Spanyol fal II.

A meccs előtti bemelegítésnél a 100. válogatottságát ünnepelte a spanyolok skipje, Oihane Otaegi, akinek a button-dobásoknál nem sok öröme volt, mindkettő kövük hosszú lett, a második ráadásul a házon is túlhaladt. Magyar szempontból viszont mindkét draw-dobás jól sikerült, így a kalapáccsal kezdhettük a fontos találkozót az 1/4-es mérleggel álló spanyolok ellen. Micheller Dorottya lead pozícióban a második mérkőzősét kapta az Eb-n, amely egy villámgyors blank enddel kezdődött. A másodikban is hasonlóan alakultak a dolgok, ám egy magyar hibát a spanyolok ügyesen ki tudtak használni és lopni tudtak egyet.

A spanyolok a harmadik endben is jól védekeztek, pontosan helyezték a köveiket, így Palancsa Dorottyának kettő ellen kellett dobnia befejezőként – szerencsére megoldotta (1-1). A negyedik endre javult a magyar csapat játéka, a végén a spanyol skipnek kellett kettő ellen dobnia, igaz nem volt túl nehéz állása, amit meg is oldott végül. Sajnos hasonló helyzetben az ötödik end végén Palancsa Dóri köve hosszabb lett az optimálisnál, ami rögtön két lopott spanyol pontot jelentett és a szünetbeli hárompontos hátrányt (1-4).

20181119_175937

A magyar női curling-válogatott időkérés közben – Fotó: Konkoly Miklós

A szünet utáni első end az egész mérkőzést megfordíthatta volna, a spanyolok az utolsó négy kőből hármat is elrontottak, így arra is reális esély volt, hogy ötöt (!) írjunk befejezőként, a legutolsó magyar kő azonban “öngyilkos lett”, így 6-4-es magyar vezetés helyett írtak egyet a spanyolok… 🙁 Az esélyt a következő játékrész visszahozta, végre sikerült kettőt írni, 3-5-nél pedig már elmondhattuk, hogy a spanyolok látótávolságon belülre kerültek. A nyolcadik endet elvitték eggyel, három mínuszban így nehéznek ígérkezett a hajrá.

Az első lépés jól sikerült az egyenlítés felé, amikor a kilencedik end végén (amikor az egyik spanyol játékos orra elkezdett vérezni, így  csak egy söprőjük volt), sikerült végre ismét kettőt írni, de 5-6-nál így is lopási kényszerrel mentünk bele az utolsó felvonásba. Ebben végig kereste a fogást a magyar csapat, a végén pedig Palancsa Dóri utolsó helyezett köve jobb pozícióba érkezett, így a spanyol skip egy közepesen nehéz íven kellett, hogy dobjon a győzelemért. Nem sikerült neki, így sikerült lopni. 6-6-nál pedig jött a magyar csapatok első extra-endes mérkőzése ezen az Európa-bajnokságon. Őszintén szólva, 1-5-nél ez meglehetősen távolinak tűnt…

Az extra-endben is volt végig esély a lopásra, a spanyolok skipje azonban ekkor higgadt tudott maradni,így jubileumi meccsét széles mosollyal zárta. A magyar lányok pedig hiába küzdöttek nagyot a végjátékban, végül sajnos nem tudtak győzelemmel boldog születésnapot kívánni korábbi csapattársuknak, Kalocsai Verának…

6. forduló
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Végeredmény
Magyarország (Palancsa Dorottya) Hammer (Last Stone First End) 0 0 1 0 0 0 2 0 2 1 0 6
Spanyolország (Oihane Otaegi) 0 1 0 1 2 1 0 1 1 0 1 7

A B-divízió további eredményei: Lengyelország-Szlovákia 5-2, Litvánia-Észtország 4-5, Törökország-Szlovénia 10-5, Norvégia-Anglia 5-7, a B-osztályban a norvégok elveszítették veretlenségüket, de így is vezetik a csoportot hat forduló után:

Mérkőzés Győzelem Vereség
1 Norvégia 6 5 1
1 Törökország 6 5 1
3 Anglia 6 4 2
4 Észtország 6 3 3
4 Magyarország 6 3 3
4 Litvánia 6 3 3
4 Lengyelország 6 3 3
8 Spanyoország 6 2 4
9 Szlovénia 6 1 5
9 Szlovákia 6 1 5

A magyar női curling-válogatott további menetrendje Tallinnban:

november 21. szerda 07.00 – Magyarország – Norvégia

november 21. szerda 15.00 – Magyarország – Anglia

november 22. csütörtök 08.00 – Magyarország – Szlovákia

(A fenti időpontok a magyarországi időzóna szerint értendőek, a találkozók észtországi idő szerint egy órával később kezdődnek)