HUNADO – doppingellenes jogok, kötelezettségek

A sportban fellelhető értékek és doppingellenes jogok, kötelezettségek!

 

Kedves sporttársak, edző kollégák!

 

Engedjétek meg, hogy röviden bemutassuk a HUNADO doppingellenes edukációs tevékenységét:

  1. A HUNADO – a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló 363/2021. (VI. 28.) Korm. rendelet értelmében az ún. nemzetközi doppingellenes program alapján látja el doppingellenes felvilágosító, megelőző és ellenőrző tevékenységét.
  2.     A nemzetközi doppingellenes program részét képezik a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nemzetközi előírásai, és nemzetközi követelményei. 2021. január 1-től a doppingellenes oktatás részletszabályait a WADA által elfogadott új nemzetközi követelmény, a Nemzetközi Oktatási Szabványa (International Standard for Education, a továbbiakban: „ISE”) rendezi.
  3.      Az ISE a doppingellenes tevékenység fókuszába – az elrettentés és a büntetés helyett – a megelőzést és a felvilágosítást állítja. A WADA, a HUNADO és az Önök közös célja, hogy a minden sportoló ismerje meg a sportban fellelhető értékeket, doppingellenes jogaikat és kötelességeiket, és felelősen tudjanak igent mondani a tiszta játékra, értesüljenek a doppingszerek használatának veszélyeiről, illetve annak lehetséges következményeiről.
  4.   A WADA, így a HUNADO fontos célkitűzése, hogy minden fiatal sportoló számára elérhető legyen a doppingellenes felvilágosítás, oktatás valamilyen formája még azelőtt, hogy sor kerülne élete első doppingellenőrzésére.
  5.    A HUNADO az idei év során a honlapján önálló oktatási felületet alakított ki, ahol a nyilvántartott sportolók és edzőik e-learning program keretében sajátíthatnak el egy, kifejezetten a számukra kialakított tananyagot. Felkerült ide egy a doppingellenőrzésről szóló kisfilm, egy szülői tájékoztató és számos más tanulni- és olvasnivaló is.

 

A HUNADO és a kisfilm elérhetőségeit a Szövetség/ Dopping menüpontban érhetitek el. HUNADO_logoHUNADO_edukacio_qr

 

Sporttársi üdvözlettel Rozgonyi Gerely