IV. Edin király

Alig két órával a női döntő után a férfi fináléban is egymásnak feszült a két európai curling nagyhatalom: Skócia és Svédország. Az Európa-bajnokságok 1975 óta íródó történetében most fordult elő harmadszor (1978-ban és 1981-ben egyaránt svéd-svájci döntőket rendeztek mindkét nemnél) olyan, hogy két ország a női és a férfi fináléban is találkozzon egymással.

A női döntő 6-3-as megnyerése után a skótok gyorsan a realitások talaján találták magukat, az elődöntőben is parádézó Niklas Edinék kettő pontot írtak, majd a harmadik endben (igaz majdnem mérés kellett hozzá) loptak is egyet. 0-3-nál sem estek azonban pánikba a skótok, a negyedik endben kettő írtak, majd a szünet előtt loptak ráadásul úgy, hogy az ekkor már kevésbé magabiztos látszó Edin utolsó kövét a svédek “vért izzadva” tudták csak elhozni a házhoz – a három lopása is benne volt a pakliban.

2017-es Eb-döntő 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Végeredmény
Svédország (Edin) Hammer (Last Stone First End) 2 0 1 0 0 0 1 0 2 4 10
Skócia (Smith) 0 0 0 2 1 0 0 2 0 0 5

A svédek “érinthetetlenségének” mítosza a nyolcadik endben tört meg igazán, ekkor  Kyle Smith vezette skótok megint két pontot írtak és 5-4-re vezettek. Niklas Edin azonban nem véletlenül nyerte meg az utóbbi három évben az Európa-bajnokságot, a kilencedik endben addig alakította az állást, amíg befejezőként a kettőért dobhatott. Ezt magabiztosan hozta is, így 6-5-ös svéd előnnyel – de skót kalapáccsal – kezdődött a tizedik felvonás.

Ráadásul amíg Edinnek kötélből voltak az idegei, Smith keze megremegett a legfontosabb pillanatban, amikor az utolsó kövével négy (!) ellen kellett dobnia. Túldobta a házat, így végül az amúgy véglegetekig szoros találkozó 10-5-ös svéd sikert hozott. Összességében talán így is volt igazságos, mert az Eb-n kiemelkedően teljesítő két nemzet egy-egy arany- és ezüstéremmel zárt. De ezzel a svédek 2001-es duplázása óta továbbra is várni kell arra,hogy egyazon nemzet nyerje mindkét Európa-bajnoki finálét.

Niklas Edin és csapata történelmet írt, mert sorozatban negyedszer nyerte meg az Európa-bajnokságot, amire a férfiaknál nem volt még példa korábban (a nőknél is csak a legendás Anette Norberg-féle csapat tudott ehhez hasonló sikersorozatot felépíteni Európában). A 32 éves svéd skip összességében már hatodszor lett Európa legjobbja csapatával – februárban pedig az olimpián a világot is maga mögé utasíthatja, főleg, ha olyan formában játszik, mint St. Gallenben, ahol mindössze egyetlen vereséget (a csoportkörben a hollandok ellen) szenvedett.