Svájc legyőzte a Team Palancsát

A torna egyik favoritjának tartott Svájc ellen sem kezdett megilletődötten a magyar női válogatott, sőt! A sárga kövekkel játszó Palancsa Dorottya, Miklai Henrietta, Sándor Nikolett, Kalocsai Vera, Micheller Dorottya összeállítású csapat az első endben rögtön két pontot hozott. Palancsa Dóri utolsó köve double-take-out volt, a házat uraló magyar kövek ezt követően el is hallgattatták az addig bőszen kolompoló svájci közönséget.

Akik az utóbbi évek egyik legjobb svájci játékosáért, Silvana Tirinzoniért szurkoltak. Egy olyan játékosnak és csapatának, aki a svájci curling kiemelkedő minősége (Ott, Feltscher vagy Pätz neve említhető az elmúlt 15 év skipjei közül) miatt most először (!) jutott el oda, hogy Eb-n szerepeljen, pedig más országban stabil induló lehetne világversenyeken. A korábbi (1999) junior világbajnok igyekezett is eddig megragadni a lehetőséget, hiszen két győzelemmel kezdte a tornát, ugyanúgy, mint Palancsa Dóriék, így az E-sheeten tulajdonképpen a forduló rangadóját rendezték két veretlen csapat között. A történelmi hűség kedvéért azért tegyük hozzá, hogy Tirinzoni tíz éve volt már Eb-n, de akkor a legendás Mirjam Ott tartalékjaként végig cserepadról nézte a történéseket Füssenben.

WP_20171119_19_50_54_ProSvájc egy mindkét oldalról szépen végigjátszott, kifejezetten konstruktív curlinget hozó end végén egyenlített, már ekkor látszott, hogy az este egyik legszínvonalasabb mérkőzése lesz a magyar-svájci és itt a jégen talán nincs olyan nagy különbség a két nemzet között, mint a közelmúltban a futballpályán. Tirinzoni azért megmutatta, hogy idén nem véletlenül verte meg Feltscheréket és Pätzékat a Bielben rendezett olimpiai kvalifikációs versenyen. Ez részben talán annak is köszönhető, hogy csapata négy éve egy kanadai mentáltrénerrel, Ralph Schoenfelddel dolgozik együtt.

Tirinzoni remek formája és a korábbi évekhez képest stabilabb játéka már a harmadik endben megmutatkozott, ahol kettőt lopott csapatával,a következő endet viszont Palancsa Dorottya zárta le egy hármas “vonat”-tal, amikor az általa eldobott kő miatt három ütközés is volt és végül így vette ki a buttonban ülő svájci követ. Az ötödik end inkább a vegyes párost idézte, annyi kő volt a házban, hogy a végén a svájciak is “vonatoztak” egyet, Tirinzoni az itt szerzett egy pontnak köszönhetően 5-3-ra vezetett a meccs felénél.

3. forduló
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Végeredmény
  Svájc (Tirinzoni) 0 2 2 0 1 0 0 2 0 1 8
Magyarország (Palancsa) Hammer (Last Stone First End) 2 0 0 1 0 1 0 0 2 0 6

A szünet után gyorsabb játékra volt szükség (a rendelkezésre álló 38 percnyi tiszta gondolkozási időből alig 17 percünk maradt a meccs második felére). A hatodik endben sikerült egy pontot írni, a hetedikben pedig jól védekezni, így a svájciak “továbbvitték a kalapácsot” és az 5-4-es vezetésüket. Utólag kiderült, jól tették, mert a nyolcadik endben egy bravúros utolsó kővel kettőt írtak és ezzel el is döntötték a párharcot, amelyet végül 8-6-ra nyertek meg. A mérkőzés után Dórit és edző-édesapját kértük az eddigi két nap értékelésére:

Az eredményt nézve ne feledjük, hogy Palancsa Dorottyáék a világranglista negyedik (az európai rangsorban a svédek mögött második) helyezettjét szorongatták meg és megmutatták, nem véletlenül kerültek fel 2016-ban Európa tíz legjobb nemzete közé.

A-osztály eredmények, nők 3. forduló:

Skócia – Dánia 6-1

Oroszország – Olaszország 9-8

Csehország – Németország 9-5

Svédország – Törökország 7-1

Svájc – Magyarország 8-6

Három forduló után már csak a Svédország, Olaszország és Svájc veretlen, a magyar csapat két győzelemmel és egy vereséggel áll a tabella negyedik helyén a skótokkal holtversenyben. A vasárnapi két mérkőzés után egy kicsit pihenhetnek a lányok, hiszen hétfőn nem kell korán kelni. A törökök elleni délben kezdődő derbi (tavaly mindkét csapat még a B-osztályban játszott, a törökök most abszolút újoncok az élvonalban) pedig akár megnyugvást is hozhat a bennmaradás vonatkozásban. Este nyolctól pedig (ha sikerül legyőzni az eddig remekül helytálló törököket) már a vb-szereplés miatt jelenthetne fontos lépést az olaszok esetleges legyőzése este nyolc órától. Bárcsak már ott tartanánk…