Nagy Ákos, újonnan megválasztott elnökségi tag: bemutatkozó

A 2023. árpilis 20-án tartott éves rendes- és tisztújító közgyűlésén megválasztotta a küldöttgyűlés a Magyar Curling Szövetség új elnökségi tagjának Nagy Ákost, a Győri ETO HC ügyvezetőjét.

Ki az a Nagy Ákos? Mit tudhat meg rólad a tagság és a curling közösség?
Nagy Ákos mindenek előtt egy magyar családapa, két csodálatos gyermek édesapja, számomra  minden más, csak ez után következik. De szakmaira fordítva a szót, 45 éves vagyok, 8 éves korom óta életem meghatározó része a sport. Versenyzőként három sportágban versenyeztem, ezek mind egyéni erősportok voltak. Az első diplomámat a TF-en szereztem, ezt követően a Széchenyi Egyetem egyetemi sport coach képzést is elvégeztem. De szeptembertől újra iskolapadba fogok ülni, célom a sport és társadalomtudományok terén tudományos fokozat megszerzése a következő években. Olyan ember vagyok, aki hisz az élethosszig tanulásban, gyerekeimet is erre bíztatom. Hiszek benne, hogy mindig, mindenkitől lehet tanulni. Talán ezek a legfontosabbak rólam így hirtelen…

2023. április végén az MCSZ éves rendes- és tisztújító közgyűlésén választottak elnökségi tagnak. Hogyan kapcsolódsz a curlinghez, miért vállaltad a feladatot, mennyire ambicionáltad?
Nagy tisztelettel fogadtam el felkérést a curling szövetség elnökségi tagságára, mert azt gondolom, a téli sportok palettáján az egyik legnagyobb lehetőséget rejtő sportággá válhat a jövőben. Mint ahogyan azt a küldöttgyűlésen is elmondtam magamról, én valóban nem versenyeztem a curlingben, 6-7 évvel ezelőtt ismerkedtem meg a sportággal egy vállalati csapatépítő esemény kapcsán. Bevallom, már elsőre is nagyon megtetszett, azóta is igyekszem rekreációs céllal űzni a sportágat. Én magam egy mások olimpiai sportágban értem el junior világbajnoki címet, 2000-ben tagja voltam a Sydney olimpiára készülő válogatott keretnek is. Az aktív sportpályafutásom mellett duális pályát építettem, 2005-ben diplomáztam a TF sportmenedzser szakán, majd pénzintézeteknél dolgoztam különböző értékesítés és szervezetfejlesztő munkakörökben. 2018-ban kerültem a Győri ETO Hockey Club operatív vezetői pozíciójába, ahol nem volt kérdés számomra, hogy elkezdjük a sportágépítő munkát ebben a téli sportágban is. Hiszem, hogy óriási lehetőségek vannak a curling sportban.

A Győri ETO HC ügyvezetése mellett mennyire illik profilba, illetve mit gondolsz milyen téren tudsz majd leginkább segíteni a Magyar Curling Szövetségnek? Milyen típusú feladatok vonzanak?
Egyesületünk kifejezetten téli sport egyesület, teljes vertikumú jégkorong utánpótlásunkkal Kiemelt Régiós Alközponti feladatokat látunk el az állami sportakadémiai rendszerben, a hoki mellett már sok éve, mintegy 60 fővel működik a műkorcsolya szakosztályunk is. A curling az én felfogásom szerint abszolút beleillik a klubunk sportági profiljába. Hiszem, hogy néha egy „külső szem”, talán többet láthat, és azt is hiszem, hogy más sportágakban is van és lehetnek olyan gyakorlatok, sportmenedzsment tapasztalatok, módszerek, eszközök, amelyek sportágspecifikus adoptálása lehetséges, és a sportág érdekeit szolgálhatja a jövőben. A sportág fejlesztésében szeretnék elsősorban a közösség segítségére lenni.

Az MCSZ 2018 óta tartó stratégiája mentén, miszerint országosan tegyük elérhetővé, kipróbálhatóvá a curlinget, Győr az egyik zászlóshajója a folyamatnak, ugyanis a Győri ETO HC is tagegyesületünk. Ha jól tudjuk azóta már több kezdeményezés és program is létrejött Győrött, mesélnél ezekről egy kicsit?
Ezúton is köszönjük, hogy – ha jól emlékjszem- 2 évvel ezelőtt befogadta klubunkat is a szövetség. Közhely, de igaz, hogy minden kezdet nehéz, más szervezetekhez hasonlóan a klubunk is megküzött a covid időszakával, és a jelenleg is küzdünk még az energiaválság okozta nehézségekkel, amelyek okán a 3 meglévő jégpályánk kapacitását a tavalyi jeges szezonban nem tudtuk teljesen kihasználni. Mindezek ellenére számos amatőr rendezvényt szerveztünk az elmúlt években. Én is megkaptam azt a kritikát, hogy hol vannak a versenyzőink. Hiszem, hogy egy éptkezéshez  elsősorban hit, türelem, szisztematikus munka és idő kell, így van ez a mi curling szakosztályunkkal is. Az idei szezonban nyitottunk a stratégiai partnerünk, a Széchenyi Egyetem felé, amely hallgatói heti rendszerességgel ismerkedhettek a sportággal, sőt az első egyetemi curling kupát is megrendeztük Győrben. A curling remek sportág, nem igényel korai specializációt, mi elsősorban a hokiból, koriból lemorzsolódó fiatalok, illetve az egyetemisták számára szeretnénk sportolási alternatívaként rámutatni a culringre. Biztos vagyok benne, hogy az előttünk álló szezonban már győri versenyzőkkel is találkozhat majd a közösség a hazai versenyeken.

Mik a távolabbi terveitek a curlinggel? Relevánsnak látod, hogy akár a magyar bajnoki versenyrendszerbe is bekapcsolódjatok? Mi az amit célként tűztetek / tűztök ki a 2023/2024-es szezonra vonatkozóan?
Szeretnénk a curling hazai egyetemi fellegvárává válni, hiszem, hogy a sportág érdekeit szolgálná, ha be tudna csatlakozni a magyar egyetemi sport vérkeringésébe is, bizonyosan csak profitálhat a sportág abból, ha tudnánk Magyar Egyetemi és Fősikolai Országos Bajnokságot is rendezni. Több ezer hallgató sportol jelenleg a hazai egyetemeken, számos olyan városban, ahol van jégpálya, esetleg szakosztály is, szerintem az egyik előrelépés a tömegesítés lehet, amelyekből én nem zárnám ki az egyetemi korosztályt sem. A mi célunk ősszel egy egyetemi kupa rendezése Győrben, amely a jövőben a curling MEFOB alapja is lehet akár. Szintén célunk a versenyzői csapatunk kialaktása, ez azonban nagyban függ a saját jégkapacitásunktól is.

Üdvözlünk Ákos a csapatban, jó munkát kívánunk neked!