2022-2023. évi Ifjúsági Lány és Fiú Csapat Világbajnokság – összefoglaló

Véget ért a december 8-19. között megrendezett 2022-2023. évi Ifjúsági Lány és Fiú Csapat Világbajnokság, ahol mindkét nem esetében érdekeltek voltunk.

A fiúknál végül 17. helyen végzett a Nagy Viktor Károly, Trauttwein András, Asztalos Bálint, Boros Botond, Ferenci Baján Kán és edzőjük, Rozgonyi Gergely összeállítású csapat.

A dobogó kiosztása pedig a következőképp alakult:

  1. helyezett: Kína
  2. helyezett: Olaszország
  3. helyezett: Törökország

Hazaérkezésük után értékelték a szereplésüket:

Hogyan értékeled a csapat teljesítményét?
Folyamatos fejlődés jellemezte a csapat teljesítményét. A két fiatal játékos tapasztalat szerzését többfelé line up-ot használva törekedtünk a jó teljesítmény elérésére. 

Hogyan működött a csapatkohézió a játékosok között?
Nagy előre lépésként kiemelendő a mentális felkészítés szerepe a csapatkohézió megerősítésében. Ezúton szeretném megköszönni Farkas Dániel munkáját ebben.

Mik azok, amiben szerinted kiemelkedően jól teljesített a csapat és mik azok, amiket fejleszteni kell, amikre nagyobb hangsúlyt kell fektetni?
A technikai tudás elmélyítése mellett a versenyrutin megszerzése a két legfontosabb fejlesztendő terület. 

Milyen tervekkel tértek haza a Világbajnokságról?
A csapat folytatja a közös munkát és a következő évi VB-kvalifikálást tartja szem előtt. Több hazai verseny is tervben van, mint például Országos Csapatbajnokság B liga, Ifi Országos Csapatbajnokság, Vegyes-csapat bajnokság.

A lány csapatunk, Joó Linda, Nagy Laura Karolina, Nagy Lola Olimpia, Lauchsz Laura Ildikó, Orbán Hanna Regina és edzőik, Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán összeállításban az előkelő 5. helyen végzett a 25 induló csapat közül.

Náluk a dobogós helyeket a lent országok kaparintották meg:

  1. helyezett: Kanada
  2. helyezett: Skócia
  3. helyezett: Korea

Szereplésük értékelését és a jövőről alkotott terveiket megosztották velünk ők is:

Hogyan értékelitek a csapat teljesítményét? Hogyan működött a csapatkohézió a játékosok között?
A csapat teljesítménye abszolút dicséretes, nagyon szépen helytálltak a lányok. A felkészülés alatt nagyon nagy hangsúlyt fektettünk a csapatkohézió megteremtésére, ebben nagy segítségünkre volt Moravcsik-Fecskés Orsi is, aki nagyon sok jó tanáccsal látott el minket a csapatot megismerve. Emellett fontosak voltak a felkészülési versenyeink is, ahol ugyan nem mindig ment jól a játék, de a versenyzéssel járó fizikális és mentális terhelést jól lehetett gyakorolni. A versenyen így már viszonylag kevesebb problémával kellett szembesülnünk, tudtuk kezelni a csapatot. 

Hogyan értékelitek az utolsó, Kanada elleni mérkőzést? Minek köszönhető a bravúros fordulat a 6. endig és mi történt a 7. endben?
A kanadai csapat roppant felkészülten, nagyon célorientált csapatként érkezett a Világbajnokságra. A meccs elején abszolút tartottuk magunkat, majd egy kanadai hiba vezetett a 2 lopáshoz a 6. endben. Ezután a 7. endet is viszonylag jól kezdtük, de a hiba most nálunk történt meg, így sajnos könnyedén felzárkóztak és átvették a vezetést. Az utolsó endre már megnyugtatóbb vezetéssel fordultak, így a mentális előny náluk volt, amit ki is tudtak használni. 
Bár Linda és Laura gyakorlottan vitte a csapatot végig a versenyen, de 3 tagunk az első nemzetközi megmérettetésén szerepelt, így ezt a fajta terhelést még gyakorolni kell. 

Milyen tervekkel tértek haza a Világbajnokságról?
Erre egyelőre azt tudom mondani, hogy folytatjuk 🙂  Lola és Lara az Eyof felkészülést folytatja, Linda a vegyes-páros mellett, Laurával és Hannával a felnőttre készül, ezután jön majd a Ifi OB, így elég elfoglaltak leszünk tavasszal is. A jövő évi terveinket még nem beszéltük át, nem terveztük meg, de a lelkesedés töretlen.

Gratulálunk mindkét csapatnak, valamint köszönjük edzőik támogató munkáját!

#WJBCC2022 #curling

Fotó: WCF