Trónfosztás vegyes párosban

Az már a hétfői rájátszás mérkőzések után eldőlt, hogy öt év után, 2017-ben nem a Palancsa Dorottya – Kiss Zsolt páros nyeri meg a vegyes páros curling országos bajnokságot. A kétszeres világbajnok (2013,2015) páros hiába zárta veretlenül a csoportkört, a play-off első körében előbb kikapott a Szekeres Ildikó – Nagy György (Vasas SC) duótól (5-6), majd veszített a Dencső Blanka – Szabó Gergely (Vasas SC) páros ellen (6-8) is. A szabályok szerint a bajnoki döntő két nyert mérkőzésig tart, a párharc első találkozóját pedig még hétfőn este a korábbi vb-ezüstérmes Szekeres/Nagy duó nyerte meg (9-2).

A bajnoki döntő kedden délután folytatódott egy igencsak izgalmas mérkőzéssel. Az elején az esélyesebb Szekeres/Nagy duó vezetett, az ötödik endig 5-0-s előnyt építettek fel, ám amikor félig már megnyugodhattak volna, hogy zsebben a bajnoki cím, akkor a csoportmeccsekhez hasonlóan megint “belefutottak” egy 0-5-s játékrészbe. A Dencső Blanka – Szabó Gergely páros ezt követően lendületbe jött és az utolsó endnek úgy vágott neki, hogy 6-6-nál ők voltak a befejezők. Ezt azonban nem tudták győzelemre váltani, mert – ritkán látható módon – az utolsó kövük előtt lejárt a rendelkezésükre álló (csapatonként 22 perces) gondolkodási idő. Ezzel a mérkőzést és egyben a 2017-es bajnoki döntőt is elveszítették. A vegyes páros bajnokság részletes eredményeit az ALÁBBI LINKEN lehet megnézni.curling_10j (1)

Döntő – 2. mérkőzés 1 2 3 4 5 6 7 8 Végeredmény
Dencső Blanka – Szabó Gergely 0 0 0 0 5 1 0 0 6
Szekeres Ildikó – Nagy György Hammer (Last Stone First End) 1 1 2 1 0 0 1 1 7

A furcsán véget érő találkozóval Szekeres Ildikó és Nagy György lett a 2017-es vegyes páros országos bajnok, így ők négy elveszített finálé után ültek vissza újra a trónra és “megszakítva” a Palancsa-Kiss érát, 2011 után lettek ismét a versenyszám magyar bajnokai – immáron hatodszor. Ezzel az is eldőlt, hogy Szekeres Ildikó és Nagy György képviselheti majd a magyar színeket az áprilisi östersundi vegyes páros világbajnokságon Svédországban.

A 2017-es vegyes páros ob végeredménye:
1. Szekeres Ildikó-Nagy György
2. Dencső Blanka-Szabó Gergely
3. Palancsa Dorottya-Kiss Zsolt
4. Bíró Bernadett-Kalocsay Ottó

Nyilatkozatok:

Szekeres Ildikó: “„Az utóbbi években már nagyon nehéz dolgunk volt az országos bajnokságon, nem is sikerült mostanában győznünk, így nekünk ez a győzelem egy nagy előrelépés ismét. Vegyes párosban nincs megnyert mérkőzés, ezt a döntőben, a keddi mérkőzésen is lehetett látni. Magabiztosan vezettünk, aztán egyetlen endet elszúrtunk, és mindent újra kellett kezdeni, építeni. Nehéz így örülni, még nem is fogtam fel, és van bennem egy kis rossz érzés, hogy úgy nyertük meg, hogy lejárt Blankáék ideje. Annak viszont nagyon örülök, hogy megdobtam az utolsó kövemet, parádésan, így is nagyon nehéz dolguk lett volna egyébként is az utolsó dobásnál, még ha teljesíthető is lett volna a feladat”

Nagy György: „Furcsa így megnyerni egy mérkőzést, gratulálok Gergőéknek, mert remekül játszottak. Ilyen az élet. Örülök, hogy végül miénk lett az aranyérem, külön öröm, hogy nekem ez a 26., Ildikónak pedig a 28. bajnoki aranya. Köszönöm a szervezőknek a remek rendezést, a kiváló jeget, és örülök, hogy egyre több a fiatal a sportágban, övék a jövő”

A vegyes páros országos bajnokság döntőjéről Dobos Sándor (Vasas SC) készítette az alábbi fotókat:

curling_1j curling_3j curling_4j curling_7j curling_8 curling_9j curling_11j curling12jcurling_5jcurling_6j

További nyilatkozatok:

Dencső Blanka: “Hát így is lehet sporttörténelmet írni… Számomra viszont ez így is hatalmas volt. Gergő szenzációsan jól játszott. Szerintem jelenleg a vegyes páros a legerősebb szakág Magyarországon. Nagyon erős és több, már összeszokott páros alkotja a mezőnyt, ami egyre erősebb. Az alapszakaszban mi még kerestünk a formánkat, még tie-breaket is kellett játszanunk, így kellően sok időt töltöttünk a jégen a ki-ki meccsek előtt , ahol már nem volt hibázási lehetőség. A négybe kerülve Kiss Zsoltiék ellen tudtunk legjobban játszani, mivel rajtunk nem volt nyomás. A döntő pedig számunkra jutalomjáték volt, hisz az én erőm már elfogyott. szerencsére Gergő viszont parádésan dobott és hozta a színvonalat.”

Szabó Gergely: “Volt már ilyen idehaza is, hogy valakinek lejárt az ideje. Mi nem vagyunk annyira rutinosak ebben a számban, vegyes csapatban sosem volt gondunk az idővel, de ez egy sokkal gondolkodósabb szakág. Még meg is beszéltük, hogy egyből kikérjük az időt az utolsó endben, de aztán annyira figyeltük Ildi kövét aztán mindketten arra koncentráltunk, hogy mi lesz a dobásunk, mekkora jég kell, hol fog fordulni, hogy ez elmaradt, így már nem tudtunk dobni a nyolcadik end megnyeréséért, amivel kiharcolhattuk volna a mindent eldöntő harmadik mérkőzést…”

Palancsa Dorottya: “Úgy gondolom, hogy alapjáraton az alapszakaszban nagyon jól teljesítettünk, végig jó formát tudtunk hozni a hét meccs alatt, azonban a rájátszásba jutva valahogy megtört ez a teljesítmény és sokkal nehezebben dobtuk meg az egyszerűen kivitelezhető köveket is. Idén sorozatban hatodszor nyerhettük volna meg a bajnoki címünket, ez sajnos nem jött össze, ami nagyon elszomorít, de úgy gondolom tovább kell lépnünk, átbeszélni, hogy mik azok a hiányosságok, amik előrébb vezethetnek és emelt fővel folytatni az edzést meg a versenyzést is, ahogy az egy sportemberhez méltó.”

Kiss Zsolt: “Nem játszottunk jól egyik playoff meccsen sem, sok olyan hibám volt, ami később a meccsekbe került. Nem vont szerencsés az sem hogy Dórinak egy elég sűrű időszak közepén jött az ob, gyakorlatilag éppenhogy hazaesett az Eb-ről, nehéz ilyen rövid időn belül kétszer csúcsformába kerülni, de a sport ilyen, egyszer fent egyszer lent” 

Vegyes páros curling magyar bajnokok:

2007 – Szekeres Ildikó, Nagy György (Wallis SC)
2008 – Szekeres Ildikó, Nagy György (WSC)
2009 – Patonai Ágnes, Sárdi Péter (FTC Wild Catz)
2010 – Szekeres Ildikó Nagy György (Westbay SC)
2011 – Szekeres Ildikó, Nagy György (Westbay SC)
2012 – Palancsa Dorottya (UTE), Kiss Zsolt (Westbay SC)
2013 – Palancsa Dorottya (UTE), Kiss Zsolt (Westbay SC)
2014 – Palancsa Dorottya (UTE), Kiss Zsolt (Westbay SC)
2015 – Palancsa Dorottya (UTE), Kiss Zsolt (Vasas SC)
2016 – Palancsa Dorottya (UTE), Kiss Zsolt (Vasas SC)
2017 – Szekeres Ildikó, Nagy György (Vasas SC)