Interjú Dr. Bukta Zsuzsannával, a Magyar Curling Szövetség elnökével

A Magyar Curling Szövetség küldöttgyűlése 2015. január 7-én Bukta Zsuzsannát választotta Szövetségünk elnökévé. Elnökasszonnyal pár nappal megválasztása után készült az alábbi interjú.

MCSZ: Január 7-étől Te vagy a Magyar Curling Szövetség elnöke. Ezt a mondatot hallva mik az első gondolatok, amik eszedbe jutnak?

BZs: Egyrészt arra gondolok, hogy egy titkos vágyam vált valóra. Mindig is vonzott érdekességével a szövetségi munka, ahol stratégiában, fejlesztésben lehet gondolkodni, klubok, versenyek, nemzetközi kapcsolatok világában kell egy sportág közösségét segíteni a céljai elérésében. A másik gondolat az öröm mellett a felelősség érzése: egy közhasznú szervezet vezetése, amely támogatásokat kap, gazdálkodik, sportolók, sportszervezetek munkáját befolyásolja a döntéseivel, nemcsak jogi, hanem erkölcsi értelemben is felelős hozzáállást kíván. Nagyon megnyugtat, hogy az első napok tapasztalatai alapján úgy érzem, a jelenlegi elnökség is hasonlóan gondolkodik. Nehéz időszakon van túl a szervezet, mégis úgy látom, az alapvető dolgai rendben vannak.

MCSz: Mivel nem a curling világából érkeztél, adott a kérdés: mennyit tudsz a sportágunkról, és próbáltad-e már?

BZs: A fő szabályokat ismerem, ha közvetítést látok egy meccsről, tudom, mi, miért történik. Tudom, hogy a világ elitjébe többek között a skandináv országok és Kanada tartozik. Élőben is láttam már curlinget, igaz, még csak egyszer. Természetesen egészen más szemmel nézem, mióta a Szövetséggel kapcsolatba kerültem. Szeretném minél jobban megismerni és persze ki is próbálni a sportágat.
Az elnöki pozícióra való pályázáskor is fontos szempont volt számomra, hogy egy önerőből született sportágról van szó, amelyet a benne résztvevők építettek fel és juttattak el oda, ahol most tart.

MCSz: Mik a főbb elképzeléseid a Szövetség irányításával kapcsolatban?

BZs: Most a legfontosabb feladat a sportág szereplőinek és a külső partnereknek a megnyugtatása; a Szövetség működésének a helyreállítása és a folyamatok hatékonnyá tétele az első hónapok feladata. A Magyar Olimpiai Bizottságban már megbeszéltük az aktuális feladatokat, az új főtitkár kiválasztása a végső stádiumban tart, az elnökség ebben az időszakban sűrűbben ülésezik. Hosszútávon a legfontosabb feladat a sportág bázisának kiszélesítése. Hiába vannak egyre biztatóbb eredmények, ha a hobbisportolók elfogynak az élversenyzők mögül. Minden részfeladatot – utánpótlás-nevelés, edzőképzés, a létesítményhelyzet javítása, a sportág megismertetése, népszerűsítése – ennek a célnak a szolgálatába kell állítani. A sportág a korlátai mellett szerintem jó lehetőségeket rejt magában: bármely életkorban elkezdhető, fogyatékkal élők is űzhetik, a szabályai könnyen elsajátíthatók, a versenyei jó hangulatúak.

MCSz: Mit érdemes rólad még tudni azon kívül, hogy Te irányítod Szövetségünket?

BZs: A sportmenedzser diplomám mellett eredetileg magyar szakot végeztem Szegeden, de a munkáim már mind a sporthoz kötődtek. Főként az államigazgatásban és az oktatásban dolgoztam, jelenleg az ELTE sportmenedzser szakának vagyok a vezetője. Nagyon szeretem az egyetemi munkámat, a tanítás rengeteg pozitív érzést ad. Elnökké választásom előtt egy nappal védtem meg sikeresen a doktori disszertációmat, amely a sportegyesületek és az önkormányzati sportirányítás vizsgálatával foglalkozik. A munkába most térek vissza, másfél évig a csodálatos, 22 hónapos kislányom töltötte ki az időm nagy részét. A rendszeres teniszezés mellett szeretnék még többet mozogni, mert jelenleg inkább passzív szurkolóként “veszek részt” a sportban. Nagyon szeretem nézni a téli sportokat, a teniszt, és szenvedélyes amerikaifutball-rajongó vagyok. A színház és az olvasás mellett van még egy szenvedélyem: a műveltségi kvízjáték, amelynek a Kvízjátékosok Klubjában rendszeresen hódolok. Mikor legutóbb, már a Szövetség megválasztott elnökeként megjelentem, persze azonnal nekem szegezték a kérdést, hogy miből készül a curling kő. Hát természetesen skóciai szürke gránitból, micsoda kérdés?!

MCSz: Az alapok akkor már megvannak! Sok sikert kívánunk a munkádhoz!

BZs: Köszönöm szépen!

bzs