Tűzriadó és elfelejtett söprű

Hétfő estére a kilencből öt fordulón túljutottak már a curling Európa-bajnokság élvonalának férfi és női csapatai az alapszakaszban, így kezdenek is körvonalazódni az erőviszonyok. Három nap alatt láthattunk már nagy rangadókat, meglepő eredményeket és néhány egészen szokatlan történést is.

Utóbbiak közé sorolható például az a tűzriadó, ami a vasárnap reggeli női forduló végét szakította meg. Két mérkőzés végjátéka zajlott még, amikor a hangosbemondó angolul és svédül is felszólított minden a helsingborgi curlingcsarnokban tartózkodó személyt, hogy az aktiválódott tűzjelző miatt azonnal hagyják el az épületet. Mint kiderült, nem volt valós veszély, téves riasztás történt, így negyed óra múlva a játékosok, a nézők és a stáb is újra elfoglalhatták a helyüket, és folytatódhatott a játék.

A 300. nemzeti színekben játszott mérkőzését ünneplő Eve Muirhead átalakult skót csapata volt az egyik, amely ez a kis közjáték után meg tudta nyerni a mérkőzését, és ők maradtak a legtovább veretlenek, mígnem hétfő este belefutottak egy 11-4-es vereségbe Anna Hasselborgék ellen, akik az utolsó két endben nyolc pontot írtak. De a svédek kikaptak a svájciaktól, akiket viszont legyőztek a skótok, tehát a legfőbb esélyesnek gondolt csapatok szépen körbeverték egymást, és Silvana Tirinzoniék ellen az oroszok is még csak egyszer botlottak, így ez a négyes máris lélegzetvételnyi előnyhöz jutott a tabella élén – kérdés, hogy bárki más képes lesz-e még belezavarni a továbbjutó helyek sorsába. A tavalyi bronzérmes németek elég döcögősen, három vereséggel és két nehezen kivívott győzelemmel kezdtek.

73407380_599616887476772_8225562872736610605_n

©WCF Céline Stucki

A férfiaknál még ennél nyitottabb a tabella, mert noha a svédek öt mérkőzés után még őrzik 100%-os győzelmi mutatójukat, mögöttük ott figyel Svájc egy, Németország, Olaszország és Skócia pedig két vereséggel. Ebben a mezőnyben sincs már nyeretlen csapat, viszont ez egy egészen szokatlan hibának köszönhető: Thomas Ulsrud új összeállítású csapata vasárnap könnyedén legyőzte az újonc Angliát, utólag azonban mégis Andrew Reedéknek írták be a győzelmet. Kiderült ugyanis, hogy a norvégok megszegték azt a szabályt, miszerint a mérkőzés közben beálló cserejátékosnak ugyanazt a söprűfejet kell használnia, amivel a pozíciójában előzőleg játszó személy is söpört. A norvégok azonban a jelek szerint megfeledkeztek erről az előírásról, mert Magnus Nedregotten új söprűvel lépett jégre, amikor a hatodik endben leváltotta Markus Hoiberget a második ember posztján. Így Ulsrudék 2/3-as mutatója sem túl fényes egyelőre, amin nehéz is lesz maszkírozni kedden, amikor a tabella jelenlegi első két helyezettje, a Yannick Schwaller-féle svájciak és Niklas Edin svédjei várnak rájuk.

A round robin csütörtökön zárul, péntekig lezajlanak az elődöntők és a bronzmeccsek, szombaton pedig már csak a férfi és a női döntő lesz terítéken az A-osztály számára Helsingborgban. Az Eurosport a hét hátralévő részében is bőséges kínálattal szolgál az élő közvetítésekből.