Kolbász és kerítés

“Máshol sincs kolbászból a kerítés!” – akár így is kommentálhatnánk azt a hírt, amely szerint a Svéd Olimpiai Bizottság megvonhatja a támogatást az ország legjobb curling játékosának., Niklas Edinnek a csapatától. A sportág egyik legismertebb alakja, ahogy az egyik neves kanadai sport-oldal fogalmazott, “rock-sztárja” alig másfél hónapja még igazi példakép volt a svédeknél, hiszen ő vihette a svéd nemzeti zászlót az olimpiai megnyitóünnepségen. Ehhez képest mindenképpen váratlan a mostani “karcsúsításról” szóló hír.

“Azt hallottuk, hogy nincs pénze az olimpiai bizottságnak. Ez minden sportágat érintő hír, így a következő évek bizony nehéznek ígérkeznek valamennyiünk számára. A hír időzítése is elég furcsa volt, mert éppen megnyertük Svájcban az Európa-bajnokságot, amikor elmondták, hogy 2018-ra nem fogják tudni ugyanezeket a körülményeket biztosítani nekünk. Még nem tudjuk, hogy milyen formában érint majd bennünket a korlátozás, de úgy tűnik, hogy ebben az évben nem kapunk majd semmilyen utazási költségtérítést” – mondta a Las Vegasban zajló világbajnokság helyszínén a svéd skip. A 12 éve alakult Edin-csapat eddig éves szinten legalább 150.000 dolláros támogatással kalkulálhatott, ennek jelentős mértékű csökkentése pedig akár a csapat teljesítményére is kihatással lehet. “Nem alanyi jogon kaptunk eddig sem pénzt, mindent előbb nekünk kellett megfinanszírozni és utólag, a számlák ellenében jutottunk csak a pénzünkhöz” – adott némi képet a svéd-modellről a pjongcsangi téli olimpián ezüstérmet szerző Edin.

PyeongChang Korea, February 24, 2018.Winter Olympics.Men's Gold Medal.Sweden skip Niklas Edin.WCF/ michael burns photo

Edin sikereiben komoly szerepe van a külföldi “tanulmányutaknak”, két éve az egész csapata egy teljes szezont töltött el Ottawában, hogy minél többet játszhasson a sportág nagyhatalmának számító kanadai csapatok ellen. Ha viszont változik a sportáguk otthoni finanszírozási rendszere, nem fognak tudni ilyen szinten készülni, mint eddig. “A korábbi években éves szinten minimum 200 napot utaztunk. Viszont ezt most 50 környékére leszünk kénytelenek levinni és ezzel párhuzamosan egyéni szponzorokat gyűjteni, hogy el tudjunk egyáltalán jutni az eseményekre” – tette hozzá Edin.

“Ahogy közeledünk majd újra az olimpiához, biztos vagyok benne, hogy változni fog a pénzügyi helyzet. A legrosszabb esetben viszont azzal is számolhatunk, hogy két évig nem kap a csapat majd semmilyen pénzügyi támogatást” – vázolta a helyzetet a svéd curling válogatott edzője, a háromszoros világbajnok Peja Lindholm. A Las Vegasban zajló világbajnokság után Edinék még Torontóba és Calgaryba utaznak el a szezont lezáró két Grand Slam versenyre, ezeket az utakat viszont mát az idén nyert versenypénzeikből finanszírozzák. Lám, Svédországban is fogy a kolbász abból a bizonyos kerítésből…