Tóth-Csősz Orsolya (csere), Szekeres Ildikó (csere). Edző: Jakab Zoltán, Nagy Gyöngyi
II. helyezett: Hackers
III. helyezett: FTC Girl Jam

Férfi végeredmény:
I. helyezett: Team Czermann – Kárász Raul, Dr. Balázs Dávid, Czermann Kristóf, Kiss Zsolt, Kalocsay Ottó (csere), Callum Macfarlane (csere). Edző: Rókusfalvy András
II. helyezett: Vasas G-Force
III. helyezett: FTC Fatherock 

Gratulálunk minden résztvevőnek és dobogós helyezettnek!