Kétpontos „kosár” a curlingben?

Utólag visszanézve joggal mondhatjuk, hogy a hárompontos kosár bevezetése mérföldkőnek számít a kosárlabda sportban. Ma már elképzelhetetlenek a mérkőzések a távoli kosarak és a triplák esélye miatt izgalmasan alakuló végjátékok nélkül. Hasonló forradalmai változást hozhat a curlingben egy lehetséges újítás, amelyet augusztus végén Frederictonban rendezett háromnapos Everest Curling Challenge során teszteltek. A legjobb kanadai játékosok számára összehívott viadalon vegyes csapatok küzdöttek a 200.000 kanadai dolláros pénzdíjért. Most viszont nem az volt a fő sztori, hogy  Brad Gushue, Cathy Overton-Clapham, E.J. Harnden, Lisa Weagle összeállítású csapat nyert, néhány év távlatából nem az ő sikerük miatt lehet emlékezetes ez a kanadai viadal.

Sokkal inkább a kétpontos kő lehetősége az, ami új dimenziót hozhat a sportágba. A kanadai elemzések a Free Guard Zone szabály kilencvenes évekbeli bevezetéséhez hasonlítja ezt az új ötletet, amely szintén a nézők számára unalmas(abb)nak tűnő, 0-0-ra végződő, ún. blank endek elkerülését célozta. Az Everest Curling Challenge versenyen azon kövek értek két pontot, amelyek a játékrészek (end) végén a ház mértani középpontját (PIN) lefedték.

„Az új 2 pontos szabály talán a legnagyobb változtatás lehet a Free Guard Zóna szabály bevezetése óta. Személy szerint nagyon jó ötletnek tartom, hiszen a megszokott stratégiai lépések helyett a játékosok talán jobban sarkallva lesznek stratégiájuk és taktikájuk megváltoztatására, és sokkal eseménydúsabb endeket láthatunk majd, valamint a védekező csapatnak is mérlegelni kell a védekezési taktikáját, lehet érdemesebb lesz belemenniük a komolyabb játékba, mert egy két pontos lopás jelentős előny tud lenni. Ezen felül a söprőkön is nagyobb nyomás lesz, mert nem lesz elég csak jobb helyre söpörni a követ, hanem extra pontot ér a pin, ami akár döntő fontosságú is lehet meccseken.” – véli Kiss Zsolt, a vegyes párosban két világbajnoki címet szerző játékos.

„A kanadai kezdeményezés a játék érdekesebbé tételét szolgálhatja. Manapság gyakran előfordul, hogy egy-egy mérkőzés több enden keresztül 0 ponttal ér véget. Egyszerűen azért, mert a csapatok folyamatosan egymás köveit kiütögetve a végén az üres „házzal” gyakorlatilag befagyasztják az eredményt. Ilyenkor a játék képe nagyon leegyszerűsödik és a nézők számára is unalmassá válik. Ez a szabály, azaz, ha az end végén egy kő teljes egészében fedi a középpontot, akkor dupla pontot ér, megakadályozhatja, hogy ez a helyzet kialakuljon.„ – nyilatkozta Rókusfalvy András, a Magyar Curling Szövetség korábbi elnöke.

A pontos célzás már korábban is része volt a curling játéknak, így a ház közepének eltalálását is rendre gyakorolják a versenyzők, extra „jutalom” viszont eddig nem járt érte. Az újítás jelentősen átalakíthatja a curling játék taktikai rendszerét, hiszen az előnyben lévő csapatok számára az endek egyszerűsítésére irányuló elképzelése, az „ellenfél az utolsó kővel maximum egy pontot írjon”-stratégia is alaposan megváltozhat.

Ilyen egy tökéletesen helyezett kő a pinre

„Érdekesnek tartom a kezdeményezést, mert vélhetően egy kicsit másfajta gondolkodást fog eredményezni, talán kevésbé lehet majd sémákba kényszeríteni a gondolkodást. Ugyanakkor fontos, hogy a nemzetközi szövetség gyakorlatának megfelelően először nemzeti, majd nemzetközi tesztversenyeken lehessen tapasztalatokat szerezni és csak a pozitív tapasztalatok esetén legyen bevezetve ez a szabály a curlingsport szabályai közé. Tudomásom szerint a szeptember közepén tartandó Curling Világkongresszuson erről a témáról is beszélgetni fogunk.” – teszi hozzá Rókusfalvy.

World Mixed Doubles Curling Championship 2017, Lethbridge, Alberta, Canada

Az Everest versenyen több olyan játékhelyzet is kialakult, ahol a kétpontos-dobás kényszere extra nyomást helyezett a söprőkre, akik jóval kisebb hibahatárral voltak kénytelenek végső pozícióba söpörni a követ. Voltak olyanok, akiknek sikerült kétpontos követ dobniuk, de a negyeddöntőben kritikus helyzetben ez nem sikerült Val Sweeting csapatának, amely 4-6-os hátránynál dobott az utolsó end végén a két pontért és az egyenlítésért – de kövük hajszállal túlcsúszott.

Az új szabály érdekes változást hozhat a skipek játékában is, akik a támadó és védekező játék újragondolása mellett rákényszerülhetnek arra is, hogy tűpontosan a ház közepére helyezett köveket is felvegyék a fegyvertárukba. Előbb-utóbb kialakulhatnak ennek a specialistái is, vagy ahogy a kanadai oldalak fogalmaznak, a curling sportban is megjelenhetnek majd a „kétpontos” köveket kérlelhetetlen precizitással elhelyező  „Steph Curryk”…