Újra Svédország a világbajnok

A címvédő Svédország 10-5-re legyőzte Skóciát a férfi curling-világbajnokság vasárnap esti döntőjében, a kanadai Calgaryban. A világranglista-vezető svédek a csoportkört 11 győzelemmel és két vereséggel zárták, majd az elődöntőben Svájc ellen is nyertek 11-3-ra. A skótok magabiztos legyőzése a svéd válogatott tizedik világbajnoki címét jelentette. A svéd csapatot ezúttal is Niklas Edin vezette sikerre, rajta kívül még Oskar Eriksson, Rasmus Wranaa, Christoffer Sundgren és Daniel Magnusson játszott – edzőként pedig Fredrik Lindberg segítette az együttest. Sikerével a svéd férfi válogatott sorozatban harmadszor lett világbajnok a férfiaknál.

A bronzmérkőzést Svájc nyerte Oroszország (RCF) ellen 6-5-re, a 36-szoros világbajnok Kanada házigazdaként viszont csupán ötödik lett, ami története második legrosszabb helyezése a férfi curling világbajnokságokon. A kanadai torna különlegessége volt, hogy a világbajnokság szombaton egy napra félbeszakadt, mert a pénteki koronavírustesztek közül négy pozitív eredményt hozott. Ezek közül hármat olyan játékosok produkálták, akiknek a válogatottja nem került a rájátszásba, egyet viszont olyan, aki még érdekelt volt a folytatásban, ám az ő szombati tesztje már negatív lett, úgyhogy mégis jégre léphetett a végjátékban.

A 14 csapatos mezőny első hat helyezettje (Svédország, Skócia, Svájc, Oroszország, Kanada és az Egyesült Államok) szerzett kvótát a 2022-es pekingi téli olimpiára, emellett pedig a vb-csoportkört a 14. (utolsó) helyen záró Kína is ott lehet majd (rendezőként) Pekingben 2022 februárjában. A 10 csapatos olimpiai tornára még három hely kiadó, melyek a decemberre tervezett pótkvalifikációs versenyen találnak majd gazdára.