Egy Kalocsai Vegasban

Ezúttal nem játékosként, hanem kísérőként van jelen egy nagy curling világeseményen Kalocsai Vera, aki holland párjának (is) szurkolhat a Las Vegasban zajló férfi világbajnokságon. Az alábbiakban Vera élményeiből, képeiből adunk egy kis ízelítőt, avagy szubjektív beszámoló Vegasból:

“Hihetetlen NAGY ez az esemény, ez valószínűleg annak köszönhető, hogy Amerikában vagyunk. Az Orleans Hotel és Aréna – amelyben rendezik a világbajnokságot – telt házzal üzemel, ez pedig közel 1900 (!) szobát jelent. Persze nem mindenki curling szurkoló a szállodában, de a többségük igen. Természetesen rengeteg az amerikai szurkoló, de még több a kanadai! Szép számmal érkeztek skót, svéd és norvég szurkolók is, illetve látunk egy-két japán, kínai, olasz, svájci, orosz és holland (jó magam képviseletében 🙂 ) rajongót is.

A hangulat hihetetlen, Vegasban az egész napos szórakozás ugyanis garantált. A reggeli meccsek természetesen nem olyan népszerűek, de az estieken nagyon sokan vannak (főleg ha Kanada játszik). Az aréna azért közel sem telt házas, de a 9000-es befogadóképességű csarnok esténként félig biztosan megtelik.

PatchVB_2018

Az egész esemény úgy kezdődött, hogy a megnyitó ünnepség előtt a csapatok végigvonultak a kaszinó termein, az emberek két oldalt állva tapsolták őket. Ez egy elég látványos felvonulás volt, ahol az amerikai olimpiai bajnok csapat is megjelent a most a vb-n játszó amerikai válogatott tagjai mellett. A mérkőzések alatt is garantált a szórakozás, lehet venni tombolát (lényegében lottó jegyeket), ami itt Vegasban az 50/50 elnevezést kapta. Három dollárba kerül egy jegy, 10$-ért pedig hármat lehet venni. A főnyeremény arányosan azzal, hogy hány ember váltott szelvényt az adott forduló alatt. A nyolcadik end környékén sorsolják ki a díjat, majd kivetítik a nyertes szelvény számát. Ilyenkor mindenki vadul kezdi túrni a táskáját, hogy megkeresse a szelvényt. Szombat este valaki több mint 25.000 dollárt (!) nyert.

Természetesen az italok is elmaradhatatlanok egy ilyen nagyszabású eseményen és ezek is igen “curlingesek”. Egy nagy műanyag curling kőben (ld. képen lent) szolgálják fel, amit a nézők igen előszeretettel fogyasztanak és hát eléggé látványos ennyi ember kezében ilyen italokat látni 🙂

March_Casino

És ugyebár a meccsek között is szórakoztatni kell a szurkolókat, ezért nyílt meg a medence melletti “Patch”, ami lényegében a legendás party helye a curling eseményeknek. Zene, italok és csak most, csak itt az Orleans Hotel medencéje mellett. Ezt a partit most Christoffer Svae, az Thomas Ulsrud-féle norvég csapat second játékosa hosztolja, ő a házigazda és igen jó munkát végez a hét folyamán, bár többnyire kanadai nyugdíjasokat kell szórakoztatnia. Az esti forduló után ez a “Patch” a hotel második emeletén folytatódik, mindennap élő zene várja a meccs után oda látogatókat.

A nap folyamán kétszer van autograph session, délelőtt a kevésbé ismert vagy még nem olyan nagy eredményekkel rendelkező csapatok osztanak aláírást, délután pedig az ismertebbekkel egy kis színpadi beszélgetés után van aláírás-osztás. Szerdán délután volt a kanadai csapat, a csatolt képen láthatjátok milyen sor állt értük…

TeamCanada_autograph

Szerdán délután egy már régóta várt eseményre is sor került, Kevin Martin, kanadai curling játékos, háromszoros olimpikon és négyszeres kanadai bajnok beiktatása a World Curling Hall of Fame-be (Hírességek Csarnoka, a legnagyobb nem játszó kitüntetés, amit egy curling játékos kaphat). A csapat VB-ken az adott forduló előtt egy-egy csapatot honorálnak, azaz kitüntetik őket azzal, hogy megkapják a VB hivatalos kitűzőjét. Eljátsszák a himnuszt és egyesével bemutatják a játékosokat. Itt eléggé különleges a bevonulás, hiszen egy walk-on girl kíséri őket be a stadionba, eléggé “vegasi” stílusban. (Akit kíváncsivá tett az a mondat ,már görgethet is lefelé a képért…)

WCF Richard Gray

A szerda esti meccsen igazi dráma volt a Svájc – Dél-Korea mérkőzésen, amit szerencsém volt élőben is látni. Egy nagyon magas pontszámú 11-10- es meccsen Korea a kalapáccsal próbált egyet írni, hogy megnyerje a meccset, nem túl nehéz volt ez a dobás, hiszen az egész four-foot üresen állt neki. A söprők úgy érezték, hogy lassú a kő, ezért végig vadul söpörték és hát a házban álló vice-skip is kijött segíteni, mert talán ő is látta, hogy nagy probléma lehet, viszont amikor már a házban volt a kő, a vice-skip a fenekére esett söprés közben és kirúgta a követ. Még akkor is extra endre viszi a meccset ha csak az egyik kőnél jobb az ő dobott köve, de sajnos ez ilyenkor már mit sem számít. Ez ilyenkor söprő hiba, a kő természetesen kivételre került, Svájc ezzel lopott kettőt és ezzel a meccset is megnyerte. A svájci játékosok a fair play szellemében is mutatták, hogy ne tapsoljanak nekik, hiszen ezt a meccset nem ők nyerték meg, hanem az ellenfél vesztette el.

Canada_fans

Kanada, Skócia és Svédország már bejutott a rájátszásba (eddig összesen 1-1 vereséggel állnak), utánuk szorosan Norvégia, majd Oroszország, Svájc és Korea harcolhat még az érmekért. Még négy forduló van hátra és egyre izgalmasabbá válnak a meccsek, mert nagyon sok múlik rajtuk. Még szinte bármi lehet, hiszen ezen csapatok közül sokan egymás ellen játszanak. Mivel a tie-break rendszert egye eltörölték, így a meccs előtti draw dobások még fontosabbak mint valaha, ahol az állás egyelőre: Kanada, Hollandia, USA, Norvégia, Olaszország és Skócia. Még nem mindenki játszotta le a 10 meccsét, de a csapatok dobási sikereinek az átlaga is eléggé jól tükrözi az eddigi állást:  Svédország vezet 89%-kal, utána Kanada és Skócia 87%, Norvégia 86%, USA 83% és Korea, Svájc és Hollandia 82%.”

© WCF Richard Gray

curlingrock_drink © WCF Richard Gray 3