Még nem áll(t) össze a kép

Első “bevetését” teljesítette a tallinni Európa-bajnokságon Micheller Dorottya, aki a Litvánia elleni találkozóra ugrott be lead pozícióban a most pihenőt kapó Rókusfalvy Orsolya helyére – a 16 éves Dóri élete első Európa-bajnoki mérkőzésén léphetett jégre. A magyar csapat dobta jobban a draw köveket, majd az első endben előnybe is került, amelyet “nem fejezőként” majdnem sikerült növelnie is, a litvánok rutinos skipje, Virginija Paulauskaite azonban szépen védekezett (1-1).

A harmadik endben ráadásul meglehetősen agresszíven játszottak a litvánok, Palancsa Dorottyának kellett észnél lennie, mert három ellen dobott az end végén. Szerencsére megoldotta, így ha csak egy ponttal is, de előnyben várhattuk a negyedik felvonást.Ebben ugyan szépen épültek a magyar “kőhalmok” a ház oldalában, középen azonban az utolsó magyar kő hajszállal rövidebben érkezett – a litvánok pedig köszönték az esélyt, megírták a kettőt és átvették a vezetést (2-3).

Le Gruyère AOP European Curling Championships 2018, Tallinn, Estonia

A mieink ugyanakkor úgy tűnik kezdtek belelendülni, szép építkezés után a nap második (és megint milyen fontos) hárompontos endjét zártuk, így sokkal kellemesebben telt az ötperces szünet, mint a reggeli meccsen. 5-3-as magyar előny után sem lehetett azonban hátradőlni, főleg úgy, hogy egy mérés után a litvánok egyenlítettek a hatodik end végére. Sajnos a folytatásban pedig lopniuk is sikerült, miután szépen építették fel a köveiket (egy a ház közepén, egy előtte guardként) – Palancsa Dóri “bravúrdobása” pedig a végén nem sikerült.

A fordulatok a nyolcadik endben is folytatódtak, ekkor kettőt írt a magyar csapat, így újra előnyben kezdhettünk meg egy endet. A kilencedik felvonás vége előtt aztán időt kértek a mieink, amikor a kreatív rombolás és az állás további bonyolítása között gondolkozhattak Palancsa Zoltánék. Fél perccel később a litvánok is gondolkozási időt kértek – érezhető volt, ez az állás sok mindenről dönthet… Mivel ekkor a litvánok köve állt kedvezőbb helyen (ráadásul ők fejeztek be az end végén), ők elsőre a további “kőhalmozást” választották.

A litvánok utolsó előtti köve (el kell ismerni) ráadásul zseniálisan sikerült, ami óriási nyomást helyezett a magyar skipre (Dóri köve érintés nélkül átszelte a házat), igaz a litvánok nem tudtak élni a “meccskővel”, még a házig sem jutott el Paulauskaite utolsó dobása után a kő, igaz így is hármat tudtak írni (7-9) a litvánok.

A tizedik endben a litvánok okosan védték előnyüket, ezzel pedig ők a második győzelmüknek örülhettek, mi viszont bosszankodhatunk az újabb vereség miatt. Rögösebb az út, mint előzetesen gondoltuk – ettől viszont még végig lehet rajta menni. Folytatás majd hétfőn reggel Lengyelország, délután pedig a házigazda Észtország ellen.

3. forduló 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Végeredmény
  Magyarország (Palancsa Dorottya) 1 0 1 0 3 0 0 2 0 X 7
  Litvánia (Virginija Paulauskaite) 0 1 0 2 0 2 1 0 3 X  9

A B-osztály további eredményei a harmadik fordulóban: Norvégia-Észtország 6-3, Szlovákia-Szlovénia 10-2, Lengyelország-Spanyolország 11-4, Anglia-Törökország 6-9, a csoportot az egyedüliként veretlen Norvégia vezeti háromból három győzelemmel.

A női B-divízió állása három forduló után:

Skip GY V
Norvégia Kristin Skaslien 3
Litvánia Virginija Paulauksaite 2 1
Lengyelország Marta Szeliga-Frynia 2 1
Törökország Dilşat Yıldız 2 1
Anglia Lisa Farnell 1 2
Spanyolország Oihane Otaegi 1 2
Észtország Marie Turmann 1 2
Magyarország Dorottya Palancsa 1 2
Szlovénia Ajda Zavrtanik Drglin 1 2
Szlovákia Silvia Sykorova 1 2

A magyar női curling-válogatott további menetrendje Tallinnban:

november 19. hétfő 07.00 – Magyarország – Lengyelország

november 19. hétfő 15.00 – Magyarország – Észtország

november 20. kedd 13.00 – Magyarország – Spanyolország

november 21. szerda 07.00 – Magyarország – Norvégia

november 21. szerda 15.00 – Magyarország – Anglia

november 22. csütörtök 08.00 – Magyarország – Szlovákia

(A fenti időpontok a magyarországi időzóna szerint értendőek, a találkozók észtországi idő szerint egy órával később kezdődnek)