Kiss Bálint az új sportigazgató

Január elejétől új sportigazgató dolgozik a Magyar Curling Szövetség (MCSZ) alkalmazásában. Kiss Bálint nem számít újoncnak a sportág berkeiben, de azért nem árt, ha a curlingben érintettek egy kicsit bővebben is megismerik őt. Az alábbi rövid interjúban az is szóba került, hogy Bálint miben látja a curling sport hazai fejlesztésének lehetőségét.

Üdvözlünk újra a “fedélzeten”, Bálint, mesélj arról, hogy milyen volt korábban a kapcsolatod a sportággal?

Első találkozásom a curlinggel 2015. januárjában volt, amikor az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem sportszervező hallgatóinak lehetett jelentkezni versenybírónak. Én ezzel a lehetősséggel éltem és 2015 tavaszán, amikor első éves voltam az egyetemen egyre többet jártam a Kamaraerdei Curling pályára. 2015 májusától Versenybírói Testületvezető lettem és ezzel párhuzamosan 2015 októbere és 2016 júniusa között két félév szakmai gyakorlatomat is a szövetségben töltötte

kiss balint1m. A bíráskodás és szabályismeret mellett, így egyre több feladatot kaptam az MCSZ mindennapi munkájában. Vonzó volt számomra, hogy egy Magyarországon kevésbé ismert, kis sportszövetség fejlődését segíthetem elő, annak ellenére, hogy a sportág világviszonylatban is komoly eredményekkel rendelkezett már ekkor.

2018 augusztusáig töltöttem be a Testületvezetői pozíciót. A bő három év alatt fő feladatköreim az országos bajnokságok szervezése, ranglista vezetése, versenynaptár készítése, bírói képzések vezetése, illetve a hazai versenyrendszer aktualizálása volt. Az ezt követő egy évben már a sportszakmai ügyekért feleltem, ahol feladatköreim kibővültek. Kiemelten a sportág népszerűsítése (nyílt napok tartása Budapest több jégpályáján, kitelepülések rendezvények alkalmával), az Emberi Erőforrások Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárság, illetve a Magyar Olimpiai Bizottság felé leadandó szakmai anyagok leadása, a válogatottak felkészülési tervének véleményezése, a főtitkárral való szoros együttműködés.

A sportágban eltöltött 4,5 évet 2019. augusztus elsejétől egy féléves lélegzetvételnyi szünet követett, hogy aztán 2020. január 6-tól Sportigazgatóként visszatérjek. Örülök, hogy a pályán maradva (Bsc Sportszervező diplomával rendelkező, jelenleg Testnevelési Egyetem Msc Sportmenedzser államvizsga előtt álló hallgató), sportág specifikus tapasztalatokkal rendelkezve sikerült elhelyezkednem a Magyar Curling Szövetségben.

Melyek azok a területek, amelyeket mostantól neked kell majd összefognod, mit kell változtatni, fejleszteni?

A szövetség szervezeti felépítésében a főtitkárral egy szoros mellérendelő, együttműködő kapcsolat szükségeltetik, amelyben a munkavégzés hatékony. Az Edzői Testületvezetővel, a Kerekesszékes szakágvezetővel és Versenybírói Testületvezetővel is folyamatos kell, hogy legyen a kommunikációm. Tájékozódom tőlük a folyamatban lévő ügyekről, ha problémába ütköznek, vagy ha a megoldandó ügyet felém eszkalálják azt közösen kell megoldanunk.

Mint sportigazgatónak legfontosabb fejlesztési területek az elkövetkező évekre a sportág tömegbázisának növelése, mind tagegyesület, mind játékosállomány terén. A magyar curling évről-évre ér el figyelemre méltó eredményeket gondoljunk csak a vegyes-páros, vagy a junior sikerekre, de az alacsony merítési lehetőséggel és a Budapest központúsággal nehéz lépést tartani a curling nagyhatalmaival. A nagyhatalmak mellett Magyarországhoz hasonlóan rengeteg új, feltörekvő ország is kiemelkedő eredményeket ér el világszinten, akiknek célja ugyanaz, mint nekünk, megfogni a legjobbakat.

A 2022-es olimpiai ciklusban tehát a tagegyesületek és igazolt sportolók számának növekedése mellett cél egy külföldi szakember bevonása többéves programjainkba. Az élsport és versenysport terén a cél nem lehet más, mint mindent megtenni annak érdekében, hogy vegyes-páros szakágba sikerüljön kivívni az olimpiai kvótát Magyarország számára.

Mi lesz konkrétan a sportigazgató feladatlistája?

A feladatköreim több csoportba sorolhatók, amelyet érdemes talán pontokban szedve megfogalmazni – de azt hiszem ebből is látszik, hogy elég sokrétű a rám váró munka…

  • Versenyrendszerhez kapcsolódó feladatok: sportág fejlesztési programjának kidolgozása, felkészülési tervek jóváhagyása, versenynaptár elkészítése, versenyszabályzat aktualizálása
  • Országos bajnokságokhoz kapcsoló feladatok: versenykiírások és egyéb szükséges dokumentumok elkészítése, nemzetközi versenyrendszer figyelemmel követése és módosítás, vagy új verseny esetén a magyar rendszer felülvizsgálata, vagy új kvalifikációs verseny kiírásának elkészítése
  • Taglétszám és játékosállomány növelése (feladatok nagy része az Edzői Testületvezetővel közösen: iskolai program szisztematikus felépítése, sportágnépszerűsítő és céges rendezvények lebonyolítása, UEP program koordinálása és felülvizsgálatában való részvétel)
  • Szakmai anyagok leadása és szakmai kapcsolattartás az állami és nem állami szervekkel,
  • Vidéki jégpályák felkeresése, bázisok kiépítése országszerte,
  • A curling pályák számának növelése érdekében tett lépések és tárgyalások Magyarországon,
  • nemzetközi verseny rendezéséhez szükséges feltételek megteremtése,
  • Jeges programokba való bekerülés – pl: Hircsák-program
  • Gerevich-ösztöndíj pályázatának felülvizsgálata, kiírása és kiértékelése.

 Van-e olyan dolog, amit fontosnak tartanál még elmondani az új feladatköröd kapcsán?

Távoli vízióm a tagegyesületek és játékosok összefogásával és segítségével a magyar curling sportot még egy polccal feljebb téve, nagyobb sikereket elérni, mint azt tettük a múltban. Ezért kérem a játékosokat, a sportág érintettjeit, hogy ha szakmai, vagy egyéb kérés, kérdés merül fel, bátran forduljanak hozzám, ha tudok, akkor segítek. Elérhetőségeimet ismeritek, vagy megtaláltok a pályán az országos bajnokságok idején…