Ennyit ért a veretlenség…

Tíz meccsen tízszer győzött az Anna Hasselborg vezette svéd csapat a St. Gallenben zajló curling Európa-bajnokságon. A 2017-es Eb-döntő után viszont mégsem ők ünnepelhettek, a fináléban ugyanis kikaptak a skótoktól. A két csapat már a csoportkör első fordulójában találkozott egymással, akkor az első négy end után még 0-0 (!) állt az eredményjelzőn, végül a szünet előtt tudtak három pontot írni a türelmes svédek és végül nyertek 5-2-re.

A szombat délelőtti döntő is hasonlóan pontszegényen indult, a szünetben vagyis öt end után a svédek vezettek, de csak 2-1-re. A hatodik endben fordultak az események, a csoportkört 7/2-es mutatóval záró Eve Muirheadék kettőt írtak, majd a nyolcadik end után is 4-3-ra ők vezettek. A kilencedik end volt a döntő, ahol a skótok legjobb köve hajszálnyival maradt beljebb a végén, mint a svédek által játszott legjobb sárga kő, a lopás után pedig a skótok már “nyeregből” figyelhették a svédek hiábavaló próbálkozását a 10. endben.

IMG_1605A svédek egyetlen vereségüket szenvedték el St. Gallenben, pont a legrosszabbkor, a döntőben. A Kelly Schafer, Lauren Gray, Victoria Adams, Anna Sloan, Eve Muirhead összeállítású skót női csapat 2011 után lett újra Európa legjobbja, ezúttal a legendás Glen Howard irányításával jutottak fel a csúcsra. A svédek a tavalyi skóciai döntő után ezúttal is a fináléban buktak el, az ezüstéremmel azonban megerősítették éremesélyes szerepkörüket a februári pjongcsangi téli olimpia vonatkozásában.

A skótok egészen kivételes sorozatukat folytatták ezen az Eb-n, hiszen 2010 óta mindig, most már sorozatban nyolcadszor is ott lehetnek a dobogón. Így pedig bizony Eve Muirheadékkel is számolni kell a 2018-as ötkarikás érmek vonatkozásában. Még egy számszaki érdekesség: talán a csapatok is tisztelegni szerettek volna a legendás londoni 6:3 emléke előtt, amelynek ma van a 64. évfordulója…