Négy hely még kiadó

Már hetven nap sincs hátra a pjongcsangi téli olimpia megnyitójáig, a curling sportágban azonban még nem teljes a mezőny. A jövő februári téli olimpián bemutatkozó vegyes páros versenyszámban már eldőlt, hogy melyik nyolc nemzet indíthat párost és a csapatoknál is gazdára talált már a kvóták jelentős része. Az utolsó négy hely (két férfi és két női) viszont a december 5-10. között a csehországi Plzenben zajló pótkvalifikációs tornán dől majd el.

A plzeni tornán a férfiaknál nyolc nemzet száll harcba a fennmaradó két olimpiai helyért. Egyedüli Európán kívüliként a Liu Rui vezette kínaiak jönnek Csehországba, ahol a Jiri Snitil vezette házigazdák, az Eb-t (talán nem véletlenül) kihagyó Rasmus Stjerne vezette dánok, az Eb-n a B-osztályt megnyerő finnek (Aku Kauste), a németek (Alexander Baumann), az olaszok (Joel Retornaz), a hollandok (Jaap van Dorp) és az oroszok (Alexej Tyimofejev) vesznek még részt. A csoportban a szokásos körmérkőzést követően az első három helyezett jut a vasárnapi kvalifikációs küzdelmekbe. Itt az első és a második egymás ellen dönt az első kvótáról, ezen párharc vesztese pedig még egy esélyt kap majd, a round-robin harmadik helyezettje ellen.

A nőknél is csak Kína (a 2009-es világbajnok, olimpiai bronzérmes Wang Bingyu vezetésével) az egyedüli Európán kívüli csapat. Ők hat ellenféllel kell, hogy megküzdjenek a két pjongcsangi helyért. A Palancsa Dorottyáék által az Eb-n legyőzött házigazda csehek (Anna Kubeskova), az A-osztályban éppen bennmaradó dánok (Madeleine Dupont), a St. Galleni- Eb-n a B-osztályt megnyerő finnek (Oona Kauste), a németek (Daniela Jentsch), a friss Eb-bronzérmes olaszok (Diana Gaspari) és a lettek (Iveta Stasa-Sarsune) vesznek még részt a plzeni tornán. Itt is a legjobb három csapat marad versenyben majd a csoportkör után az olimpiai szereplésért.

Olympic Qualification Event 2017, Pilsen, Czech Republic

A nemzetközi szövetség (WCF) először a 2014-es szocsi játékok előtt szervezett hasonló rendszerű pótkvalifikációs tornát, akkor a németországi eseményről a férfiaknál Németország és az Egyesült Államok, a nőknél pedig Kína és Japán harcolta ki az olimpiai részvételt. Akkor és most is azon nemzetek vehetnek részt a tornán, akik a két olimpia között rendezett három világbajnokság valamelyikén  szerepelni tudtak. Dél-Korea most 2018-ra mindhárom versenyszám esetében a rendező jogán kapott olimpiai részvételi lehetőséget a NOB-tól.

Pjongcsang 2018 – már kvalifikált nemzetek:

Országok Férfi csapat Női csapat Vegyes páros Sportolók
Kanada X X X 12
Kína X 2
Finnország X 2
Nagy-Britannia X X 10
Japán X X 10
Norvégia X X 7
Oroszország X X 7
Dél-Korea X X X 12
Svédország X X 10
Svájc X X X 12
Egyesült Államok X X X 12
Összesen 8 8 8 116