Kanadai siker vegyespárosban

Nagy sikerrel mutatkozott be a curling vegyes páros a phjongcshangi téli olimpián. Néhány sportágban még el sem kezdődtek a küzdelmek, de az olimpiai programban most debütáló verseny már véget is ért – ahogy azt sokan jósolták egy kanadai-svájci döntővel. A torna amúgy már eleve nagy durranással kezdődött, hiszen az egész téli olimpia első sporteseményét képezte a csoportkör első fordulója, ahol telt ház előtt zajlottak az események és mivel a koreai csapat is nyert (9-4) a sokat hibázó finnek ellen, így kiváló hangulat alapozta meg az alig öt nap alatt végigpörgetett vegyes páros tornát.

Már a csoportkörben is zajlott egy olimpiatörténeti esemény, a harmadik fordulóban a svájciak ugyanis úgy győztek az Egyesült Államok ellen, hogy az utolsó (nyolcadik) endben 3-4-es hátránynál a vegyespárosban lehetséges maximális, hat pontot írtak. A 6-0-s end még a csapat curlingben is ritka, vegyespárosban pedig szinte elképzelhetetlen, pláne egy olimpián. Mégis megvalósult…

Olympic Winter Games PyeongChang 2018

A sportágnak immáron hat kétszeres olimpiai bajnoka van, a 2006-2010-ben duplázó svéd hölgyekhez (Anette Norberg, Eva Lund, Cathrine Lindahl, Anna Le Moine) csatlakozott a vegyes párost megnyerő John Morris és Kaitlyn Lawes, akik a vegyes páros első olimpiai bajnokai lettek, korábban viszont mindketten voltak csapatban is olimpiai bajnokok. A fináléban az aktuális világbajnokot, a svájci Jenny Perrett, Martin Rios párost győzték le magabiztosan.

Különleges pillanatot hozott a torna bronzmérkőzése is, amelyen az orosz sportolók győztek, a 2016-os világbajnok Anastasia Bryzgalova és Aleksandr Krushelnitckii ráadásul tavaly óta házasok, így a műkorcsolyázókat leszámítva ők lettek az első olyan házaspár, akik téli olimpián együtt versenyezve szereztek érmet.

A curling olimpia a megnyitón is szolgált érdekességekkel, hiszen folytatódott az a sorozat, amely szerint akadnak jelentős nemzetek (pl. 2006 – Nagy Britannia / Rhona Martin vagy 2014 – Dánia / Lene Nielsen), amelyek egy-egy curling játékosnak adják a jogot, hogy bevonulhasson az ország nemzeti lobogójával az olimpiai megnyitóra. Dél-Koreában a svéd Niklas Edin kapta ezt a felkérést, aki ráadásul nem is esélytelenként (sőt!) várta a férfi torna kezdetét.