Curling-pálya épül Afrikában!

Fontos hírt jelentett be a napokban a Nigériai Curling Szövetség, amely nekiállt építeni az afrikai kontinens első állandó curling pályáját. A pályát Calabarban építik majd meg, amely Nigériai egyik turisztikai központjában található. Nigéria 2018 szeptemberében lett teljes jogú tagja a Curling Világszövetségnek (WCF), azóta pedig versenyzői rendszeres szereplői a vegyes páros világbajnokságoknak.

Nigéria jelenleg Afrika egyetlen curling nemzete, ahol 55 profi űzi a játékot és nagyjából 900 regisztrált játékos foglalkozik a sportággal. Tavaly a sportág történetének egyik legnagyobb meglepetését okozta a nigériai vegyes páros, amely a világbajnokságon 8-5-re győzött Franciaország ellen – ezzel az első afrikai ország lett, amely nagy WCF tornán győzelmet tudott felmutatni. A továbbjutás viszont végül nem sikerült a csapatnak, 1-6-os mérleggel estek ki a csoportkörben.

Nigeria+curling+WCF+Alina+Pavlyuchik

“Szeretnénk, ha minél több helyen játszanák a curlinget nálunk is és minél kevesebb utazással tudják a játékosok elérni az edzései helyszíneket. Ahhoz is szeretnénk hozzájárulni, hogy minél több afrikai országban ismerjék meg a curlinget.” – fogalmazott a nigériai szövetség elnöke, Daniel Damola. Ha minden tökéletesen alakul, akkor 2021 decemberére elkészülhet a nigériai jégcsarnok, ahol a curling mellett más jeges sportok is helyet kaphatnak majd. A tervek szerint egy ötpályás curling létesítmény alakul majd ki, amelyhez edzőterem, konferencia-termek, éttermek és egy bevásárlóközpont is kapcsolódik majd.

A pálya a világ egyik “legmelegebb” helyszíne lesz, ahol állandó curling jég létesül, a városban valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet ugyanis 16,7 fok volt korábban…

Forrás: insidethegames.biz